Dacă în materialele noastre precedente v-am vorbit despre cum fac părinții de la Sfânta Mănăstire Vatoped din Muntele Athos ceaiurile, săpunurile și cosmeticele BIO, de această dată vă aducem în atenție vinul special produs de către părinții din obștea mănăstirii.
Înainte de a vă prezenta pe larg modul în care este produs vinul în Muntele Athos, vă adresăm o întrebare: știați că arheologii au descoperit dovezi care atestă consumul de vin în China cu 7000 de ani înainte de Hristos? Deși vinul a reprezentat dintotdeauna un element important în cadrul marilor civilizații ale lumii, dezvoltarea culturii vinului și a procedeelor de fabricație se datorează Greciei antice și, mai apoi, Imperiului Roman. Prin răspândirea creștinismului în întreg spațiul european, mănăstirile au început să-și planteze propriile podgorii și să dezvolte procedee specifice de producere a vinului, având în vedere că acesta era necesar în cadrul Sfintei Liturghii. Așa a luat naștere și în Muntele Athos vinul bisericesc sau mănăstiresc, vin care poate concura oricând cu producătorii consacrați și cu cele mai de renume podgorii.
Ce are special vinul de la Sfânta Mănăstire Vatoped și ce îi conferă unicitate?
Întâi de toate, faptul că Muntele Athos este o peninsulă care oferă condiții remarcabile, fiind departe de lumea agitată, de zgomot și de poluarea orașelor din ce în ce mai industrializate. La fel de importante sunt, apoi, proprietațile solului și temperaturile propice pentru cultivarea soiurilor specifice de viță-de-vie, de o calitate cu adevărat extraordinară. De asemenea, important de menționat este faptul că Sfânta Mănăstire Vatoped deţine plantaţii întinse de viţă-de-vie, din care părinţii produc vinuri organice, vinuri care au fost deja premiate şi certificate de Organismul de Control şi Cetificare DIO. De asemenea, tot aici se găsește şi o cramă la ultimele standarde unde butoaiele uriaşe din lemn, păstrate în stare foarte bună, ne duc cu gândul la tradiţia vinului şi la mâinile harnice ale părinţilor de aici, de la Sfânta Mănăstire Vatoped.
Pentru cei care nu știu, mențiunea „DIO” de pe etichete produselor BIO din Grecia este marca Organismului de Control şi Cetificare cu același nume, o organizație de inspecție și certificare a produselor organice autorizat de Ministerul Dezvoltării Agricole și Alimentelor din Republica Elenă începând cu 21/7/1993, în conformitate cu legislația europeană, și este prima și cea mai cunoscută organizație de inspecție și certificare a produselor organice din spațiul elen.
Cultivarea şi recoltarea strugurilor, producerea vinului precum şi procesul de maturare au loc în spiritul desăvârşit al respectului pentru moştenirea monahală şi pentru cea lăsată de părinţii antichităţii, un dar binecuvântat pentru noi toţi de la Sfântul Munte Athos.
Curat și supravegheat cu atenție în fiecare ceas
Atunci când strugurii din podgoria vatopedină ajung la maturitate, aceștia sunt culeși și tescuiți bob cu bob, în tihnă și-n rugăciune, după cum ne-a mărturisit unul dintre părinții care se ocupă an de an de producerea vinului: „Vinul este obținut prin fermentarea exclusivă a boabelor. Având în vedere faptul că vinul nostru este unul cu scop mai ales liturgic, fiind folosit la împărtășirea credincioșilor, acordăm o mare atenție aspectului calitativ: de la recoltare strugurii sunt selecționați cu grijă, aleși doar cei foarte bine copți și fără vreun defect. Apoi, după stoarcere, fermentarea vinului este atent controlată, aproape în fiecare oră din zi. Tuturor acestor etape făcute fără grabă se datorează aroma, culoarea și gustul care sunt, de fapt, cartea de vizită a vinurilor mănăstirii noastre”.
Știm că, în orice biserică ortodoxă din această lume, în cadrul Sfintei Liturghii, la Proscomidie, preotul foloseşte pâinea şi vinul aduse în dar de către credincioși la ușa Altarului, la care adaugă puţină apă, toate acestea făcându-se „întru pomenirea Domnului Dumnezeu şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos“. Ne întrebăm, astfel: cum alegem aceste daruri? De unde să le cumpărăm? Liturghierul, la capitolul „Povăţuiri”, ne dă răspunsul: vinul trebuie să fie curat, adică să fie din struguri, să aibă gust şi miros firesc, să fie neoţetit şi neamestecat cu nici un fel de alte băuturi. Îndemnurile din acest capitol, fiind alcătuite în secolul al XVIII-lea, nu vorbesc în mod expres despre anumite substanţe cum ar fi zahărul, însă se subînțelege că nu-i putem aduce în dar lui Dumnezeu vin produs în regim industrial, tratat cu anumite substanţe chimice cum ar fi dioxidul de sulf și multe altele. Potrivit ar fi, deci, să ducem la Altar un vin liturgic ecologic, obţinut natural, așa cum este vinul de la Sfânta Mănăstire Vatoped.
Cum puteți comanda vinurile de la Sfânta Mănăstire Vatoped?
Pentru ca vinurile să ajungă în timp util la dumneavoastră, vă recomandăm să comandați simplu și cu prioritate de livrare: direct pe site-ul nostru, apăsând CLICK pe linkurile indicate în dreptul fiecărui produs de mai jos. De asemenea, puteți plasa comanda dumneavoastră și prin telefon, la 0374 703 030, de luni până vineri, între orele 9:00-17:00, sau printr-un mail la adresa comenzi@bizanticons.ro. Important! Livrăm în orice localitate din România și oriunde în lume, la cele mai mici costuri, pentru că ne gândim și la cei departe de țară.
Așadar, în perioada următoare puteți comanda pe site-ul nostru următoarele vinuri aduse direct de la Sfânta Mănăstire Vatoped din Muntele Athos, fie pentru a-l oferi în dar unei persoane dragi, fie pentru a-l duce la Sfântul Altar, alături de prescură, ca daruri alese pentru săvârșirea Sfintei Liturghii:
- Vin mănpstiresc – Via Vatopedului – Grenache Rouge Syrah 2019 – roze sec 750 ml – culoare rozaliu-deschisă, cu un gust tonic, ușor înțepptor, ce amintește de fructele proaspete: https://www.bizanticons.ro/ro/vin-manastiresc/18354-vin-manastiresc-via-vatopedului-grenache-rouge-syrah-2019-roze-sec-750-ml.html
- Vin mănăstiresc – Via Vatopedului – Assyrtiko Athiri – Sauvignon Blanc 2019 – alb sec 750 ml – culoare auriu-deschisă, cu un gust fructat și o aciditate revigorantă și plăcută: https://www.bizanticons.ro/ro/vin-manastiresc/18479-vin-manastiresc-via-vatopedului-assyrtiko-athiri-sauvignon-blanc-2019-alb-sec-750-ml.html
- Vin mănăstiresc – Via Vatopedului – Cabernet Sauvignon 2017 – rosu sec 750 ml – buchet bogat cu o textură corpolentă, culoare roșu-rubiniu și cu taninuri echilibrate: https://www.bizanticons.ro/ro/vin-manastiresc/18352-vin-manastiresc-via-vatopedului-cabernet-sauvignon-2017-rosu-sec-750-ml.html
- Vin Nama – Via Vatopedului – roșu de Împărtășanie – 750 ml – gust plăcut, dulceag și o culoare rubiniu-deschisă: https://www.bizanticons.ro/ro/vin-manastiresc/18377-vin-nama-via-vatopedului-rosu-de-impartasanie-750-ml.html
- Vin mănăstiresc – Via Vatopedului – Merlot 2017 – rosu sec 750 ml – buchet bogat cu o textură corpolentă, culoare roșu-închis și cu taninuri echilibrate: https://www.bizanticons.ro/ro/vin-manastiresc/18547-vin-manastiresc-via-vatopedului-merlot-2017-rosu-sec-750-ml.html
- Vin Nama – Via Vatopedului – roșu de Împărtășanie 375 ml – gust plăcut, dulceag și o culoare rubiniu-deschisă: https://www.bizanticons.ro/ro/vin-manastiresc/18505-vin-nama-via-vatopedului-rosu-de-impartasanie-375-ml.html
Ne mai despart doar câteva zile până când primăvara începe să-și intre în drepturi din punct de vedere calendaristic, moment în care marcăm dragostea față de persoana iubită și/sau față de prietenele, soțiile, sau mamele noastre. Alegeți un altfel de mărțișor în acest început de martie și aduceți-le în dar unul dintre vinurile excepționale de la Sfânta Mănăstire Vatoped!
Foto: asceticexperience.com