Am fost în Muntele Athos să vedem cum se face tămâia la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped

Dragii noștri,

V-am povestit mai demult câteva lucruri legate de istoria și întrebuințarea tămâiei și ne-am bucurat că ați primit atât de frumos inițiativa noastră. Tot cu acel prilej, pentru că mulți ne-ați întrebat de unde puteți achiziționa tămâie originală din Sfântul Munte, ne-am gândit că ar fi o mare binecuvântare pentru noi toți să putem aduce în țara noastră tămâie chiar din Grădina Maicii Domnului. Iar spre finalul anului trecut, presărat la fiecare pas cu vești nu tocmai bune, am reușit să vă vestim tuturor bucuria noastră: Cu ajutorul Domnului și cu binecuvântarea părinților din mănăstire, am reușit să aducem și pe pământ românesc câteva dintre bunătățile și roadele mâinilor părinților de la Vatoped.

V-am prezentat, în tot acest timp, materiale însoțite de imagini relevante despre cum fac părinții de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped din Muntele Athos vinul, ceaiurile, săpunurile, cosmeticele BIO sau uleiul de măsline, iar de această dată vă aducem în atenție câteva detalii pe care puțini dintre dumneavoastră le cunosc, despre cum este făcută tămâia în atelierele vatopedine. Acea tămâie care îți dă senzația de Rai în timpul privegherilor de toată noaptea și care te face să simți că rugăciunea ta prinde aripi în timpul Liturghiei de la primele ore ale dimineții. Iar cei dintre dumneavoastră care ați ajuns în Sfântul Munte, știți cu siguranță despre ce vorbim.

Am așteptat să vă povestim ceea ce am aflat și dumneavoastră, ca într-o pagină de jurnal. Și iată că a sosit clipa! Odată intrați în atelierul mănăstirii, am discutat cu părinții care se ostenesc zi de zi aici și am rămas din nou fără cuvinte. De ce? Pentru că nu este întâia oară când realizăm, parcă, faptul că aici, între zidurile Sfintei Mănăstiri Vatoped, timpul stă în loc. Că ziua părinților ar avea mai mult de 24 de ore. Că atunci când prepară tămâia nu opresc nici rugăciunea din inimi, nici legăturile de într-ajutorare cu frații. Ba chiar mai mult, sporesc răbdarea și ascultarea. Împlinesc fără dar și poate îndemnul Sfântului Apostol Pavel din cea de-a doua Epistolă către Timotei: „Stăruieşte cu timp şi fără timp” (II Tim. 4, 2) și reușesc să facă tămâie pentru Altarele bisericilor din toată lumea ortodoxă din esențe alese cu tihnă și din rășini speciale, de cea mai bună calitate. „Majoritatea specialiștilor în domeniu afirmă ca tămâia realizată la Mănăstirea Vatoped este cea mai bună din lume, cu cel mai persistent miros și cu arome pe care nu le poți uita prea curând. Și are dreptate, într-un fel… Așa cum mirosul copilăriei de-acasă ne însoțește mereu, în orice colț de lume ne-am afla, mirosul de tămâie ar trebui să ne amintească tuturor de Biserică, de locul pe care fiecare creștin ar trebui să-l numească și să-l simtă ca pe un cămin, ca pe o casă în adevăratul sens al cuvântului”, spune unul dintre părinți.

Părinți de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, tămâind în biserică. Foto: asceticexperience.com

După ce rășinile naturale sunt măcinate, se adaugă esențele frumos-mirositoare și se amestecă până când rezultă o cocă, un fel de aluat ca cel frământat din făină. După ce amestecul este suficient omogenizat, se iau bucăți mici din acel „aluat” și se întind ca o „turtă”. Apoi, aceasta este tăiată în mici părticele cu un aparat special și apoi este ambalată în cutiuțe mici din hârtie de calitate, pentru o păstrare cât mai îndelungată a aromei. Da, puteți alege dintr-o varietate de arome: Heruvic, Crin, Florile Athosului, Chiparos, Chihlirnbar, Trandafir, Floarea nopții, Floarea Pustiei, Floare de lămâie, Mana Maicii Domnului, Iasomie, Trandafir sălbatic, Gardenie, Violeta, Zorele, Scorțișoară, Nucă, Mosc Smirnă, Flori sălbatice, Bizantin, Mir. Cele mai căutate arome sunt cele de Heruvic, Violete, Nucă și Floarea Nopții.

În ceea ce privește modalitatea propriu-zisă de amestecare a ingredientelor sau timpul de preparare și de așteptare, am înțeles că părinții păstrează „rețeta specială” de realizare a tămâii și, de aceea, nici n-am dorit să insistăm asupra acestui aspect. Poate că unele lucruri chiar trebuie să rămână tainice, nu pentru a nu fi dezvăluit „secretul rețetei”, ci pentru că părinții țin cu toată inima la darul smereniei nu-și doresc să fie nici lăudați, nici să iasă în evidență prin efortul pe care îl fac în atelier zi de zi, ceas de ceas. De fapt, ei nici nu-l văd ca pe un efort, ci au reușit deja de multă vreme să transforme munca în bucurie. O bucurie care pălește, inspiră și molipsește pe oricine trece pragul mănăstirii. Credeți-ne pe cuvânt!

Așadar, având în vedere toate aceste lucruri, vă rugăm să țineți seama de un lucru: în comerț există multe feluri de tămâie care au pretenția de a fi aduse din Muntele Athos, din Grecia sau din Ierusalim, care nu au de-a face nici cu duhul creștin de preparare a ei, nici cu viețuirea sau tradiția Bisericii noastre. De aceea vă recomandăm, ca și în alte rânduri, ca tămâia, mirul, icoanele sau orice alt obiect de cult să fie cumpărat din locuri de încredere, adică fie de la pangarele bisericilor sau mănăstirilor pe care le frecventăm, fie din magazinele bisericeşti fizice sau, mai ușor, din on-line, având certitudinea că ele au fost lucrate de monahi, cu rugăciune, post și ascultare, sau de oameni apropiați de Biserică.

Părinte de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, tămâind în biserică. Foto: asceticexperience.com

Pentru că mulți dintre clienții noștri ne-au întrebat de unde pot cumpăra o astfel de tămâie originală din Muntele Athos, vă informăm că noi, echipa BIZANTICONS ART, suntem apropiați colaboratori ai Mănăstirii Vatoped și livrăm toate aceste sortimente de tămâie în țara noastră și în afara granițelor ei doar în baza unui certificat de autenticitate (click aici pentru a-l vedea sau consultați-l la finalul articolului) și cu binecuvântarea obștii mănăstirii, pentru ca dumneavoastră să aveți garanția provenienței și a originalității tuturor acestor produse.

Cum puteți comanda tămâia originală de la Sfânta Mănăstire Vatoped?

Pentru ca tămâia să ajungă în timp util la dumneavoastră, vă recomandăm să comandați simplu și cu prioritate de livrare direct pe site-ul nostru, apăsând CLICK aici: https://www.bizanticons.ro/ro/461-tamaie-de-la-sfanta-mare-manastire-vatopedi-muntele-athos sau pe linkurile aflate sub fotografiile produselor de mai jos. Important! Livrăm în orice localitate din România și oriunde în lume, la cele mai mici costuri, pentru că ne gândim și la cei departe de țară.

Sunteți din București sau din apropiere și doriți să testați tămâia de la Mănăstirea Vatoped înainte de a o cumpăra? Vă așteptăm în vizită! Ne găsiți în Sectorul 2 al Capitalei, Șoseaua Morarilor, nr. 1, intrarea C5, în incinta Postăvăria Română (pentru a vedea locația pe Google Maps, click aici).

Certificat de autenticitate acordat Magazinului Bizanticons Art pentru tămâia originală adusă de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped

Foto: asceticexperience.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.