Dacă aruncăm o privire în calendarul ortodox, vedem că, cea de-a treia Duminică din Sfântul şi Marele Post al Învierii Domnului este numită şi „Duminica Sfintei Cruci”. Cu acest prilej, dar mai ales în contextul răspândirii acestei epidemii, considerăm că este un moment potrivit pentru a sublinia câteva detalii pe care, cu siguranță, puțini dintre noi le cunoaștem, legate de importanța și efectele însemnării noastre cu semnul Sfintei Cruci.
Pentru noi, creștinii ortodocși, Sfânta Cruce nu este un simbol mitologic, un obiect magic sau artistic, ci o adevărată „armă asupra diavolului” și unul dintre riturile cele mai vechi ale Bisericii. De aceea, Învățătura de credință ortodoxă (click aici pentru detalii și comenzi) ne îndeamnă să nu facem semnul Sfintei Cruci în grabă, oricât de mult am fi zdrobiți de treburi: „După felul cum facem Crucea văd ceilalți oameni cam ce loc ocupă în inima noastră Dumnezeu”.
Rostirea atentă a formulei „În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Amin!” reprezintă, într-un fel, rezumatul învățăturii noastre de credință, deoarece, făcându-ne semnul Sfintei Cruci, nu facem altceva decât să dăm mărturie despre credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel care s-a făcut om și ne-a mântuit răstignindu-Se pe Cruce pentru păcatele lumii.
Tertulian, primul scriitor patristic care a publicat în limba latină, motiv pentru care a fost numit și „părintele creștinătății apusene”, amintește într-una dintre scrierile sale, că o creștină apropiată familiei sale făcea Cruce peste așternuturi înainte de a adormi, ca un comportament cu totul firesc, iar mulți alți scriitori creștini timpurii ne spun că, după ce se Botezau la Paști, creștinii, fie ei împăraţi sau regi şi până la ultimii credincioşi, făceau acest semn atât asupra lor, cât și deasupra mai multor obiecte de care se serveau, în toată ziua şi în tot ceasul, în vreme de pace, dar mai ales de tulburare.
Mai aproape de zilele noastre, Părintele Arsenie Boca îi sfătuia pe toți cei care ajungeau în cerdacul chiliei sale: „Faceţi semnul Sfintei Cruci pe tot ce mâncaţi: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine! De ar fi dat chiar şi cu otravă, Sfânta Cruce anulează tot ce este otrăvit!”.
Într-adevăr, după zeci de ani, îndrumarea Părintelui Arsenie a fost confirmată din punct de vedere științific, de către oamenii de știință ruși, care susțin că au făcut un experiment și au dovedit proprietăţile miraculoase ale Semnului Sfintei Cruci şi al rugăciunii. Astfel, aceștia au studiat impactul pe care îl au rugăciunea „Tatăl nostru”, alături de semnul Sfintei Cruci, asupra apei provenite din surse distincte: fântâni, râuri și iazuri, apă care conținea diferite tipuri de bacterii. Rugăciunea a fost rostită atât de credincioşi, cât şi de persoane care nu au o legătură strânsă cu Biserica, iar în urma experimentului s-a concluzionat că numărul bacteriilor, indiferent de mediul din care au fost prelevate probele, a scăzut.
„Am stabilit că obiceiul facerii Semnului Crucii deasupra mâncării şi băuturii, înainte de masă, are un profund sens mistic. În spatele lui este un folos practic: mâncarea este purificată, într-adevăr, instantaneu. Este un mare miracol, ce se întâmplă fizic în fiecare zi”, a declarat fizicianul Angelina Malakhovskaya, în raportul redactat la finalul experimentului științific care a durat aproape zece ani.
Mai ales în contextul acestei epidemii, să nu uităm să ne închinăm Sfintei Cruci nu doar în timpul rugăciunilor şi al sfintelor slujbe, ci la orice păşire şi mişcare a noastră, la începutul şi la finalul oricărui lucru, la masă și înainte de culcare și, așa cum Mântuitorul s-a jertfit pe Cruce și apoi a Înviat, restaurând fiinţa umană, și noi, oamenii, putem birui moartea, vindecându-ne sufletele și trupurile prin marea sa putere.
Recomandările bizanticons.ro:
- Învățătura de Credință Creștină Ortodoxă: https://www.bizanticons.ro/ro/spiritualitate/1708-invatatura-de-credinta-crestina-ortodoxa.html
- Cruce Binecuvântare Argintie – cu icoană + baza detașabilă: https://www.bizanticons.ro/ro/cruci-binecuvantare-cu-baza/3263-cruce-binecuvantare-argintie-cu-icoana-baza-detasabila.html
- Cruce de Altar din lemn sculptat pictat cu suport: https://www.bizanticons.ro/ro/cruci-altar-lemn-pictat/1753-cruce-altar-lemn-sculptat-pictat-suport.html
- Cruce Binecuvântare Aurie – email verde – 28 cm: https://www.bizanticons.ro/ro/cruci-binecuvantare/15071-cruce-binecuvantare-aurie-email-verde-28-cm.html
- SET 2 Heruvimi + Cruce aurit, din email: https://www.bizanticons.ro/ro/ripide-heruvimi/10277-set-2-heruvimi-cruce-aurit-email-x31-259-25-133.html
Multumesc mult de informatie miraculoasa.amin.valentina
Sunt de acord cu aceasta informati utili.va