În fiecare an, în ziua de 25 martie, creștinii ortodocși de pretutindeni prăznuiesc cea mai veche sărbătoare închinată Maicii lui Dumnezeu: Buna Vestire sau Blagoveștenia, așa cum mai este ea numită în popor, aflată exact la nouă luni înainte de Crăciun. Cu această ocazie, dar și în contextul aceste pandemii, când ar trebui să înmulțim rugăciunea către Maica lui Dumnezeu, considerăm că este un moment potrivit pentru a consemna câteva repere și idei legate de prezența Ei în sufletele, viețile și… în casele noastre.
Din punct de vedere etimologic, termenul de „icoană” provine din grecescul „εικον” și înseamnă „chip” sau „reprezentare”. Astfel, pentru noi, creștinii, icoana nu este altceva decât o reprezentate fie a lui Dumnezeu în Treime, fie a Mântuitorului Iisus Hristos, a Maicii Domnului a sfinților sau a îngerilor. Prin intermediul icoanei, noi intrăm într-o conversație directă cu divinitatea, după cum afirma însuși Părintele Dumitru Stăniloae: „icoana reprezintă o veritabilă fereastră prin care omul și Dumnezeu se pot privi față în față”.
Cu siguranță, deși aproape fiecare din noi, creștini ortodocși mai mult sau mai puțin practicanți, avem în casele noastre un loc în care am așezat o candelă, o Sfântă Cruce, o icoană a Mântuitorului Hristos sau a Maicii Domnului, poate că puțini dintre noi cunoaștem care a fost prima icoană a Maicii Domnului și de ce este important ca Maica lui Dumnezeu să nu ne lipsească din colțul de rugăciune. Astfel, trebuie să știm cu toții că, prima reprezentare iconografică a Maicii Domnului se află în catacomba „Sfânta Priscila” din Roma, loc folosit de creștinii primelor veacuri pentru a-și îngropa morții. Potrivit arheologilor, această reprezentare datează din veacul al II-lea și, având în vedere că în acea catacombă au mai multe reprezentări ale Maicii Domnului, ea a fost numită „Catacomba” sau „Cimitirul Mariei”. De asemenea, important de reținut este și faptul că primele reprezentări (picturi) ale Maicii Domnului aparțin Sfântului Luca, Apostolul și Evanghelist, care, după după Pogorârea Sfântului Duh, a pictat icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”, în care este reprezentată cu pruncul în brațe, icoana Maicii Domnului Eleusa „Mângâietoarea” (dulce-iubitoare) și Oranta, „Rugătoarea”, fără pruncul Iisus.
Încă din cele mai vechi timpuri, icoanele Maicii domnului s-au răspândit în tot spațiul creștin și, în urma rugăciunilor adresate în fața lor, multe dintre ele au dovedit puteri miraculoase și au devenit, apoi, cunoscute icoane făcătoare de minuni. Părintele Stăniloae spunea și el că, dacă icoana poartă chipul Mântuitorului, al Maicii Domnului sau al unui sfânt, acea icoană este deja sfântă. Și trebuie să mai reținem un lucru: fiecare dintre noi putem avea o icoană făcătoare de minuni în colțul camerei. Da, părintele Luca, starețul Mănăstirii Bistrița (Neamț), iconograf cu studii în artă creștină ne spune că, „dacă omul se roagă corect, o icoană poate deveni făcătoare de minuni”, chiar dacă aceasta este făcută pe hârtie sau dacă este o copie a unei icoane originale.
Știm că Maica Domnului ocupă un deosebit în slujbele și în iconografia Bisericii Ortodoxe, mai ales datorită faptului că ea este cea care L-a născut pe Fiul lui Dumnezeu. Și, dacă pentru Biserica noastră este atât de importantă, cu atât mai mult ea er trebui să fie pentru fiecare dintre noi, la rugăciune, ca o adevărată mamă, mijlocitoare pentru binele nostru, exemplu de milostivire pentru cei ce au trebuință de ajutorul ei.
Părintele Cleopa, care avea mare evlavie la Maica Domnului, spunea tuturor celor care îi ascultau îndemnurile din cerdac sau călcau pragul chiliei sale din munții Neamțului: „Ştiţi voi cine este Maica Domnului şi câtă cinste, câtă putere şi câtă milă are? Este mama noastră, că are milă şi de săraci şi de văduve şi de creştini. Pururi se roagă Mântuitorului Hristos pentru noi toţi”. De aceea, urmând îndemnul Părintelui Cleopa, bine și de mare ajutor este să avem o icoană a Maicii Domnului în casele noastre: stând în genunchi în fața icoanei, ea devine asemenea unei fotografii a mamei, la care ne uităm și avem impresia că, în acel moment chiar stăm în mod real de vorbă cu mama, deși ea se află la sute sau mii de kilometri distanță față de noi.
Iar când ne așezăm seara la rugăciune în fața icoanei ei, alături de toți cei ai casei, să nu uităm cuvintele atât de dulci si pline de esență ale părintelui Teofil Părăian: „ceea ce poate Dumnezeu cu puterea, poate Maica Domnului cu rugăciunea”. Să ne rugăm ei, să-i urmăm cât de putem exemplul și, astfel, vom avea și noi parte de milostivirea sa și de binecuvântarea Domnului nostru Iisus Hristos.
Venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva sugestii de icoane ortodoxe ale Maicii Domnului, pictate manual, în stil bizantin, zugrăvite după tehnici tradiționale cu materiale naturale de înaltă calitate, pentru o mai bună calitate a imaginii și pentru obținerea unei rezistențe de lungă durată.
Așa este – sunt cuvinte mari, sunt cuvinte care ne onorează, dar nu sunt rostite de dragul reclamei, ci sunt reacțiile de încântare și cuvintele de mulțumire ale clienților noștri:
- Icoană pictată în relief – Maica Domnului de la Rila: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-sculpate-si-pictate-manual-bg/15576-icoana-pictata-in-relief-maica-domnului-de-la-rila-11x15cm-bg-84.html
- Icoană pictată în relief – Maica Domnului Pantanassa – Vindecătoarea de cancer: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-sculpate-si-pictate-manual-bg/15641-icoana-pictata-in-relief-maica-domnului-pantanassa-vindecatoarea-de-cancer-22x34cm-bg-61.html
- Icoană pictată în relief – Maica Domnului Axionița: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-sculpate-si-pictate-manual-bg/15574-icoana-pictata-in-relief-maica-domnului-axionita-14x19cm-bg-82.html
- Icoană pictată în relief, cu sticlă – Maica Domnului Gerontissa: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-sculpate-si-pictate-manual-bg/15480-icoana-pictata-in-relief-cu-sticla-maica-domnului-gerontissa-sporul-casei-15x30cm-bg-17.html
- Icoană pictată în relief, cu sticlă – Maica Domnului: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-sculpate-si-pictate-manual-bg/15640-icoana-pictata-in-relief-cu-sticla-maica-domnului-18x27cm-bg-15.html
Foto: pixabay.com