De mii de ani, chiar și înainte de venirea Mântuitorului, slujitorii Altarului au folosit în ritualurile religioase, un element deosebit prin mirosul și proprietăţile de purificare pe care le deţine: tămâia. Și pentru că, cel mai probabil, puțini dintre noi cunoaștem informații legate de acest element atât de prezent în cadrul slujbelor Bisericii, vă aducem în atenție câteva detalii – considerăm noi – ziditoare.
Tămâia, care din punct de vedere etimologic provine din grecescul „to thymiama”, nu este altceva decât rășina care se obține din scoarța unor specii de arbuști numiți Boswellia care cresc în India, Somalia și Arabia de sud (Oman) și care, în contact cu aerul, se solidifică și ia forma unor boabe neregulate. Acestea au o culoare gălbuie sau roșiatică și, prin ardere, produc un fum cu miros puternic, plăcut și aromat.
Acest miros plăcut, dar și capacitățile ei curative (astringent, antiinflamator, cicatrizant) au făcut ca ea să fie menționată și utilizată nu doar în cadrul oficiilor religioase, ci chiar într-una dintre primele arhive ale medicinei, Papirusul Eber (care datează cel puțin cu o mie de ani î. Hr.), dar și într-o listă care cuprinde peste 800 de rețete și prospecte medicale din Egiptul Antic. În cultul Vechiului Testament, tămâia nu lipsea niciodată, fiind pusă la loc de cinste alături de toate jertfele care se aduceau la altar lui Dumnezeu (Levitic 2, 16 și Levitic 16, 11-12).
În cadrul Bisericii noastre, tămâia nu mai rămâne o simplă rășină, ci ea este o icoană a rugăciunii care se ridică spre cer, ajungând în fața Tronului lui Dumnezeu, sub forma jertfei noastre, după cum auzim cântându-se la Vecernie: „Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea Ta, ridicarea mâinilor mele, jertfa de seară” (Psalmul 140, 2). Apoi, tot ea este și un simbol al rugăciunii de cinstire a lui Dumnezeu, dar și de cerere a Harului sfințitor al Sfântului Duh: „Tămâie Îți aducem Ție, Hristoase Dumnezeul nostru, întru miros de bună mireasmă duhovnicească, pe care primindu-o întru jertfelnicul Tău cel mai presus de ceruri, trimite-ne nouă harul Preasfântului Tău Duh”, așa cum auzim că rostește preotul, încet, înainte de fiecare cădire.
Părintele Constantin Coman, profesor în cadrul Facultății de Teologie din București, ne spune că, în casele noastre, putem aprinde tămâia oricând simțim nevoia, dar mai ales atunci când ne așezăm în genunchi, la rugăciune, sau atunci cand suntem tulburați: „Creștinul poate să tămâieze singur prin casă, la rugăciune, după ce face Semnul Crucii deasupra tămâii aprinse. Se aprinde tămâie și atunci când suntem tulburați de gânduri urâte, de vise urâte, sau de duhuri necurate”.
În Sfântul Munte Athos, găsim tămâie într-o diversitate de arome: Nard, Crin, Chiparos, Pin, Feriga, Ambra Egipt, Floare de lămâi, Floare de primăvară și multe altele. Părinții din Sfântul Munte păstrează rețeta specială de realizare a tămâii, pe bază de rășini naturale prin metoda distilării cu aburi. Important de menționat este și faptul că rețeta lor conține încă alte două elemente importante: rugăciunea în gând și în inimă și ascultarea.
Pentru că mulți dintre clienții noștri ne-au întrebat de unde pot cumpăra o astfel de tămâie originală din Muntele Athos, vă informăm că noi, echipa BIZANTICONS.ro, suntem apropiați colaboratori ai Schitului athonit „Sfânta Ana” și că, în baza unui certificat de autenticitate (vezi la finalul articolului), livrăm și în România tămâia părinților de aici, făcută manual, într-o varietate de arome, disponibile aici: https://www.bizanticons.ro/ro/223-tamaie-de-la-schitul-sf-ana-athos.
Printr-un simplu click, alegeți aroma dorită și plasați comanda, apoi, fie pe site-ul nostru, www.bizanticons.ro, fie telefonic, la 0374703030 sau prin e-mail: comenzi@bizanticons.ro , livrarea făcându-se în aprox. două zile în orice localitate din România.
Recomandările BIZANTICONS.ro:
- Tămâie de la Muntele Athos – Schitul Sfânta Ana – Nard: https://www.bizanticons.ro/ro/tamaie-de-la-schitul-sf-ana-athos/2681-tamaie-de-la-muntele-athos-schitul-sf-ana-nard.html
- Tămâie de la Muntele Athos – Schitul Sfânta Ana – Ambra Egipt: https://www.bizanticons.ro/ro/tamaie-de-la-schitul-sf-ana-athos/3219-tamaie-de-la-muntele-athos-schitul-sf-ana-ambra-egipt.html
- Tămâie de la Muntele Athos – Schitul Sfânta Ana – Crin: https://www.bizanticons.ro/ro/tamaie-de-la-schitul-sf-ana-athos/3223-tamaie-de-la-muntele-athos-schitul-sf-ana-crin.html
- Tămâie de la Muntele Athos – Schitul Sfânta Ana – Floare de lămâi: https://www.bizanticons.ro/ro/tamaie-de-la-schitul-sf-ana-athos/3225-tamaie-de-la-muntele-athos-schitul-sf-ana-floare-de-lamai.html
- Tămâie de la Muntele Athos – Schitul Sfânta Ana – Floare de primăvară: https://www.bizanticons.ro/ro/tamaie-de-la-schitul-sf-ana-athos/3226-tamaie-de-la-muntele-athos-schitul-sf-ana-floare-de-primavara.html