Mii de oameni evacuați, sute de case făcute scrum, peste 500 de pompieri pe insulă și cel puţin 35.000 de hectare distruse de foc. Așa arată bilanțul ultimelor zile în Insula Evvia. Grecia, țara Muntelui Athos și a sfinților vindecători este lovită de aproape două săptămâni de cea mai severă caniculă din ultimele trei decenii. Pompierii luptă cu peste 150 de focare concomitente, iar feriboturile au evacuat deja mii de oameni din calea flăcărilor.
Unii oameni văd cu ochii cum toată agoniseala a dispărut, cuprinsă de flăcări, alții s-au resemnat, însă toți speră că în curând, printr-o minune, focul se va potoli. Iar minunile au început să apară.
După ce zilele trecute au circulat pe rețelele de socializare diverse fotografii și clipuri video realizate la Mănăstirea Sfântului David, care a scăpat neatinsă dintr-un incendiu devastator, o nouă minune a avut loc în insula Evvia, în dimineața zilei de 7 august.
La îndemnul ierarhului din zonă, preotul de la biserica Sfântului Ioan Rusul din Prokopi, unde sunt adăpostite sfintele sale moaște, a organizat o procesiune cu icoana sfântului, icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena, alături de alte sfinte moaște aflate în biserica parohială, la care au participat mulți locuitori, rugându-l pe Sfântul Ioan să-i izbăvească de această grea încercare, deși întregul sat avea ordin de evacuare. Procesiunea a durat aproape o oră și s-a incheiat în jurul orei 22.00. La ora 3 dimineata, poliția a revenit din nou pe insulă, rugându-i pe locuitorii din Prokopi să părăsească locuințele și să se adăpostească din fața flăcărilor care se vedeau în depărtare. Din cauza lipsei pompierilor și a personalului militar specializat, autoritățile realizaseră deja că extinderea incendiului era iminentă.
După o oră, s-a întâmplat minunea: de nicăieri a apărut un nor alb precum zăpada, luminat de jur-imprejur de stele, aducând cu el o ploaie torențială care a ținut aproape jumătate de oră, salvând din calea flăcărilor nu doar pe locuitorii din Prokopi, ci și gospodăriile lor, biserica și moaștele Sfântului Ioan Rusul. Important de menționat este și faptul că meteorologii nu au dat niciun fel de previziune cu privire la ploaia torențială din acea noapte, în condițiile în care de obicei, aparatura specializată detectează aproape perfect procentul de precipitații dintr-un anumit areal geografic. În acea noapte, după atâtea zile de foc și uscăciune, aparatele n-au indicat niciun strop de ploaie. Semn că minunile nu țin cont de calcule și nici de analize atent realizate ale cercetătorilor, ci de lacrimile izvorâte din inimă și de rugăciunea curată din vreme de necaz.
Ocrotitorul insulei Evvia
Moaștele Sfântului Ioan Rusul se găsesc pe insula Evvia din Grecia, în actualul oraș Prokopi. Ele continuă să facă minuni în viețile celor care i se roagă cu credință și îi cer ajutorul. Mâna dreaptă a Sfântului Ioan Rusul se află la Mănăstirea rusă „Sfântul Pantelimon” din Muntele Athos, iar mici părticele din sfintele sale moaște au fost răspândite în toată lumea ortodoxă. În țara noastră, părticele din moaştele Sfântului Ioan Rusu se păstrează în biserica Maternităţii Polizu din Bucureşti, la Mănăstirea Floreşti din Cluj, la Mănăstirea Comana, la Paraclisul „Sfinţii Ioachim şi Ana” al Mănăstirii Sihăstria, la biserica Spitalului de Pneumoftiziologie din Sibiu, la biserica Spitalului Judeţean Suceava şi la Mănăstirea Adămeşti, Teleorman.
În aceste zile în care poporul grec trece prin clipe grele, să ne rugăm și noi Sfântului Ioan Rusul și tuturor sfinților cu smerenie şi dragoste, încredințați fiind de faptul că, prin ajutorul și mijlocirea lor, Dumnezeu va asculta rugăciunile noastre și va potoli focul care de atâtea zile mistuie pământurile elene.
Descoperiți mai jos colecția de icoane dedicate Sfântului Ioan Rusul, slujba sfântului și Acatistul său. Apăsați pe linkurile aflate sub fotografii pentru detalii și comenzi!
Foto: pixabay.com