Adormirea Maicii Domnului reprezintă cea mai importantă sărbătoare închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Praznicul de la mijlocul lunii august mai poartă și numele de „Paştile verii”, denumire preluată din tradiția grecească, conform căreia postul aspru care precede această sărbătoare ar fi, de fapt, rupt din Postul Mare. Totodată, atmosfera pascală din această perioadă, încununată de cântarea Prohodului, la fel ca în Vinerea Mare, vine să susțină, într-un fel, această tradiție străbună. Însă, legătura dintre această perioadă și Buna Vestire, primul mare praznic din Postul Paștilor, este confirmată de încă un fapt, după cum vom vedea în rândurile de mai jos.
În tradiția Bisericii noastre Ortodoxe există, după cum bine știm, foarte multe simboluri semnificative, cunoscute în majoritatea perioadelor și în toate regiunile lumii, în care Sfinții Apostoli au ajuns să propovăduiască Sfintele Evanghelii. Așa se face că, pe lângă Sfânta Cruce și Monograma, peștele și porumbelul sau mielul și pelicanul, un loc de cinste în albumul simbolistic creștin îl ocupă și crinul – floarea despre care se vorbește cel mai mult în aceste zile aparte de post datorită unei minuni care se repetă an de an.
Crinul și Arhanghelul Gavriil
Încă din primele secole creștine, floarea de crin a fost asociată, după tradiție, cu slăvitul praznic al Bunei Vestiri, momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil, cunoscut ca fiind tâlcuitorul voii lui Dumnezeu și cel care aduce oamenilor veștile cele bune, i-a adus Maicii Domnului vestea cea bună care avea să schimbe istoria întregii lumi: că-L va naște pe Iisus din Nazaret, Mântuitorul tuturor.
În unele icoane ale Bunei Vestiri, Sfântul Gavriil poartă în mână o floare de crin, ca simbol al curăţiei şi al frumuseţii, dar și Învierii lui Hristos și al nădejdii moștenirii vieții celei de veci. Se spune că ucenicii au împodobit cu crini albi mormântul Maicii Domnului, flori despre care se spune că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu le aprecia mult în timpul vieții. Potrivit tradiției, frunzele crinului simbolizează smerenia ei, fiind ușor aplecate în jos, iar petalele albe – pururea fecioria și bunătatea.
Minunea înfloririi crinilor de la icoana Maicii Domnului
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se leagă și o minune care se petrece anual în mai multe locuri din Grecia și pe care locuitorii o consideră un adevărat semn al mijlocirii Maicii lui Dumnezeu. Cea mai cunoscută minune este, cea petrecută în Insula Kefalonia, lângă Argostoli, unde există și o biserică numită „Maica Domnului cu crinii”. Ce se petrece în acest loc, mai exact? După obiceiul locului, în fiecare an, de Adormirea Maicii Domnului, femeile credincioase din sat culeg crini din propriile grădini sau de pe câmp și apoi, aducându-i acasă, îi țin la icoane așa cum noi păstrăm ramurile de salcie. Crinii se usucă și încununează icoanele din gospodării timp de aproape un an, până pe 1 august al anului următor, când sunt luați și duși la biserică.
Aici, preotul deschide rama cu stică care acoperă icoana Maicii Domnului și așează toate florile înaintea Preacuratei Fecioare. Între 10 și 15 august, când Biserica se află încă în post, se petrece minunea: într-un mod pur și simplu inexplicabil, tulpinile înverzesc, iar crinii fac boboci și înfloresc, deși uneori partea de jos a tulpinii rămâne uscată – semn că n-au tras apă din vasul în care au fost așezați. În ziua de 15 august, la sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh deschide icoana și oferă crinii Maicii Domnului credincioșilor din biserică ca binecuvântare pentru anul bisericesc care stă să înceapă la 1 septembrie.
Însă, pentru că minunile nu țin seama de nație și nici de granițe, minunea înfloririi crinilor s-a petrecut și mai aproape de țara noastră, într-o localitate numită Culevcea din raionul Sărata, regiunea Odesa, Ucraina. Aici, minunea înfloririi crinilor s-a petrecut pentru prima oară în anul 2007, iar de atunci biserica parohială s-a transformat într-un adevărat loc de pelerinaj. Și cum veștile bune circulă repede, minunea din Culevcea a ajuns și la urechile specialiștilor. Drept urmare, o echipă de botaniști din Odesa și Kiev au studiat și analizat îndeaproape icoana Maicii Domnului și înflorirea crinilor, iar concluzia lor a fost aceea că, din punct de vedere științific, nu se poate formula o explicație clară și logică; faptul acesta depășește limitele științei. Însă, câțiva credincioși din parohie, mai neîncrezători, au considerat superficiale aceste analize și au trimis un fir de crin la Grădina Botanică din Moscova. După studii și cercetări amănunțite, Dmitriy Gosse, profesor și doctor în științe biologice, a transmis publicității părerea sa: „O floare nu poate rezista timp îndelungat în absența apei și a substanțelor nutritive, care sunt acumulate în bulb. După cum este natural, ele se usucă. Fenomenul prin care dintr-o tulpină uscată cresc lăstari tineri și muguri este necunoscut științei”.
Așadar, dincolo de explicații științifice, de studii și cercetări mai mult sau mai puțin amănunțite, un lucru e cert: minunile există. Astăzi, ca și în veacurile de demult, Dumnezeu răspunde în chip minunat fiilor săi, prin astfel de semne, dăruind toate cele de folos celor ce cu credință și cu dragostea Îl cheamă în rugăciune. Însă nu trebuie să credem că, dacă noi nu vedem împrejur astfel de minuni, Dumnezeu Şi-a întors faţa de la noi, după cum spunea Sfântul Nicolae Velimirovici. Nu! El nădăjduieşte că, o dată ce am văzut minunea înfăptuită, nu vom mai cere altele, ci vom înţelege că Dumnezeu este întotdeauna cu noi, căci „Iisus Hristos, ieri și azi și în veci, este același” (Evr. 13, 8).
Vă așteptăm pe site-ul nostru, www.BIZANTICONS.ro, să descoperiți colecția completă a icoanelor Maicii Domnului sau apăsați click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos, selectate de echipa Bizanticons Art cu prilejul acestui mare praznic. Click pe linkurile de mai jos pentru detalii și comenzi:
Foto: unsplash.com