Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, în ceasurile pe care noi le trăim, creștinii din toată lumea ortodoxă au reprezentat-o pe Maica lui Dumnezeu în felurite icoane, în diferite ipostaze, fiecare dintre ele capabilă să spună o poveste peste timpuri. Reprezentările iconografice ale Maicii domnului s-au răspândit rapid în rândul celor care au ales să urmeze cuvântul Evangheliei și, în urma rugăciunilor adresate în fața lor, multe dintre ele au dovedit puteri miraculoase și au devenit, apoi, cunoscute icoane făcătoare de minuni.
Câteva detalii despre o astfel de icoană sfântă vrem să aducem în atenția dumneavoastră astăzi, la început de octombrie. O reprezentare aparte a Maicii Domnului, nu doar din punct de vedere iconografic, ci și din perspectiva poveștii pe care o spune, din generație în generație, tuturor celor care se închină cu evlavie înaintea ei. Este vorba despre icoana Maicii Domnului „Potolește întristările noastre”, cinstită de Biserica noastră an de an, pe 9 octombrie.
Povestea acestei icoane a Maicii Domnului urcă în timp până în anul 1640, fiind adusă la Moscova de către cazaci (un grup multietnic, în majoritate de origine slavă – ucraineni și ruși), în vremea domniei țarului Mihail Fiodorovici (1613-1645), aflându-se în Biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae, din cartierul Sadovniki Pupisevo.
Multe sunt minunile care au ca element central al poveștii această icoană aparte a Preasfintei Fecioare Maria, însă de departe, cea mai cunoscută mai ales în spațiul rusesc este cea petrecută în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, care s-a păstrat vie în memoria creștinilor până astăzi. Astfel, se spune că o doamnă înstărită, de viță nobilă chiar, care locuia departe de capitala Rusiei, zăcea de ani buni la pat, fiind chinuită de o boală grea, necruțătoare. Unii dintre vecinii mai în vârstă spuneau că încercarea prin care trece este plata păcatelor părinților ei, care au nedreptățit pe mulți oameni, iar alții spuneau că plătește pentru propriile păcate, ale tinereții. Slăbită de povara bolii pe care o purta, într-o noapte a auzit o voce într-un vis, care i-a promis că va dobândi vindecare. Era chiar Maica lui Dumnezeu, care i-a poruncit astfel: „Spune-le să te ducă la Moscova. Acolo, în Biserica Sfântului Nicolae, se află icoana Maicii Domnului cu inscripția „Potoleste întristările noastre”. Roăga-te înaintea ei și vei primi vindecare!”.
N-a mai putut dormi până dimineața. Visul îi dădea speranța pe care niciunul dintre medicii bine-plătiți să o îngrijească nu i-a dat-o. Trezindu-se cei apropiați, i-a rugat să o ajute să meargă cât mai repede la Biserica Sfântului Nicolae din Moscova. După un drum greu, cu multe încercări din pricina stării șubrede de sănătate a ei, au ajuns în Moscova și au descoperit, în cele din urmă, biserica Sfântului Nicolae. Intrând cu credință și cu nădejdea vindecării, femeia bolnavă s-a închinat la toate icoanele, însă nu văzuse icoana care apăruse în visul ei. Pentru o clipă, a crezut că a fost o halucinație din cauza medicamentelor sau poate o înșelare din partea diavolului. Văzând că în Altar era preotul slujitor, a început să-i povestească lui întreaga întâmplare. Atunci, preotul l-a trimis pe paraclisier să aducă din clopotniţă toate icoanele Maicii Domnului care erau păstrate acolo – icoane vechi, care nu mai erau folosite la sfintele slujbe, dar care erau păstrate în inventarul bisericii. Printre aceste icoane afumate de tămâie și de fumul lumânărilor, pline de praf și cu vopsea scorojită de vreme, au descoperit o icoană a Maicii Domnului cu inscripția „Potolește întristările noastre”. Văzând icoana, femeia bolnavă a strigat cu bucurie: „Ea este! Ea este!”. Uimiți, au căzut cu toții în genunchi și au început să citească un Acatist în cinstea Maicii Domnului chiar înaintea acestei minunate icoane. La final, femeia bolnavă s-a ridicat pe picioarele ei, a început să-și facă Semnul Sfintei Cruci și, fără nici un ajutor din partea celor care se chinuiseră să o transporte până la biserica din Moscova, a plecat către casă plângând de fericire.
Vestea despre această mare minune s-a răspândit în întregul oraș și, în scurtă vreme, în toată regiunea aceea. Credincioși din toate părțile țării au început să o viziteze și să i se închine, apoi veneau să mulțumească pentru tămăduirile primite.
Din punctul de vedere al erminiei, această icoană o înfățișează pe Maica Domnului având mâna stângă sub cap, iar capul ușor înclinat, lucru care induce ideea că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu ascultă mereu lacrimile și rugăciunile celor care o cheamă să mângâie necazurile și întristările lor. Cu mâna dreaptă, Maica Domnului Îl ține pe Mântuitorul, iar El are în mâinile Sale un fel de pergament desfăcut, pe care sunt scrise următoarele: „Judecați cu dreptate, arătând milă unii față de alții, nu jigniți văduvele și orfanii și nu țineți răutate în inima voastră față de fratele vostru”.
Pentru că nu toți avem șansa sau posibilitatea să-i aducem prinosul nostru de laudă și cinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu înaintea acestei minunate icoane tocmai în îndepărtata Rusie, trebuie să știți că am adunat pentru dumneavoastră câteva astfel de reprezentări, alături de cele mai deosebite reprezentări ale Maicii Domnului, de la unii dintre cei mai pricepuți iconari, cu tradiție de zeci de ani în domeniul iconografiei bizantine. Alegeți dintre toate icoanele pe cea care vi se pare cu adevărat apropiată sau de suflet și comandați-o, apăsând click pe linkurile de mai jos: