Începutul lunii august este un soi de graniță pentru toți creștinii ortodocși. O bornă kilometrică pe drumul nostru, al tuturor, către despătimire, către dobândirea virtuților și către asemănarea cu Dumnezeu. Pentru că, asemănarea cu Dumnezeu se dobândește printr-un efort al nostru de a îndeplini poruncile Sale și de a practica virtutea, care este opusă păcatului. Iar efortul acesta se traduce, la început de august, prin postul care ne stă înainte, Postul Adormirii Maicii Domnului.
Însă, efortul nu trebuie înțeles ca un fel de sarcină apăsătoare. Pentru că nu asta își dorește Hristos de la noi. Ci, mai bine spus, efortul este o probă pe care trebuie să o trecem, ca să învățăm să ne înfrânăm, să ne mutăm atenţia de pe lucrurile materiale pe bunătăţile spirituale. Părintele Justin Pârvu spunea că postul e proba prin care reușim să deschidem poarta cerului şi a sufletului cu cheia rugăciunii. Dacă privim în calendarul ortodox din acest an, vom observa că Postul Adormirii Maicii Domnului durează mai mult cu o zi. Care este motivul și ce explicație oferă Biserica noastră pentru această „prelungire”? Aflați răspunsurile, de ce obicei, în rândurile de mai jos!
Postim și noi, urmând exemplul Maicii Domnului
Aceste zile de post de la începutul lunii august, ne amintesc tuturor de virtuţile și darurile Maicii Domnului. Fericitul Ieronim menționează că, încă de când se afla la templu, Maica Domnului postea și „îşi petrecea viaţa foarte cu rânduială. Pentru că de dimineaţă până la al treilea ceas din zi, stătea la rugăciune; iar de la al treilea ceas până la al nouălea, se îndeletnicea cu lucrul mâinilor sau cu citirea cărţilor sfinte”. Acest lucru sugerează hărnicia, dar și trezvia permanentă a Maicii lui Dumnezeu. În tradiția creștină, precum și în multe dintre operele Sfinților Părinți există mărturii care fac referire la momentul Adormirii Maicii Domnului și subliniază pregătirea ei prin post și rugăciune înainte de a fi ridicată la Ceruri. Tradiția spune că, într-o zi de vineri, Mântuitorul i-a transmis că viața ei pământească este aproape de final, prin mijlocirea Arhanghelului Gavriil care, oferindu-i o ramură de finic, i-a spus: „Fiul și Domnul tău te cheamă: E ceasul venirii la Mine a Maicii Mele! Astăzi, așa cum ai umplut de bucurie pe locuitorii pământului, așa vei bucura de oștirile cerești prin urcarea ta, cea binecuvântată care ai făcut să strălucească încă și mai mult sufletele sfinților”.
Astfel, postind în aceste zile, noi ne amintim și de postul pe care Maica lui Dumnezeu l-a ţinut înainte de mutarea ei din această viaţă. Despre acest aspect citim și în Sinaxarul de la slujba Utreniei din ziua praznicului, unde se spune că, înainte de a trece la cele veşnice, Maica Domnului a petrecut câteva zile în rugăciune și post: „S-a suit degrabă în Muntele Măslinilor ca să se roage, căci avea obicei de se suia adesea acolo ca să se roage. Şi s-a întâmplat atunci un lucru minunat. Când s-a suit acolo Născătoarea de Dumnezeu, atunci de la sine s-au plecat pomii ce erau pe munte, şi au dat cinstea şi închinăciunea ce se cădea către Stăpână, ca şi cum ar fi fost nişte slugi însufleţite”.
Postim mai mult cu o zi în acest an?
Cei dintre dumneavoastră care ați consultat calendarul ortodox pe care îl aveți acasă, ați observat, cu siguranță, că lăsatul secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului este trecut în dreptul zilei de 30 iulie, iar nu pe 31, așa cum suntem noi obișnuiți. Explicația este una cât se poate se simplă și de logică. Știm că, în mod normal, Postul Sfintei Mării începe pe 1 august și durează două săptămâni (1-14 august), iar lăsatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. Însă, există o excepție de la această regulă: în anii în care această zi a lăsatului de sec cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte și postul se prelungește cu o zi, așa cum se întâmplă și în acest an, 2024. Totodată, „regula” aceasta este valabilă și pentru finalul perioadei de postire: postul se prelungeşte şi în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, dacă acesta cade miercurea sau vinerea, făcându-se dezlegare doar la untdelemn, peşte şi vin.
Cum se ține Postul Sfintei Mării?
Părintele Ene Branişte, fostul mare profesor de teologie liturgică, subliniază în volumul său intitulat „Liturgica generală” faptul că, în ceea ce privește vechimea postului, acesta este cel mai nou dintre cele patru posturi de durată din cadrul Bisericii noastre. Originea lui trebuie căutată, probabil, prin secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului a început să cunoască o dezvoltare mai mare și când sărbătoarea Adormirii ei a început să capete o mai mare importanță.
Legat de modul în care trebuie să ținem Postul Sfintei Mării, e necesar că acesta este mai ușor decât cel al Sfintelor Paști, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, precum și Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare prescriu ajunare lunea, miercurea și vinerea, până la Ceasul IX, când se consumă mâncare uscată; marțea și joia se consumă legume fierte, fără untdelemn, iar sâmbăta și duminica se dezleagă la untdelemn și vin. La 6 august (sărbătoarea Schimbării la Față), în orice zi ar cădea, se face dezlegare la untdelemn, pește și vin, dar în Pravila Mare (glava 385) se dă dezlegare la vin și untdelemn nu numai pentru sâmbete și duminici, ci și pentru marți și joi. În timpul acestui post se citesc în biserici și mai ales în mănăstiri, zilnic (alternativ), cele două Paraclise ale Maicii Domnului din Ceaslov.
Așadar, această perioadă așezată de Biserica noastră la început de august devine o experiență duhovnicească valoroasă, care aduce binecuvântări și împlinire în viețile tuturor celor care se străduiesc să își „taie voia” și să pășească pe calea postului. Nu va fi ușor, cu siguranță, dar bucuria va fi pe măsură! Să avem curaj și nădejde! Vă dorim, cu acest prilej, post cu mult folos duhovnicesc tuturor!
Vă așteptăm pe site-ul nostru, www.BIZANTICONS.ro, să descoperiți colecția completă a icoanelor Maicii Domnului sau apăsați click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos, selectate de echipa Bizanticons Art cu prilejul acestui mare praznic. Click pe linkurile de mai jos pentru detalii și comenzi:
Foto credit: www.basilica.ro