Sfinţii Mari Împăraţi şi Întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, pomeniţi în calendarul Bisericii noastre în ziua de 21 mai, sunt primii împăraţi creştini din istorie. Ei mai sunt cunoscuți și în relație cu supranumele de „Întocmai cu Apostolii”, un „titlu special” pe care Biserica l-a dat unor sfinți a căror lucrare de propovăduire a Sfintei Evanghelii este considerată asemănătoare cu cea pe care au desfășurat-o Sfinții Apostoli.
Născut în secolul al III-lea în cetatea Naissus (astăzi – Niş, în Serbia), Sfântul Constantin a fost proclamat împărat după moartea tatălui său, Constanţiu Chlor, din această pricină intrând într-un conflict imediat cu Maxențiu, un tânăr care și-ar fi dorit să fie el proclamat împărat. În ziua premergătoare luptei, Sfântul Împărat Constantin s-a rugat Dumnezeului creștinilor pentru a izbândi în lupta din ziua următoare, iar Domnul i-a răspuns într-un fel neașteptat. Istoricii bisericești Eusebiu de Cezareea și Lactanțiu, contemporani Sfântului Constantin, relatează că în urma rugăciunii sale, Împăratul a văzut pe cer un semn cu totul deosebit: o Cruce din raze de lumină, având deasupra ei inscripția „In hoc signo vinces”, adică „Întru acest semn vei învinge”. Fără să mai stea pe gânduri, Sfântul Constantin a ordonat ca Semnul Sfintei Cruci să fie pus pe toate steagurile, coifurile și scuturile soldaților săi, fapt care i-a și adus victoria în lupta dată cu Maxențiu în octombrie 312 la Podul Milvius de lângă Tibru. Ca urmare a acestui moment providențial, Sfântul Constantin a dat „Edictul de la Milan”, un decret prin care a oprit persecuția creștinilor, transformând creştinismul în religia oficială a Imperiului.
Minunea care a schimbat decisiv rezultatul luptei fiului său cu Maxențiu a marcat-o pe Sfânta Împărăteasă Elena. După Sinodul Ecumenic din anul 325, desfășurat la Niceea, Sfânta Elena a plecat la Ierusalim cu o cantitate mare de aur, dorind să descopere Crucea Domnului, cea făcătoare de viață, în semn de cinstire și mulțumire pentru minunea de la Podul Milvius. Scrierile Bisericii ne spun că Sfânta Elena a plecat din Nicomidia, reședința imperiului, a mers prin Turcia și prin Cipru și a ajuns, în cele din urmă, în Țara Sfântă, loc care arăta total diferit față de cum își închipuia ea. După răscoala iudeilor din anul 136, Împăratul Adrian distrusese Ierusalimul, iar pe locul Sfântului Mormânt a zidit un templu închinat zeiței Afrodita, pentru a acoperi pe vecie locul pătimirilor lui Hristos. Chemând ea pe evrei, i-a întrebat în ce parte se află dealul Golgotei – locul unde a fost răstignit Mântuitorul Hristos, însă toți au refuzat să-i spună, fapt care a întristat-o profund pe Împărăteasă. În cele din urmă, a venit la ea un bărbat bătrân, pe nume Iuda, care i-a spus că templul Afroditei se află tocmai pe logul răstignirii lui Hristos. Ajungând în acel loc, Sfânta Împărăteasă Elena a poruncit să fie dărâmată capiștea idolească, iar zidul și pietrele să fie date la o parte. S-au făcut săpături și, în partea dinspre răsărit, au descoperit Mormântul Domnului, cele trei Cruci (a Mântuitorului și ale celor trei tâlhari) şi, imediat după aceea, au găsit și cinstitele piroane, într-o cisternă subterană abandonată. Cisternele din piatră erau utilizate de evrei pentru acumularea apei în timpul anotimpului secetos, iar după răstignirea Domnului, aceștia au aruncat cele trei Cruci într-unul dintre aceste bazine și l-au umplut cu gunoaie și pietre, spre a șterge orice urmă a pașilor lui Hristos prin aceste locuri.
Sinaxarul ne spune că, aflați în dificultatea de a ști care este Crucea cea pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos, Patriarhul de atunci al Ierusalimului, pe nume Macarie, a avut o idee inspirată, care s-a transformat, de fapt, într-o adevărată minune. Pentru că în acel moment trecea pe lângă ei un convoi funerar, a poruncit celor ce duceau pe cel adormit la groapă să stea pe loc: „şi se aşezară Crucile pe mortul acela câte una pe rând, iar când au pus Crucea lui Hristos, îndată mortul a înviat şi s-a sculat viu cu puterea Dumnezeieştii Cruci a Domnului”.
Vizibil emoționată și plină de entuziasm, Sfânta Elena s-a închinat Cinstitei Cruci alături de tot alaiul ei, iar Patriarhul Ierusalimului, stând la un loc mai înalt, a ridicat Crucea arătând-o poporului; și toți strigau: „Doamne miluiește!”. Din acel moment a început să fie prăznuită sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. Întorcându-se Sfânta Împărăteasă Elena în Nicomidia, a luat cu ea o parte din Lemnul Sfintei Cruci și sfintele piroane, iar pe cealaltă parte a pus-o într-o raclă de argint și a dat-o Patriarhului Macarie în pază, spre a putea fi cinstită de toți care vor ajunge în Țara Sfântă. După acest eveniment, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu, Sfânta Împărăteasă Elena a ridicat mai multe biserici în Ierusalim. Mai întâi a poruncit să se zidească Biserica învierii Domnului nostru Iisus Hristos, lângă Sfântul Mormânt, acolo unde s-a găsit Sfânta Cruce, apoi în Grădina Ghetsimani, unde se află mormântul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, în Bethleem, la peştera Naşterii Domnului, și alta în muntele Măslinilor, pe locul Înălțării Domnului la Ceruri.
Sfânta Împărăteasă Elena a trecut la Domnul la scurt timp după pelerinajul din Țara Sfântă, în anul 329 sau 330, cel mai probabil în Nicomidia. Tradiția spune că a fost înmormântată într-o cetate imperială, iar fiul ei, Sfântul Împăratul Constantin cel Mare, i-a făcut un sicriu din marmură, care se păstrează până astăzi în Muzeul Vaticanului. Osemintele Sfintei Împărătese Elena se află tot în Italia, lângă Veneția, pe o insulă care îi poartă numele (Sant’Elena).
Peste 1, 7 milioane de români îşi aniversează onomastica de sărbătoarea Sfinţilor Mari Împăraţi Constantin şi Elena. În această zi, dar nu numai, să aducem prinos de cinstire Sfinților Împărați pentru ca ei să revarse binecuvântări asupra noastră și asupra întregii lumi. Am adunat, pentru dumneavoastră, cu acest prilej, o colecție deosebită de icoane cu Sfinţii Mari Împăraţi Constantin şi Elena, potrivite atât pentru colțul de rugăciune, cât și pentru a încununa un moment important din viața celor apropiați, cu ocazia serbării zilei onomastice. Click pe linkurile aflate sub icoane pentru detalii și comenzi!
Colecția completă a icoanelor Maicii Domnului din Vladimir la cele mai bune prețuri, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/cautare?search_query=elena
Foto: basilica.ro