Nunțile organizate în lunile mai și iunie aduc ghinion?

Pentru că am primit, în ultimele zile, mai multe întrebări pe adresa de e-mail și pe conturile noastre de Facebook și Instagram din partea clienților și urmăritorilor noștri, legate de faptul că nunțile organizate în lunile mai și/sau iunie nu ar fi de bun augur sau că sunt însoțite de ghinion în căsnicie, am ales să dedicăm editorialul finalului de mai tocmai acestui subiect, aducând în atenția dumneavoastră câteva gânduri și lămuriri liturgico-teologice.

Poporul nostru a trăit și a rezistat, de-a lungul timpului, prin respectarea în mod deosebit a tradițiilor și obiceiurilor moștenite din strămoși și cu memoria acestora imprimată, parcă, în gânduri și în simțire. Cu siguranță, indiferent în ce zonă a țării locuim, mulți dintre noi cunoaștem o serie de obiceiuri, unele transformate chiar în „litere de lege”, legate de cele trei momente importante din viața unui om: botezul, nunta și înmormântarea. Lăsând, pentru moment, momentul intrării în această lume și pe cel al trecerii la Domnul în plan secundar, ne vom referi, așa cum am enunțat, strict la momentul căsătoriei și la superstiția aceasta, conform căreia mirii care și-au organizat nunțile în lunile mai și iunie (atât căsătoria civilă, cât și slujba Cununiei) ar trebui să se răzgândească sau să-și asume din start faptul că relația lor se va destrăma imediat, iar dacă va rezista, nu vor avea spor în familie și nu vor fi binecuvântați cu copii.

Firește, cei care sunt implicați direct se întreabă dacă ideea sau tradiția aceasta are vreun fundament sau vreo semnificație. Le răspundem limpede, tuturor: NU! Din punct de vedere bisericesc sau teologic, nu există nicio referire la acest subiect, nici în cărțile de cult, nici în tratatele dogmatice sau printre hotărârile vreunui Sinod Ortodox. Pe ce se bazează, totuși, superstiția? De ce a rămas vie în memoria atâtor generații? Folcloriștii români au cercetat-o și au ajuns la concluzia că, „interzicerea” nunților săvârșite în mai și iunie este strâns legată de iele – acele făpturi feminine supranaturale din mitologia românească, având chipul unor fecioare cu o mare forță de seducție și cu puteri magice care ar fi luat, cândva, mințile feciorilor. Se spune că duhul acestor iele ar călători pe pământ imediat după Praznicul Sfintelor Paști și până la sfârșitul primăverii, și aceasta ar fi cauza pentru care lunile mai și iunie nu sunt potrivite pentru organizarea căsătoriilor. Se pare că înșiși romanii, strămoșii nostri, respectau această tradiție, enunțată de poetul Publius Ovidius Naso, unul dintre clasicii literaturii latine: „Această vreme nu este potrivită pentru căsătoria fecioarelor. Cea care se va căsători atunci, nu va rămâne nevastă pentru mult timp”.

Trebuie să știm, totuși, că deși superstiția ielelor nu poate pune nicio piedică în calea celor care vor să-și unească destinere în această perioadă, Biserica a rânduit anumite zile din timpul unui an, în care nu se fac nunți, din pricina faptului că ele sunt fie zile/perioade de post, fie Praznice Împărătești:

  • În toate zilele de post şi în posturile de peste an;
  • În ajunul şi în zilele Praznicelor Împărăteşti;
  • De după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sfintelor Paşti și până la Duminica Sfântului Apostol Toma;
  • În Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel;
  • În Postul Adormirii Maicii Domnului;
  • În Postul Naşterii Domnului;
  • De la Crăciun până la Bobotează.

„A face nunți în aceste zile înseamnă a sfida, dacă nu chiar a batjocori rânduielile bisericeşti aşezate în vederea desăvărşirii noastre morale. De aceea se şi spune că nunțile oficiate in timpul Posturilor nu durează, ca un fel de pedeapsă a lui Dumnezeu şi plată pentru nesocotirea rânduielilor sfinte. Chiar dacă dobândim dispensă sau dezlegare de a face nuntă în asemenea perioade, este bine să nu le oficiem”, explică părintele Nicolae Necula, fost profesor de liturgică al Facultății de Teologie din București, referindu-se la motivele pentru Biserica a oprit organizarea nunților în zilele de post. Iar explicația pentru care nunțile nu pot avea loc nici în zilele marilor Praznice Împărătești este aceea că noi, creștinii, trebuie să acordăm o importanță mult mai mare bucurii duhovnicești prilejuită de aceste zile, iar nu momentelor trecătoare, petrecerilor lumești și distracției din timpul nunții.

Fără îndoială, trebuie să ne luăm în serios calitatea de moștenitori ai pământurilor și ai tradițiilor strămoșilor noștri, să le transmitem copiilor noștri, fiind conștienți de valoarea inestimabilă a acestui tezaur care este folclorul și pe care alții îl uită sau îl denigrează, considerându-l „demodat”. Cu toate acestea, însă, nu putem nega faptul că există unele tradiții care se înscriu, mai degrabă, în categoria superstițiilor și pe care creștinismul nu le poate accepta.

Să ținem cont, așadar, de faptul că nu există niciun canon și nicio pravilă a Bisericii care să-i interzică preotului săvârșirea Tainei Sfintei Cununii, în lunile mai și iunie, iar mirilor care au programate nunți în această perioadă le dorim să trăiască bucuria momentelor, fără să aibă niciun fel de teamă a vreunei pedepse divine. Important este să ținem cont de Sfânta Tradiție a Bisericii, care a hotărât câteva zile în care nu se fac nunți, iar nu de obiceiurile și superstițiile deplasate, care nu „vibrează” cu învățătura Bisericii.

Vă invităm să descoperiți pe bizanticons.ro selecția noastră de cununii aurite și/sau argintate, care semnifică unirea celor doi miri în fața lui Dumnezeu, dar și încununarea luptei lor pentru păstrarea fecioriei și, de asemenea, câteva mărturii pentru nuntă, care îi vor surprinde placut pe invitati:

Vă stăm la dispoziție pentru detalii și comenzi la 0374 703 030, pe comenzi@bizanticons.ro sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.