O minune din zilele noastre: Papucii Sfântului Spiridon se tocesc, deși sunt schimbați anual. Care este explicația?

În fiecare an, pe data de 12 decembrie, cu aproape două săptămâni înainte de marele și slăvitul praznic al Nașterii Domnului, Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, cunoscut în tradiția ortodoxă și ca „sfântul călător”. Din ce motiv? Apelativul are la bază o minune care se petrece până în zilele noastre și despre care vom vorbi în rândurile care urmează.

Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în Askia (Cipru) și a fost păstor de oi încă din copilărie. S-a căsătorit şi a avut o fiică, însă la scurtă vreme soția sa a trecut la Domnul, fapt care l-a determinat pe Sfântul Spiridon să îmbrace haina călugărească și să se dedice întru totul lucrării virtuților: în fiecare zi se ruga, postea și îi ajuta pe cei în nevoie. Pentru viața sa duhovnicească aleasă, Dumnezeu l-a învrednicit cu darul facerii de minuni, căci vindeca tot felul de boli, dintre cele mai grave, și izgonea duhurile rele din oameni cu puterea rugăciunii.

În anul 325, Sfântul Spiridon a participat la cel dintâi Sinod Ecumenic, desfășurat la Niceea, unde s-a împrietenit cu Sfântul Nicolae și i-a uimit pe toți cu simplitatea cu care a explicat credința ortodoxă și Taina Preasfintei Treimi: luând o cărămidă, le-a arătat tuturor celor care nu înțelegeau cum este posibil ca Dumnezeirea să aibă o singura fire, cunoscută in trei ipostase (persoane), explicându-le că, așa cum cărămida este formată din trei elemente esențiale, adică foc, pământ și apă, fiind un singur obiect, tot așa trebuie să înțelegem și Treimea.

Făcând parte dintre Sfinții taumaturgi, istoria și tradiția Bisericii noastre au consemnat, de-a lungul timpului, o sumedenie de minuni săvârșite de Sfântul Ierarh Spiridon: a adus pe pământ ploaie, a pus capăt foametei, l-a vindecat pe împăratul Constanție de boala de care suferea, a înviat copilul unei femei, a vindecat muțenia unui diacon și multe altele. Însă, de departe, cea mai cunoscută minune este una care se întâmplă până în zilele noastre și despre care, cei dintre dumneavoastră care ați ajuns să vă închinați la moaștele Sfântului Spiridon, în insula Corfu, puteți da mărturie.

Conform tradiției și scrierilor bisericești, ajutorul, milostivirea și mijlocirea Sfântului Spiridon  sunt confirmate de faptul că deși în fiecare an, pe 12 decembrie, în ziua prăznuirii sale, preoții slujitori ai catedralei din Corfu schimbă hainele și încălțămintea Sfântului Spiridon, papucii sfântului, confecționați din mătase, se tocesc și se uzează mereu. Cum este posibil acest lucru – s-ar putea întreba unii dintre noi – având în vedere că sfântul nu mai este viu?

Explicația vine de la părinții Catedralei din Corfu, care au mărturisit în mai multe rânduri faptul că, Sfântul Spiridon părăsește de mai multe ori racla și merge să îi ajute pe cei care îl cheamă cu lacrimi și cu dragoste să îi sprijine în diferitele lor neputințe. Pentru perioade scurte de timp, spun părinții slujitori, cinstitele moaște ale Sfântului Ierarh Spiridon pur și simplu lipsesc din racla sa așezată în biserică, iar în momentul în care acestea revin, nu doar că sunt calde, ca și cum sfântul ar fi obosit după efortul de a cutreiera peste mări și țări, ci mai mult – încălțămintea este tocită și pe talpă are fire de iarbă și urme de pământ și de praf. Acest fapt minunat este menționat inclusiv în Acatistul său, unde citim astfel la Icosul al 6-lea: „Bucură-te, cel ce ești cu îngerii slujitor; Bucură-te că eşti şi cu oamenii cu trupul petrecător; Bucură-te, al cărui trup săvârșește astăzi minuni; Bucură-te că încălţămintele tale slujesc ca dovadă; Bucură-te, Sfinte Ierarhe Spiridon, mare făcător de minuni!”.Minunea aceasta este și motivul pentru care Sfântul Spiridon este considerat patron și ocrotitor al cizmarilor și al celor care croiesc haine și cojoace.

 „Hainele vechi” ale Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei sunt oferite, cu binecuvântarea episcopului grec din Paphos, parohiilor și mănăstirilor din diferite zone și colțuri ale lumii ortodoxe ca dar de cinste, binecuvântare și întărire în credință a credincioșilor care vin și se închină în acele sfinte locașuri.

Cu prilejul acestei zile însemnate, știindu-l pe Sfântul Spiridon mare mijlocitor și tămăduitor grabnic al celor bolnavi, mai ales în aceste vremuri de restriște și de pandemie, să îngenunchem înaintea icoanei sale cu o lumânare aprinsă în mâini și să-i cerem ajutorul în rugăciune, citindu-i Acatistul: „Soborului celui dintâi te-ai arătat apărător şi de minuni făcător, de Dumnezeu purtătorule Sfinte Spiridon, părintele nostru […]. Slavă Celui Ce te-a preamărit pe tine; Slavă Celui Ce te-a încununat; Slavă Celui Ce lucrează prin tine tuturor tămăduiri.”

Până astăzi, credincioșii ortodocși de pretutindeni își amintesc de minunile Sfântului Ierarh Spiridon din insula Corfu și îl cinstesc pe el prin rugăciuni și laude de bucurie, participând la procesiunea specială, în cadrul căreia Sfântul Spiridon este purtat în raclă stând în picioare, dar și la slujbele organizate în cinstea sa. Pentru că distanța și restricțiile impuse pentru limitarea infectării cu acest virus ne împiedică să ne alăturăm și noi pelerinilor din Corfu, am pregătit pentru dumneavoastră o colecție specială de icoane ale Sfântului Ierarh Spiridon, realizate după tehnici tradiționale, de către meșteri iconari cu experiență de zeci de ani în domeniu, dar și volume dedicate lui, pe care le găsiți doar pe www.BIZANTICONS.ro, la cele mai bune prețuri.

Abia așteptăm să le descoperiți! Click pe linkuri pentru detalii și comenzi:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.