Unică în lume: „Candela dăruirii”, invenția minunată a unui monah român din Munții Șureanu

„Ardem candela pentru că a noastră credință este lumină. Hristos a zis: Eu sunt lumina lumii. Lumina candelei ne aduce aminte de lumina cu care Hristos luminează sufletele noastre”. Așa sintetiza în câteva cuvinte Sfântul Nicolae Velimirovici, unul dintre cei mai mari sfinți contemporani, folosul și importanța cuvârșitoare a aprinderii candelei.

Candela nu este un simplu obiect bisericesc, ci este un far al credinței și nădejdii noastre. Ne întâmpină la intrarea în fiecare biserică, ne luminează colțul de rugăciune din casă și chipurile sfinților ocrotitori din icoane, ne mângâie și ne odihnește sufletul în nopțile în care grijile lumii acesteia ne năpădesc și ne dă curaj să trecem peste toate.

Din dragoste și evlavie pentru Maica Domnului, pentru Bunul Dumnezeu și pentru toți sfinții săi știuți și neștiuți, din cele mai vechi timpuri, creștinii au ales să ardă candela cât mai mult timp, ca semn al jertfei față de Cel care S-a jertfit pentru noi și de la care cerem în rugăciunile noastre sănătate, mântuire şi tot ceea ce ne poate da numai nemărginita dragoste a Tatălui Ceresc. Arderea neîncetată a candelei este, de fapt, răspunsul pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl dăm la îndemnul Mântuitorului: „Privegheaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului” (Matei 25, 13). Totuți, din motive practice, unii creștini spun că nu pot ține candela aprinsă mereu în casele lor, fiind dincolo de toate un foc deschis care poate provoca incendii în cazul în care nu este atent supravegheat.

Însă, în aceste zile, aproape de începutul Postului Adormirii Maicii Domnului, avem o veste bună pe care dorim să o împărtășim cu dumneavoastră, clienții și prietenii Magazinului Bizanticons Art: da, acum puteți ține candela aprinsă neîncetat, fără riscuri majore care să împiedice acest lucru. Nu este o exagerare, ci o demonstrație palpabilă a faptului că, atunci când ne dorim binele aproapelui, visele pot deveni realitate.

Despre ce este vorba, mai exact? Un părinte dintr-o mănăstire aflată la poalele Munților Șureanu, al cărui nume nu îl vom dezvălui din ascultare față de cuvioșia sa, a reușit să ducă la bun sfârșit o lucrare pe care o avea în gând de foarte mult timp: realizarea unei candele care să rămână aprinsă cât mai multă vreme, alimentându-se singură cu ulei. Unii ar numi-o „invenție”, alții „obiect inedit”, însă ea este, în cel mai curat sens al cuvântului, un ajutor pentru creștinul zilelor noastre.

Ce este „Candela dăruirii” și de ce poartă acest nume?

Candela dăruirii este jertfa noastră către sfântul a cărui icoană o poartă și are acest nume pentru că este un adevărat dar pentru noi, cei din lume. Lumina dată de candelă este constantă, datorită conducerii progresive a uleiului dintr-o sticlă la un fitil. Fitilul va arde până ce uleiul se consumă integral, timp îndelungat. Candela oferă posibilitatea de reutilizare, ori de câte ori uleiul este complet epuizat, putând fi oricând înlocuit. Pe peretele exterior al candelei, frontal, este atașată o icoană a sfântului căruia îi aprindem lumină. În plus, pe candelă se poate arde tămâie, plasându-o pe suport. Aceasta îi conferă candelei o frumusețe deosebită. Candela se poate sprijini pe suprafețe plane sau agăța pe perete.

Unul dintre avantajele acestei candele este posibilitatea de a funcționa îndelungat, fără intervenția omului, atât în spaţii închise, cât și in aer liber, fără pericol de explozie sau de stingere a candelei. Dacă temperatura mediului ambient este mai ridicată, este necesar un ulei mai vâscos, iar dacă temperatura mediului ambient este mai joasă, atunci este nevoie de un ulei mai lichid. Un alt avantaj al candelei este acela că permite o utilizare curată, prin păstrarea în totalitate a uleiului în interiorul candelei, eliminând astfel riscul de pătare cu parafină topită sau cu ulei, risc prezent în cazul altor candele sau lumânări.

Candela dăruirii este lucrată manual din porțelan de cea mai bună calitate, ceea ce atrage alte avantaje: o frumusețe aparte și o rezistenţă mare la şocuri.

Ce conține pachetul „Candela dăruirii”?

Toate elementele de care aveți nevoie pentru ca lumina din candelă să nu se stingă niciodată. Mai exact, odată cu candela propriu-zisă, veți mai primi în pachet:

  • icoana ortodoxă, amplasată pe peretele candelei, într-un locaș special. Icoana poate fi schimbată;
  • punte;
  • fitil;
  • sticlă cu ulei, pe care o puteți reumple, folosind un sigiliu nou la fiecare utilizare;
  • sigilii pentru sticla cu ulei;
  • dop găurit pentru folosirea sigiliului;
  • forfecuță pentru înălțarea fitilului și tăierea părții arse din fitil;
  • suport de ars tămâie;

Cum istalați candela în șase pași simpli?

Pentru că mulți dintre clienții noștri ne-au întrebat care este principiul de funcționare al candelei și care sunt etapele pe care trebuie să le urmeze în ceea ce privește instalarea ei, am creat un scurt ghid în șase pași care să vă ajute în acest sens:

1. Mai întâi, dopul găurit, în care s-a amplasat un sigiliu, se înfiletează pe sticla cu ulei.

2. Sticla cu ulei se plasează în lăcașul ei, cu dopul în jos, pentru alimentarea paharului candelei.

3. Fitilul se introduce în orificiul punții, lăsându-l puțin afară din orificiu, după preferință.

4. Puntea cu fitilul introdus se plasează pe paharul candelei. Puntea trebuie potrivită astfel încât să nu iasă mai mult de 3 mm din ulei, pentru o ardere cât mai îndelungată.

5. Se aprinde fitilul. Flacăra arde neîntrerupt minimum 24 h. Când fitilul arde, se taie partea arsă după care fitilul se ridică deasupra punții.

6. Suportul de ars tămâie se așază deasupra flăcării candelei. În funcție de marimea flăcării, tămâia va arde mai lent sau mai rapid.

Cum puteți comanda „Candela dăruirii”?

Pentru ca acest obiect deosebit să ajungă în timp util la dumneavoastră, vă recomandăm să comandați simplu și cu prioritate de livrare: direct pe site-ul nostru, apăsând CLICK pe linkurile indicate sub fotografiile produselor de mai jos. Important! Livrăm în orice localitate din România și oriunde în lume, la cele mai mici costuri, pentru că ne gândim și la cei departe de țară.

Candela cu ulei din portelan – Tanguirea Maicii Domnului / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/19113-candela-cu-ulei-din-portelan-tanguirea-maicii-domnului.html
CANDELA DĂRUIRII – Maica Domnului din Ierusalim / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/19111-candela-daruirii-maica-domnului-din-ierusalim.html
Candela cu ulei din portelan – Maica Domnului Eleovrytissa – Izvoratoarea de ulei / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/19112-candela-cu-ulei-din-portelan-maica-domnului-eleovrytissa-izvoratoarea-de-ule.html
Candela cu ulei din portelan – Mantuitorul din Sinai / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/19149-candela-cu-ulei-din-portelan-mantuitorul-din-sinai.html
Candela cu ulei din portelan – Maica Domnului Paramythia – Mangaietoarea / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/18897-candela-cu-ulei-din-portelan-maica-domnului-paramythia-mangaietoarea.html
Candela cu ulei din portelan – Maica Domnului Pantanasa – Vindecatoarea de cancer / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/18898-candela-cu-ulei-din-portelan-maica-domnului-pantanasa-vindecatoarea-de-cancer.html
Candela cu ulei din portelan – Maica Domnului Prodromita / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/18899-candela-cu-ulei-din-portelan-maica-domnului-prodromita.html