Pomenit spre sfârșitul lunii iulie, în data de 27, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon este unul dintre puținii sfinți înscriși în calendar care şi-a câştigat renumele de „doctor fără de arginţi” în toată puterea cuvântului datorită faptului că niciodată nu cerea vreun fel de plată pentru binefacerile săvârșite.
Cu siguranță am auzit despre Sfântul Pantelimon, ne-am închinat lui atunci când sănătatea ne-a fost pusă la încercare sau am citit despre binefacerile pe care le-a dăruit celor care l-au chemat în ajutor, însă puțini dintre noi știm, probabil, că în ziua în care a fost martirizat s-au petrecut mai multe minuni. Înainte de prăznuirea sa, așadar, dorim să vă aducem în atenție câteva detalii legate de ziua în care Sfântul Pantelimon și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, pătimind bătăi și aspre chinuri pentru că nu s-a lepădat de adevărata credință. O lecție de jertfelnicie și asumare pentru noi toți, creștinii lui 2021.
Cine a fost Sfântul Pantelimon?
Sfântul Pantelimon a venit pe lume în anul 284 în Nicomidia. Părinții lui i-au pus numele de „Pantoleon”, care se traduce prin „cel puternic ca un leu”. Cât timp a trăit mama sa, Pantoleon a învățat de la ea tainele creștinismului, însă după ce ea a trecut la Domnul, uitând învățătura cea dreaptă, a ajuns, ca și tatăl său, să se închine la idoli. După clasele primare, a mers să studieze medicina la Eufrosin, un medic cunoscut pentru cercetările sale în domeniu, astfel încât Pantoleon a ajuns, cu timpul, să stăpânească bine tainele medicinei. Auzind de capacitățile sale profesionale, împăratul Maximian hotărăște să îl ia la palat ca medic particular.
Pantoleon acceptă propunerea împăratului și, într-una dintre zile, în drumul său spre palat, se întâlnește cu preotul Ermolae, care l-a întrebat cine este și cu ce se ocupă. I-a spus bătrânul, apoi, că știința medicală nu poate decât să aducă ușurarea suferințelor trupului și că numai Hristos este singurul Doctor adevarat, care nu cere niciun ban pentru vindecările Sale. Pantoleon ascultă, nu spune nimic, dar rămâne cu gândul și cu inima aproape de cele pe care le auzise, promițând să revină la bătrânul preot.
Într-o altă zi, găsește într-o margine de cărare un copil mort, mușcat de o viperă și, realizând că medicina nu mai are niciun sens în fața unui trup fără de viață, se gândește să „probeze” sfaturile preotului Ermolae. Privind, deci, către cer, s-a rugat lui Dumnezeu și minunea s-a înfăptuit: copilul s-a trezit ca dintr-un somn lung, iar vipera s-a despărțit în două şi a rămas moartă. După acest eveniment, se întoarce în fugă la Ermolae și cere să fie botezat, iar bătrânul îi schimbă numele în „Pantelimon”, care se traduce prin „cel milostiv”.
Ce s-a întâmplat în ziua martiriului său?
Din cauză că era căutat de mulți bolnavi și fiincă tocmai îngrijise un creștin chinuit din ordinul împăratului, ceilalți medici din Nicomidia au profitat de ocazie și l-au denunțat pe Pantoleon împăratului. Negru de furie, acesta uită de aleasa activitate medicală de la palat a Sfântului Pantelimon și poruncește să fie supus unor chinuri groaznice.
Sinaxarul ne spune ce s-a întâmplat, mai exact, în acea zi: supunându-se poruncii împăratului, soldații l-au scos afară din cetate pe Sfântul Pantelimon în timp ce își făcea canonul de rugăciune și l-au legat de un măslin, după care călăul l-a lovit puternic pe sfânt cu sabia peste gât. În acea clipă, fierul s-a îndoit ca ceara, iar pe trupul sfântului n-a rămas nicio zgârietură. Înfricoșându-se, soldații au spus: „Mare este Dumnezeul creştinilor!”. Căzând la picioarele Sfântului, au spus într-un glas: „Rugămu-ne ţie, robul lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi, ca să se ierte păcatele noastre, câte ţi-am făcut ţie din porunca împăratului!”.
După ce și-a săvârșit rugăciunile, soldații au sărutat trupul sfântului, apoi unul dintre ei a luat sabia şi a executat ordinul, după cum însuși sfântul i-a încurajat. Din capul său căzut la pământ a curs nu sânge, ci lapte, iar măslinul uscat de care fusese legat a înverzit din nou și a început să rodească. Conform mărturiei din Sinaxar, în momentul în care Sfântul Pantelimon și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu, din cer s-au auzit aceste cuvinte: „Slujitor credincios, dorința ta va fi acum îndeplinită, porțile cerului îți sunt deschise, cununa ta e pregătită. Vei fi de-acum înainte adăpost deznădăjduiților, ajutor celor încercați, doctor bolnavilor și teroare demonilor. De aceea, numele tău nu va mai fi Pantoleon, ci Pantelimon (adică preamilostiv)”.
Ocrotitorul medicilor
De atunci, Sfântul Mare Mucenic Pantelimon a rămas ocrotitor al medicilor și tămăduitor al tuturor celor bolnavi și suferinzi, iar părți din sfintele sale moaște au fost împărțite în toată lumea ortodoxă, spre vindecarea tuturor oamenilor. Capul Sfântului Pantelimon se află la Mănăstirea Rusikon din Sfântul Munte Athos, însă fragmente din sfintele sale moaște se păstrează și la noi în țară: la Catedralele din Iași, Galați și Constanța, dar și în Capitală, la Mănăstirea Plumbuita. De-a lungul timpului, multe biserici, capele, schituri, mănăstiri, spitale și organizații medicale din întreaga lume l-au luat ca patron și ocrotitor pe Sfântul Pantelimon.
Aducem în atenția dumneavoastră, cu acest prilej, cea mai vastă colecție din on-line a icoanelor cu Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, la cele mai variate prețuri – icoane potrivite atât ca dar și încununare a unui moment deosebit din viața celor apropiați, dar și dacă doriți, pur și simplu, să vă îmbogățiți colțul de rugăciune cu icoana acestui mare ocrotitor și vindecător. Pentru detalii și comenzi, apăsați click pe linkurile aflate sub fotografiile de mai jos.
[…] Sursă articol: Bizanticons, Din trupul lui a curs lapte în loc de sânge: https://blog.bizanticons.ro/2021/07/23/din-trupul-lui-a-curs-lapte-in-loc-de-sange-cum-a-fost-martir… […]