Anual, în data de 12 noiembrie, odată cu prăznuirea Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni, Biserica noastră Ortodoxă ne mai amintește de cinstirea icoanei Maicii Domnului „Milostiva” (sau Kykkiotisa), una dintre icoanele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu o poveste cel puțin interesantă, pe care vă propunem să o descoperiți în rândurile care urmează.
Conform tradiției Bisericii noastre, această icoană a Maicii Domnului a fost pictată de Sfântul Evanghelist Luca, cel care după momentul Cincizecimii a pictat primele trei icoane ale Maicii lui Dumnezeu. Tradiția Bisericii noastre afirmă că Sfântul Evanghelist Luca a fost primul iconograf și că a pictat primele icoane ale Maicii Domnului. Conform acestei tradiții, după Cincizecime, Sfântul Luca ar fi pictat trei icoane ale Fecioarei Maria cu Pruncul, care au fost binecuvântate de Maica Domnului însăși. Aceste icoane au devenit modele pentru reprezentările ulterioare și sunt considerate făcătoare de minuni, printre ele numărându-se și icoana Maicii Domnului Milostiva (Kykkiotisa). Aceasta este doar una dintre multele icoane legate de Sfântul Luca, cinstite de-a lungul secolelor și considerată o mărturie a primei tradiții iconografice creștine.
La început, icoana Maicii Domnului Milostiva a fost păstrată în cadrul celei mai vechi comunități creștine din Egipt, însă din cauza intensificării persecuțiilor împotriva creștinilor, în anul 980, ea a fost adusă la Constantinopol, unde a rămas până în vremea împăratului bizantin Alexie I Comnenul. Drumul până aici n-a fost unul deloc ușor. Corabia pe care se afla icoana a fost atacată de pirații sarazini (berberi, spanioli și italieni convertiți la islamism), însă din mila Domnului a ajuns în Constantinopol și a fost așezată în palatul regal.
Cea mai cunoscută minune a icoanei Maicii Domnului Milostiva din Cipru relatează cum guvernatorul Manuel Vutomit, rătăcit într-o pădure, l-a întâlnit pe pustnicul Isaia, dar l-a tratat cu asprime. Mai târziu, Manuel s-a îmbolnăvit, și, realizând că boala sa era legată de fapta nedreaptă, l-a chemat pe Isaia pentru iertare. După ce pustnicul l-a iertat, Manuel s-a vindecat. Cei doi au plecat apoi la Constantinopol pentru a aduce o icoană a Maicii Domnului în Cipru. După o minune ce a vindecat fiica împăratului Alexie I Comnenul, aceștia au obținut icoana autentică, recunoscută printr-un semn divin – o albină așezată pe ramă. Icoana a fost dusă la Mănăstirea Kykkos și de atunci este cunoscută sub numele de Kykkiotisa, fiind foarte venerată în Cipru.
Un alt detaliu demn de menționat este și acela că icoana Maicii Domnului „Milostiva” are o înfățișare neobișnuită, care îi nedumerește pe mulți dintre cei care se închină înaintea ei. De mai bine de nouă secole, icoana stă ascunsă sub un văl brodat și așezat peste ea, astfel încât niciun om să nu poată vedea fața Maicii Domnului și a Pruncului Hristos. Se spune că tradiția aceasta a fost rânduită de însuși împăratul Alexie I Comnenul, care era atât de impresionat de icoana Maicii Domnului și de tot ceea ce se petrece în Sfântul Altar încât s-a gândit ca nu cumva să o tulbure pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cu privirea sa nedemnă de atâta sfințenie. De aceea, pentru a crește respectul cuvenit chipului Maicii Domnului și al Mântuitorului, împăratul a rânduit să le acopere pe ele cu acel văl brodat.
Nimeni nu îndrăznește să schimbe această rânduială sau să îndepărteze vălul deoarece se spune că cine o va privi va orbi de îndată. Totuși, acest lucru se întâmplă în unele situații excepționale. Spre exemplu, în ultimii ani, a avut loc o secetă care a afectat insula Cipru, iar părinții din obștea Mănăstirii au luat icoana din strana ei specială și au dus-o pe munte în procesiune, înălțând ectenii și rugăciuni speciale pentru ploaie, însă fără a-i privi chipul. În urma rugăciunilor, Maica Domnului s-a milostivit și i-a binecuvântat cu ploi și rod bogat, așa cum altădată, în timpul unei invazii de lăcuste, în urma rugăciunilor rostite de părinți înaintea ei, un stol de păsări a zburat de nicăieri și a distrus complet dăunătorii.
Pentru că nu toți avem șansa sau posibilitatea să-i aducem prinosul nostru de laudă și cinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu înaintea icoanei sale Milostiva tocmai în insula Cipru, trebuie să știți că am adunat pentru dumneavoastră câteva astfel de reprezentări de la unii dintre cei mai pricepuți iconari, cu tradiție de zeci de ani în domeniul iconografiei bizantine. Alegeți dintre toate icoanele pe cea care vi se pare cu adevărat apropiată sau de suflet și comandați-o apăsând click pe următoarele linkuri:
Sursa: doxologia.ro