Anuarul Liturgic și Tipiconal 2023: De ce e important să-l avem în biserică și-n casă?

Ne aflăm iarăși la început de drum… fiecare început de ianuarie ne oferă tuturor – de la mic la mare – bunul prilej de a medita puțin asupra clipelor și momentelor deosebite din anul care tocmai s-a încheiat și de a ne propune noi obiective pentru anul ce vine. Pentru trup și mai cu seamă pentru suflet. Un nou început înseamnă o nouă şansă pe drumul cel șerpuit al mântuirii, înseamnă un parcurs neștiut, dar pe care ne angajăm să-l parcurgem cu forţe proaspete şi cu nădejdea că vom reuşi să adunăm în „lada de zestre” a sufletului nu doar împliniri care privesc propria noastră persoană, ci și mulțumirea că i-am slujit pe ceilalți, așa cum ne îndeamnă Mântuitorul.

Rânduiala – cheia vieții duhovnicești

Dincolo de cuvinte precum: speranță, proiect, dorință, plan și multe altele, unul dintre termenii care ar trebui să ne preocupe la acest nou-început este „rânduială”. Iar motivul ni-l dă Părintele Teofil Părăian unul dintre cei mai mari duhovnici ai României, care recomanda tinerilor şi ucenicilor săi un program duhovnicesc care includea rugăciune constantă, post şi lecturi biblice: „Cheia vieții sufletești și toată cheia curățirii sufletești este să-ți faci rânduială în minte. Cine își face rânduială în minte își face rânduială în viață. Să ne îmbogățim mintea cu cât mai multe gânduri plăcute lui Dumnezeu, cu gândurile care se potrivesc cu voia lui Dumnezeu. Și astfel de gânduri găsim în primul rând în Sfânta Scriptură, apoi găsim în cărțile de îndrumare duhovnicească, dar mai ales și mai întâi în sfintele slujbe”.

Fie că facem parte din cler, fie că suntem simpli mireni, dar ancorați în rânduiala Bisericii și-n lucrarea ei autentică, este important să cunoaştem cum este alcătuit Anul Liturgic, cu fiecare perioadă şi sărbătorile de pe parcursul său, alături de rânduielile specifice, pentru a ne putea organiza viața duhovnicească așa cum se cuvine. De aceea, ne-am gândit să aducem înaintea dumneavoastră, a prietenilor și membrilor familiei Bizanticons Art – așa cum ne-am obișnuit să vă numim de ceva vreme – câteva motive pentru care ar trebui să avem în biserică și-n bibliotecile noastre personale Anuarul Liturgic și Tipiconal pentru anul 2023, o carte a bunei-rânduieli.

De ce este important Anuarul Liturgic și Tipiconal?

Pentru că este un fel de ghid duhovnicesc care cuprinde îndrumări tipiconale pentru fiecare zi din anul 2023, pe care tocmai l-am început. Fiind tipărit la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă cu binecuvântarea și atenta îndrumare a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, volumul ne garantează că informațiile pe care le regăsim în paginile sale sunt corecte și cât mai coerente, fiind formulate de către o echipă de specialiști în domeniul liturgicii.

Lucrarea este un îndrumar pentru preoți și cântăreții la strană, în vederea săvârșirii slujbelor în mod corect și uniform. În prefața primului Anuar Liturgic, care a văzut lumina tiparului în anul 2014, prefață semnată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, cartea răspunde și dorinței unora dintre credincioși de a cunoaște mai bine rânduiala liturgică zilnică și organizarea actuală a Bisericii Ortodoxe.

Care este rânduiala liturgică din zilele cu harți? Când nu se fac parastase și pomeniri? Care este rânduiala zilnică a fiecărei slujbe din acest an? Care sunt particularitățile liturgice ale slujbelor din duminici și sărbători? Anuarul Liturgic și Tipiconal este volumul-cheie care ne oferă clar răspunsurile la aceste întrebări, dar și multe alte informații legate de tipicul și rânduiala slujbelor din cadrul Bisericii noastre, detalii despre zilele de post sau cu harți, despre zilele aliturgice sau sărbătorile legale.

Important de menționat este și faptul că, Anuarul Liturgic și Tipiconal pe anul 2023 cuprinde, mai întâi, rânduielile bisericești și tipicul anual zilnic pentru anul în curs, iar în partea a doua cuprinde organizarea canonică și administrativă a Bisericii Ortodoxe în general și a Bisericii Ortodoxe Române în special. Pentru că anul 2023 a fost declarat de Sfântul Sinod „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română, pe coperta Anuarului veți regăsi icoanele Sfântului Andrei Criteanul și Sfântului Ioan Damaschin, doi imnografi care au compus foarte multe imne și cântări pe care le auzim chiar și astăzi intonate la strană.

Așadar, întreaga noastră viaţă este un timp de pregătire pentru întâlnirea cu Hristos de la sfârşitul vieţii noastre. O întâlnire pe care nimeni nu ne-o poate lua și nimeni n-o poate evita. Iar pentru că rânduiala duhovnicească și liturgică are ca țel principal tocmai primenirea noastră sufletească din această viață, pentru întâlnirea cu Hristos în rugăciune, în Sfintele Taine și-n ierurgii, bine ar fi ca fiecare dintre noi să aibă în bibliotecă, la loc de cinste, Anuarul Liturgic și Tipiconal.  O carte de căpătâi, un ghid și o călăuză de încredere pe calea către Rai.

Pentru detalii și comenzi, apăsați click pe linkul aflat sub coperta Anuarului Liturgic și Tipiconal pentru anul 2023 de mai jos:

Anuar Liturgic si Tipiconal pe anul 2023 / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/liturgica/1312-anuar-liturgic-si-tipiconal-2023.html