La începutul acestei săptămâni, pe 12 iunie, a început Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Sfinţenia, mărturisirea, lucrarea pedagogică și misionară pe care și-au asumat-o pe deplin acești doi Apostoli au fost „răsplătite” de Biserica noastră prin rânduirea, în fiecare an, a unei perioade de pregătire, de primenire trupească şi duhovnicească a tuturor creștinilor.
Dintre cele 17 de post, 7 sunt consemnate în calendarele noastre cu dezlegare la pește. Astfel, lecturând Noul Testament, descoperim cu uimire faptul că, Sfinții Apostoli sunt legați într-un fel aparte de imaginea peștelui, fiind prezenți în multe dintre situațiile în care se vorbește despre acesta din urmă în Sfintele Evanghelii. Mai multe detalii despre acest subiect, în rândurile de mai jos!
Istoricul și durata postului
Primele detalii scrise despre existența acestui post al Sfinților Apostoli Petru și Pavel în cultul Bisericii apar în secolul al IV-lea, atunci când Constituțiile Apostolice vorbesc despre o săptămână de dezlegare după Praznicul Pogorârii Sfântului Duh, urmată de o altă săptămână de postire: „Deci, după ce prăznuiți Cincizecimea, sărbătoriți o săptămână și, după acea săptămână, postiți una, căci este drept să ne veselim pentru darul de la Dumnezeu și să postim după relaxare”. Mărturii ulterioare mai regăsim și la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului sau la Leon cel Mare, care numeşte postul acesta „Postul de vară” (aestivum Jejunium).
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an, deoarece el începe în functie de data Paștilor, care și ea este schimbătoare. Mai exact, pentru că Paștile este sărbătorit între 4 aprilie și 8 mai, durata Postul Sfinților Apostoli se scurtează, de la 28 de zile (durata cea mai lungă) până la desființarea lui (în anii în care Învierea Domnului cade după data de 1 mai). Pentru a evita aceste variații, mai ales în situațiile în care pur și simplu nu mai rămân suficiente zile pentru post, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a stabilit prin hotărârea nr. 5721 din data de 10 iunie 2015, ca începând cu anul 2017, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în situația anilor în care, în funcție de data în care este sărbătorită Învierea Domnului, ar avea o perioadă de 3 zile sau chiar mai puțin, trebuie să fie prelungit până la o perioadă de minimum 7 zile.
Modalitatea de postire
Având în vedere învățătura Bisericii noastre despre ținerea posturilor de peste an, putem spune că Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor. În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei. Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi aceleași cu untdelemn și vin. De asemenea, în Postul Sfinților Apostoli, se face dezlegare la pește și luni, marți și joi, dacă în acele zile se sărbătorește un sfânt cu doxologie mare, notat cu cruce neagră în calendar, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri se face dezleagare la untdelemn și vin. În cazul în care hramul bisericii cade în această perioadă se face dezlegare la pește. Dacă însuși praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare doar la pește, vin și ulei.
Dezlegarea la pește și Sfinții Apostoli
Anul acesta, prima zi în care putem consuma pește în Postul Sfinților Apostoli este joi, 15 iunie, când Biserica noastră Ortodoxă îl prăznuiește cu mare cinste pe Sfântul Mucenic Isihie. Pentru cei care nu știu, Sfântul Isihie a fost un ostaș creștin care a făcut parte din legiunea Armatei romane de la Dunăre, staționată în cetatea Durostor din provincia Moesia Inferior. A pătimit împreună cu alți cinci sfinți mucenici: Pasicrat, Valentin, Nicandru, Marcian și Iuliu veteranul, suferind moartea martirică pe 15 iunie, prin tăierea capului.
Astfel, din cele 17 de post, 7 sunt consemnate în calendarele noastre cu dezlegare la pește. Mai exact, pe lângă ziua de joi, 15 iunie, vom putea consuma pește și fructe de mare în zilele de: sâmbătă și duminică (17 și 18 iunie), luni, pe 19 iunie, când este prăznuit Sfântul Cuvios Paisie cel Mare, joi, 22 iunie, în ziua pomenirii Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești, pe 24 iunie, de Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul și în Duminica a 3-a după Rusalii (25 iunie).
Deși dezlegările la pește au fost stabilite cu atâta vreme în urmă, este deosebit de interesant faptul că, Sfinții Apostoli sunt legați într-un fel în mod direct de imaginea peștelui, fiind prezenți în aproape toate situațiile în care se vorbește despre acesta în Sfânta Scriptură. Spre exemplu, încă din vechime se păstrează tradiția aceasta care spune că toți creștii au dezlegare la pește în posturile de peste an pentru a se asemăna cu Hristos, care a mâncat peşte fript şi fagure de miere la scurt timp după Învierea Sa, ca să-i încredințeze pe Apostolii Săi că a Înviat în mod real, după cum citim în Sfânta Scriptură: „Iar ei încă necrezând de bucurie şi minunându-se, El le-a zis: Aveţi aici ceva de mâncare? Iar ei i-au dat o bucată de peşte fript şi dintr-un fagure de miere. Şi luând, a mâncat înaintea lor” (Luca 24, 41-43).
Sfinții Apostoli au fost prezenți și la marea minune săvârșită lângă Marea Galileii, când Mântuitorul a săturat, prin minune, cu doar doi pești, peste 5000 de persoane. Iată, nu întâmplător, în duminica primei săptămâni a acestui post, Biserica ne aduce înainte pericopa evenghelică legată de chemarea la apostolat a Sfântului Apostol Andrei și a fratelui său, Sfântul Apostol Petru, fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea: „Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni”. Sfântul Teofilactexplica foarte interesant acest episod, spunând că Hristos îl atrage spre Sine pe fiecare, prin cele care-i sunt proprii: „Pe magi îi cheamă la Sine prin stea, iar pe pescari prin peşti. Şi astfel, nici stăpânul corabiei, Petru, nu rămâne fără plată, ba chiar îi face un bine îndoit: îi dăruieşte mulţime de peşti şi îl face ucenic al Său”.
Așadar, în cinstea „stăpânului corabiei”, Sfântul Apostol Petru, dar și a Sfântului Apostol Pavel, „Apostolul Neamurilor”, care L-a vestit cel mai mult pe Hristos printre popoarele păgâne, să ținem postul așa cum se cuvine și să ne bucurăm, deopotrivă, de aceste pogorăminte pe care le face biserica noastră în zilele cu dezlegare la pește. Așa cum s-au bucurat, la rândul lor, Sfinții Apostoli, de pescuirea minunată. Asemenea lor, poate că și noi suntem uneori necăjiți și descurajați atunci când vedem că dorințele noastre cele mai mari și proiectele la care am lucrat cu atâta sârguință nu se concretizează. Și totuși, atunci când mai avem câțiva centimetri până la limita renunţării, Dumnezeu ne vine în ajutor, răspunzând pe măsură rugăciunii şi ostenelii noastre. Să nu deznădăjduim, ci mereu să cerem ajutorul Domnului, atunci când simțim că am făcut tot ce ține de noi. Până la urmă, nu facem altceva decât să respectăm însuși îndemnul Lui: „Cereţi şi vi se va da; căutaţi şi veţi afla; bateţi şi vi se va deschide. Că oricine cere ia, cel care caută află şi celui care bate i se va deschide” (Matei 7, 7-8). Amin!
Vă recomandăm și vă invităm, în egală măsură, să descoperiți întreaga colecție de volume și icoane ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel de pe BIZANTICONS.ro, realizate de pictori cu experiență de ani buni în domeniul iconografiei, după tradiția de secole a Bisericii noastre Ortodoxe. Click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos pentru detalii și comenzi!
Foto credit: unsplash.com