Cu adevărat a Înviat Hristos-Domnul! Sfânta Lumină a venit și anul acesta, în jurul orei 14:14!

Hristos a înviat! Cu adevărat a înviat Hristos-Domnul! Miile de pelerini prezenţi astăzi, 4 mai, la Mormântul Domnului, au primit Lumina Sfântă de la Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului. Sfânta Lumină a venit și anul acesta, în jurul orei 14.14.

Ca în fiecare an, în inima vechii cetăți a Ierusalimului, în preajma Sfântului Mormânt al lui Hristos, credincioșii veniți din toate colțurile lumii se adună pentru a asista la cea mai mare minune a creștinătății – Pogorârea Sfintei Lumini. În acest an, așteptarea și emoția au fost la fel de intense ca întotdeauna, în ciuda provocărilor politice și a incertitudinii care au început să își facă simțită prezența tot mai mult în ultima vreme. „Pace vă las vouă, pacea Mea o dau vouă” (Ioan 14, 27), le spunea Hristos ucenicilor Săi. Cuvinte care par uitate în zilele noastre…

În noaptea de Înviere, la biserica Sfântului Mormânt, o atmosferă de anticipare vibrează în aer. Mii de credincioși, atât localnici cât și pelerini – unii veniți aici pentru întâia oară, se adună pentru a fi martorii unui eveniment ce transcende timpul și spațiul. Această minune veche de secole este un soi de garant al credinței, pentru care noi toți ne pregătim, până la urmă.

Pregătirile și verificarea Mormântului

Pregătirile pentru acest eveniment încep înainte de Sâmbăta Mare, iar biserica Sfântului Mormânt este pregătită pentru a primi marea mulțime de credincioși. În seara Vinerii Mari, după Prohod, Mormântul Domnului este controlat de câțiva politiști civili care nu sunt creștini. Este vorba despre un arab, un turc și o persoană care reprezintă statul Israel. Aceștia se asigură că toate obiectele care se află în interiorul mormântului sunt curate, că nu ascund vreo sursă de foc, verifică de asemenea și piatra de la gura Sfântului Mormânt și îi fac un control corporal arhiereului care așază vată pe Sfântul Mormânt, pentru a fi siguri că la mijloc nu este nicio înșelare. Apoi, aceștia sigilează ușa Sfântului Mormânt cu două benzi confecționate din pânză albă aplicându-le în formă de X și punându-le sigilii cu ceară la capete.

A doua zi, sâmbătă, atmosfera este încărcată de emoție încă de la primele ceasuri ale dimineții. Unii titrează în ziare și pe televiziuni că e „haos” acolo. E felul lor de a exprima – poate nu cu cei mai curați ochi și cu cele mai potrivite cuvinte – bucuria trăită de oamenii care vin de la zeci și sute de mii de kilometri să vadă marea minune. E felul lor de a numi entuziasmul și marea de glasuri care cântă „Hristos a înviat!” în toate limbile pământului. Dar nu e de competența noastră să judecăm. Până la urmă, fiecare are timpul său de descoperire și de întoarcere la Hristos.

Procesiunea și rânduiala special

În jurul orei 12:00, în incinta Bisericii Sfântului Mormânt pătrunde Patriarhul Ierusalimului, însoțit de un grup de preoți și diaconi, parcursul în jurul Sfântului Mormânt fiind efectuat de trei ori.

La încheierea acestei scurte procesiuni, Patriarhul Ierusalimului ia în mâini patru mănunchiuri de câte 33 de lumânări fiecare (numărul anilor pe care Hristos i-a trăit aici, pe pământ) și intră în mormânt, însoțit de un reprezentant al armenilor, care îl supraveghează pentru a se asigura că lumânările nu sunt aprinse din altă sursă, acesta având acces vizual în interiorul Sfântului Mormânt.

Imediat, toate sursele de lumină sunt stinse, iar în Biserica Sfântului Mormânt se resimte emoția creștinilor. Este binecunoscut faptul că cei care doresc să asiste la eveniment se aliniază în biserică cu una sau două zile înainte de Sâmbăta Mare. Aflat în interiorul Sfântului Mormânt, Patriarhul Ierusalimului se așază în genunchi și rostește o rugăciune specială, implorând pe Mântuitorul Iisus Hristos să ofere din nou Sfânta Lumină ca o binecuvântare și o sfințire pentru toți credincioșii săi. Rugăciunea se încheie cu următoarele cuvinte: „Doamne, aşa cum în această zi ai strălucit celor ce şedeau în întuneric şi în umbra morţii, tot aşa străluceşte în inimile noastre lumina Ta cea neînserată, ca strălucind cu lumina aceasta şi arzând în credinţă, să Te slăvim pe Tine, singura Lumină lină a Luminii celei dătătoare-de-lumină în veci. Amin!”.

La încheierea rugăciunii, Sfânta Lumină coboară deasupra Bisericii Sfântului Mormânt sub forma unei sfere și în câteva momente se fragmentează în bucăți mici, aprinzând vata așezată pe lespezile mormântului. În același timp, este aprinsă și candela „neadormită” din interiorul mormântului. „Neadormită” pentru că a reușit să rămână nestinsă vreme de 17 veacuri, fiind aprinsă pentru prima dată în anul 326, când a fost descoperit Mormântul lui Hristos. Doar o singură dată pe an se stinge această candelă, în dimineața Sâmbetei Mari, pentru a fi aprinsă din nou puțin mai târziu cu Sfânta Lumină.

Apoi, Patriarhul Teofil adună cu mâinile vata aprinsă de flacăra care, pentru câteva momente, poate fi atinsă fără să ardă sau să frigă. Apoi, el așază vata în două cupe de aur perforate și le înmânează diaconilor. Aceștia duc o cupă în Sfântul Altar, iar pe cealaltă o duc la Biserica ocrotită de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Patriarhul iese apoi în fața Sfântului Mormânt și oferă Lumina Sfântă tuturor pelerinilor, strigând de trei ori: „Veniți să luați Lumină!”.

Mărturia monahului Mitrofan

În fiecare an, ceasurile acestea ale așteptării Sfintei Lumini ne amintesc de o mărturie a unui monah grec, pe nume Mitrofan, născut în anul 1900 în localitatea Kerasunda din Pont. Dorind să ajungă la Sfântul Mormânt, Dumnezeu l-a ajutat și a împlinit acest lucru. Ba chiar mai mult, în 1925 a și fost tuns în monahism, fiind rânduit păzitor al Sfântului Mormânt de către Patriarhul de atunci al Ierusalimului, Damian I.

„Trebuia să văd, ca un alt Toma necredincios”, spunea el, „cu ochii mei ceea ce se întâmplă în interiorul Mormântului ca să cred”. Așa se face că, în Sâmbăta Mare a anului 1926, a reuşit să se furișeze și să se ascundă în podul Sfântului Mormânt, de a putut urmări tot ceea ce se întâmpla acolo.

Cuvintele lui au rămas ca mărturie peste ani, pentru toți cei care pun la îndoială marea și slăvita minune. Pentru frumusețea și multitudinea detaliilor, merită să o redăm în rândurile următoare: „am desluşit chipul patriarhului, care s-a plecat să intre în Mormântul dătător de viaţă. Exact în acea clipă, când agonia mea ajunsese la o înfricoşătoare încordare nervoasă în mijlocul tăcerii mormântale, în care îmi auzeam şi răsuflarea, am auzit deodată un şuierat uşor. Semăna cu suflare uşoară de vânt. Şi îndată am văzut o privelişte de neuitat: o Lumină albăstruie a umplut tot sfinţitul loc al dătătorului de viaţă Mormânt… Câtă frică şi cutremur nu mi-a pricinuit acea Lumină albăstruie, în care Îl vedeam clar pe patriarh, de pe faţa căruia curgea transpiraţia… Şi, ca şi cum ar fi fost luminat de acea Lumină, a început să citească rugăciunile… Şi îndată Lumina albăstruie a început să se preschimbe într-o Lumină albă, ca aceea a Schimbării la Faţă a lui Hristos. În continuare acea Lumină albă s-a preschimbat într-o sferă luminoasă ca soarele, care a rămas nemişcată deasupra capului patriarhului. Apoi l-am văzut pe patriarh ţinând mănunchiurile cu 33 de lumânări. Şi ridicându-şi încet mâinile în sus, s-au aprins dintr-odată sfânta candelă şi cele patru mănunchiuri de lumânări. În acea clipă a dispărut sfera luminoasă. Ochii mi s-au umplut de lacrimi şi trupul îmi ardea în întregime.”

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim în țara noastră va continua și în acest an. O aeronavă care va pleca direct de pe Aeroportul din Tel Aviv și va ateriza la București. De aici, Lumina va fi oferită, ca și până acum, delegaţilor eparhiilor din cuprinsul Patriarhiei Române. Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, iar credincioșii prezenți în noaptea de Înviere la Sfânta Liturghie săvârșită cu prilejul celui mai mare Praznic al Ortodoxiei.

Așadar, în loc de concluzie, acum, la ceas de binecuvântată sărbătoare, vă dorim ca Bucuria Sfintei Învieri a Domnului să vă cuprindă inimile și sufletele, iar Hristos Domnul cel Înviat din morți să vă dăruiască tuturor lumină și pace, dragoste și împlinire! Hristos a Înviat și ne-a dăruit nouă viață veșnică!

În preajma Sfintelor Paști, venim în sprijinul dumneavoastră cu câteva sugestii de icoane ortodoxe ale Mântuitorului, realizate în stil bizantin, după tehnici tradiționale cu materiale naturale de înaltă calitate, pentru o mai bună calitate a imaginii și pentru obținerea unei rezistențe de lungă durată. Click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos pentru detalii și comenzi!

Icoana argintata – Mantuitorul Pantocaror 20×25 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-din-sfantul-munte-athos/21265-icoana-argintata-mantuitorul-pantocaror-20×25-cm.html
Icoana din argint – Mantuitorul Pantocrator 15×19 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-din-argint/20483-icoana-din-argint-mantuitorul-pantocrator-15×19-cm.html
Icoana metal – Mantuitorul Pantocrator 7,5×8,5 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-antichizate-pe-lemn-xpa/11141-icoana-metal-mantuitorul-pantocrator-75×85-cm.html
Icoana argintata – Mantuitorul Pantocrator 12×16 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-pe-suport-plastic/11324-icoana-argintata-mantuitorul-pantocrator-12×16-cm.html
Icoana in rama – Mantuitorul Pantocrator 32,5×38 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoana-metal-in-rama/155-icoana-in-rama-mantuitorul-pantocrator-325×38-cm.html
Icoana imbracata in Vesmant – Mantuitorul din Kazani / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-imbracate-in-vesmant/552-icoana-imbracata-in-vesmant-mantuitorul-din-kazani.html
Icoana in rama – Mantuitorul cu Spini 40×50 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoana-metal-in-rama/54-icoana-in-rama-mantuitorul-cu-spini-40×50-cm.html
Icoana metal – Mantuitorul Pantocrator 15,5×18 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-antichizate-pe-lemn-xpa/11125-icoana-metal-mantuitorul-pantocrator-155×18-cm.html
Icoana iconostas – Mantuitorul cu spini 33×51 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoana-metal-pe-lemn/16140-icoana-iconostas-mantuitorul-cu-spini-33×51-cm.html
Icoana argintata – Mantuitorul Pantocrator 47×56 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-mari/10877-icoana-argintata-mantuitorul-pantocrator-47×56-cm.html

Foto credit: www.unsplash.com