În prima zi a lunii noiembrie, Biserica noastră Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Cosma și Damian, doctorii cei fără de arginți din Asia, tămăduitori și ocrotitori în vreme de necaz. Aceștia se numără printre puținii sfinți cunoscuți pentru harul lor de vindecători care nu cereau răsplată, ci doar credință în puterea lui Dumnezeu, vindecând mulți oameni bolnavi și neputincioși.
Din dorința de a încheia această săptămână cu gând de rugăciune și mulțumire, vă invităm să descoperiți în rândurile ce urmează povestea de viață și mărturia credinței celor doi sfinți, Cosma și Damian, și să aflați totodată motivul pentru care cei doi frați gemeni, sunt considerați ocrotitori ai căsătoriei și ai familiei creștine.
„În dar ați luat, în dar să dați”
Sfinții Cosma și Damian, Doctorii fără de arginți din Asia Mică, au trăit în secolul al IV-lea și au fost crescuți în duhul dreptei credințe de către mama lor, Teodota. După trecerea tatălui lor la cele veșnice, Teodota a muncit și s-a ostenit zi și noapte pentru a le asigura o educație solidă, învățându-i să-și iubească aproapele și să-i sprijine pe cei aflați în suferință. Din copilărie, aceștia au studiat Sfânta Scriptură, s-au dedicat rugăciunii și lecturii, iar mai târziu au fost trimiși la înalte școli pentru a deprinde cunoștințele medicale necesare alinării suferinței bolnavilor. Prin harul lui Dumnezeu, cei doi frați au primit darul vindecării.
Cosma și Damian au ales să slujească fără să primească nici o plată, respectând porunca Domnului: „În dar ați luat, în dar să dați” (Matei 10, 8). Ei ofereau ajutor nu doar oamenilor, ci și animalelor, refuzând orice fel de recompensă și lucrând din iubire față de Dumnezeu și de aproapele. Sinaxarul ne spune că, după fiecare vindecare, le reaminteau celor tămăduiți: „Noi doar mâinile le punem pe voi, căci singuri nu putem face nimic. Totul este lucrarea puterii atotputernice a lui Hristos, adevăratul Dumnezeu; dacă veți crede în El fără îndoială, îndată veți afla sănătate.”
Minunea de la Thereman
După ce au trecut la Domnul, cinstitele lor moaște au fost puse împreună, în locul numit Thereman, care este lângă oraşul Cir, în Siria de astăzi. Astfel, și după moartea lor au săvârșit felurite minuni, dintre care poate cea mai cunoscută este salvarea soţiei lui Malh – motivul pentru care Sfinții Cosma și Damian au și rămas în conștiința creștinilor drept apărători ai căsătoriei și ai familiei creștine.
Mai exact, tradiția ne spune că în Thereman, o așezare din Mesopotamia, aproape de biserica ridicată în cinstea Sfinților Cosma și Damian, trăia un om pe nume Malchus. Om credincios și cu frică de Dumnezeu, Malchus obișnuia să se roage des în această biserică, cerând ocrotirea Sfinților Doctori fără de arginți pentru el și pentru cei dragi. Într-o zi, însă, a fost nevoit să plece într-o călătorie lungă, lăsându-și soția singură. Înainte de a porni la drum, Malchus s-a rugat fierbinte la mormântul Sfinților Cosma și Damian, cerându-le să îi vegheze soția și să o protejeze de orice ispită cât timp va lipsi el de acasă.
Însă, la scurt timp după plecarea lui, un localnic care îl ura pe Malchus, vrând să se răzbune, a pus la cale un plan viclean pentru a o ucide pe soția acestuia. Astfel, dorind să o înșele, s-a arătat femeii sub chipul unui prieten de-al soțului ei și i-a spus că a fost trimis să o conducă la Malchus. Femeia, având încredere, l-a urmat, crezând că este dusă către soțul ei. Pe măsură ce au înaintat, au ajuns într-un loc pustiu și izolat, departe de sat și de orice ajutor. Acolo, dușmanul lui Malchus și-a arătat adevărata intenție și s-a pregătit să o atace și să o ucidă.
Realizând primejdia în care se afla, femeia s-a rugat din toată inima, strigând către Dumnezeu și cerând ajutorul celor doi sfinți la care soțul ei se rugase înainte de plecare. În acel moment, au apărut din senin doi bărbați puternici și luminoși, care au sărit în apărarea ei. Aceștia l-au alungat pe răufăcător, acesta căzând de pe o stâncă în încercarea de a fugi și de a scăpa. Astfel, femeia a fost în siguranță datorită celor doi apărători care, văzând-o tulburată, au condus-o cu blândețe înapoi spre casă. Odată ajunsă acasă, cuprinsă de recunoștință, femeia s-a închinat în fața lor și i-a întrebat cum se numesc, dorind să le mulțumească pentru fapta bună săvârșită. Ei i-au spus cu smerenie că sunt slujitorii lui Dumnezeu, Cosma și Damian, după care s-au făcut nevăzuți.
Emoționată și plină de recunoștință, femeia a povestit această întâmplare minunată tuturor, întărind credința celor care auziseră și până atunci de minunile Sfinților Cosma și Damian. Din acel moment, aceștia au fost considerați nu doar doctori fără de arginți, ci și apropiați ocrotitori ai căsniciilor creștine, protectori ai vieții de familie și aducători de armonie în viața soților.
O parte din moaștele Sfinților Cosma și Damian s-au aflat pentru mult timp la Mănăstirea Zociste, situată la 5 kilometri est de Orahovac, în fosta Iugoslavie. Însă, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1999, mănăstirea a fost atacată de grupări albaneze, iar moaștele sfinților au fost transferate în mare taină și grabă la Mănăstirea Sopocani din Serbia, un monument istoric inclus în patrimoniul mondial UNESCO.
Cu prilejul acestei zile însemnate, aducem în atenția dumneavoastră câteva icoane și volume deosebit de impresionante, dedicate Sfinților Cosma și Damian, Sfântului Luca al Crimeii, dar și Marelui Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, cu toții fiind cunoscuți de către sub numele de „doctori fără de arginți”, la cele mai variate prețuri – potrivite nu doar ca dar și încununare a unui moment deosebit din viața celor apropiați, ci și dacă doriți, pur și simplu, să vă îmbogățiți colțul de rugăciune cu una dintre icoanele acestor mari ocrotitori și vindecători. Comandați simplu și rapid, direct pe site-ul nostru, apăsând click pe linkurile aflate sub icoanele și volumele de mai jos: