Maica Domnului i-a „vizitat” la 4 dimineața: povestea minunii din ziua de 1 octombrie

În data de 1 octombrie, Biserica noastră ne aduce aminte de o minune petrecută acum mulți ani în Vlaherne (sau Blachernae), o biserică ortodoxă aflată în orașul Constantinopol (astăzi, orașul Istambul din Turcia). Ne amintește, de fapt, de motivul pentru care prăznuim, în această zi, sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului. Despre ce este vorba, mai exact?

Era într-o zi de 1 octombrie, anul 911. Vremuri de încercare, timpuri mult mai grele decât cele de care ne plângem noi, „cetățenii” lui 2020. Știind că împăratul Leon cel Înţelept era plecat de câteva zile din cetate cu tot cu oștirea sa ca să apere hotarele, barbarii au ajuns foarte aproape de zidurile cetății și amenințau cu asedierea și cu moartea pe toți cei care o apărau. Pe străzi – haos total. Prin ploaia de toamnă și prin ceața deasă se auzeau mame plângând cu copiii în brațe și se zăreau bărbați și tineri care cădeau de pe ziduri sfâșiați de săgeți și sulițe. Bătrânii se târau și căutau adăpost din calea urgiei.

În cetatea Constantinopolului era, totuși, sărbătoare – se oficia slujba de priveghere în cinstea Maicii Domnului și barbarii, parcă, și-au ales momentul „potrivit” pentru asediu. În interiorul cetății erau, pe lângă locuitori și pelerini veniți de departe spre a-i aduce prinos de cinstire Maicii lui Dumnezeu și pentru a pune în brațele ei toate greutățile și încercările care îi apasă. Slujba începuse de ceva vreme în biserică, iar pe ferestrele ei se vedeau dâre de foc și fum gros lăsate de săgețile dușmanilor. În interior, doar fum de tămâie și glasul de rugăciune al preoților și credincioșilor. Glas fierbinte de rugă și durere, căci cu toții o chemau pe Împărăteasa Cerurilor să le vină în ajutor și să-i izbăvească de primejdie și de suferință.

La ora patru dimineața, ascultând chemarea lor și văzându-ne nevoința, Maica Domnului n-a mai stat pe gânduri și a hotărât să le vină în ajutor. Conform Sinaxarului, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos, prăznuit de Biserica Ortodoxă la 2 octombrie, şi-a ridicat ochii în sus alături de ucenicul său, Fericitul Epifanie, şi au văzut-o amândoi pe Preasfânta Fecioară Născătoare de Dumnezeu, pe ocrotitoarea a toată lumea, stând în văzduh şi rugându-se, strălucind într-o lumină puternică şi acoperind poporul drept-credincios cu omoforul ei. Era înconjurată de oşti cereşti şi de mulţime de sfinţi îmbrăcați cu toții în haine albe ca zăpada, dintre care doi erau mai aleşi: Sfântul Ioan Botezătorul şi Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, „Apostolul iubirii”. Cuprins de o emoție puternică, dar și pentru a se convinge pe sine că nu este vorba despre vreo vedenie de la diavol, Sfântul Andrei îl întreabă pe ucenicul său „Oare vezi, frate, pe Împărăteasa şi Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?”. Iar fericitul Epifanie i-a răspuns: „O văd, sfinte părinte, şi mă minunez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în sfântul locaş cu cinstitul ei omofor, ce străluceşte mai tare decât soarele”.

În Sinaxarul din Minei citim și despre faptul că cei doi au auzit inclusiv rugăciunea ei de umilință către iubitul său Fiu şi Dumnezeul nostru Iisus Hristos: „Împărate ceresc, primeşte pe tot omul cel ce Te slăveşte pe Tine, şi cheamă în tot locul preasfânt numele Tău; şi unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfinţeşte, şi preamăreşte pe cei ce Te preamăresc pe Tine, şi pe cei ce cu dragoste mă cinstesc pe mine Maica Ta. Primeşte-le toate rugăciunile şi făgăduinţele şi-i izbăveşte din toate nevoile şi răutăţile”.

Din acea clipă, an de an, Biserica noastră a rânduit să ne amintim de minunea Maicii Domnului din ziua de 1 octombrie și de faptul că ea este mijlocitoarea și solitoarea noastră dintru înălțimile Cerului. După cum într-un chip deosebit spunea Părintele Teofil Părăian, marele duhovnic de la Sâmbăta de Sus, să-I mulţumim lui Dumnezeu pentru faptul că o avem pe Maica Domnului mijlocitoare pentru binele nostru: „Să mulţumim lui Dumnezeu că o avem pe Maica Domnului ajutătoarea noastră și să nu uităm că ceea ce poate Dumnezeu cu puterea, poate Maica Domnului cu rugăciunea. Să avem încredere în ajutorul ei!”.

Asemenea pelerinilor și credincioșilor din Biserica Vlaherne, să ne rugăm și noi Maicii lui Dumnezeu să ne izbăvească din toate primejdiile și să ne păzească de toți vrăjmașii văzuți și nevăzuți, astfel: „Acoperă-ne pe noi cu cinstitul tău Acoperământ, și ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre”. (fragment din troparul Sfântului Acoperământ al Maicii Domnului)

În această zi însemnată, aducem în atenția dumneavoastră cea mai frumoasă colecție din on-line a icoanelor cu Acoperământul Maicii Domnului, la cele mai bune prețuri – icoane potrivite atât ca dar și încununare a unui moment deosebit din viața celor apropiați, dar și dacă doriți, pur și simplu, să vă îmbogățiți colțul de rugăciune. Click pe linkurile de mai jos pentru detalii și comenzi:

Vă stăm la dispoziție pentru detalii și comenzi la 0374 703 030, pe comenzi@bizanticons.ro sau pe paginile noastre de Facebook și Instagram:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.