Teodosie cel Mare, Sfântul care s-a hrănit cu ierburi sălbatice și a trăit 105 ani

Ne aflăm deja aproape de jumătatea lunii ianuarie. După ce, încă din prima zi a anului, Biserica ne-a amintit de Sfântul Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei și unul dintre cei Trei Ierarhi de seamă ai Bisericii Ortodoxe, calendarul ortodox continuă să „presare” în fiecare dintre cele 364 de zile rămase Sfinți, Cuvioși și Mucenici, care să ne fie tovarăși de drum și însoțitori pe calea mântuirii. Încet, dar sigur, va mai trece încă un an din viața noastră și ține doar de noi să îl petrecem cu folos, urmând poveștile de viață și faptele demne de laudă și pline de duh ale Sfinților înscriși în calendar. Să nu ne poticnim pe cale, ci să ținem seama de un lucru: și ei au fost oameni, și noi putem ajunge asemenea lor!

Unul dintre acești povățuitori despre care ne vorbește Biserica noastră, prăznuit în toată lumea ortodoxă în ziua de 11 ianuarie, este Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare, numit adesea și „Chinoviarhul” (starețul, conducătorul unei chinovii – mănăstire în care călugării au viața organizată în comun), deoarece el este începătorul vieții călugărești de obște din Palestina.

Sfântul Cuvios Părinte Teodosie s-a născut în zona Capadociei din părinţii Proeresie şi Evloghia, oameni milostivi și dreptcredincioşi. Încă de tânăr a primit treapta de citeţ al bisericii, fiind foarte priceput în citirea cuvintelor Sfintei Scripturi. Dorind să-I urmeze Domnului întru totul, a pornit spre Ierusalim pe vremea când se adunase la Calcedon Sinodul IV Ecumenic, spre a vedea locurile prin care a mers Mântuitorul. Trecând în drumul său prin Antiohia, l-a vizitat pe Sfântul Simeon Stâlpnicul, care i-a spus că „va fi păstor peste multe oi cuvântătoare pe care le va scoate din gura lupului”. Ajungând la Ierusalim, s-a tot gândit dacă să se retragă în pustie sau să aleagă viața de obște și, călăuzit de Domnul, a devenit de îndată ucenic al părintelui Longhin, unul dintre cei mai buni stareți din acele locuri. La porunca acestuia, Sfântul Teodosie ia în grijă o biserică aflată pe drumul către Betleem, pe care o înfrumusețează. Simțind, însă, că laudele celor din jur încep să-l ispitească, se retrage în peștera în care cei trei Magi și-au petrecut noaptea după ce s-au închinat Mântuitorului. Aici a petrecut sfântul în rugăciune neîncetată și în privegheri alături de ucenicii săi, iar după o vreme a zidit o frumoasă mănăstire aproape de Betleem, rânduind acolo viața călugărească, fapt pentru care Biserica l-a și numit, până astăzi, „întemeietor al vieţii de obşte”. În cadrul mănăstirii se aflau patru biserici, trei bolniţe şi clădiri cu chilii pentru călugări şi pentru oaspeţii de pretutindeni. Deși avea o vârstă înaintată, Sfântul Teodosie n-a dorit să schimbe nimic în ceea ce privește nevoința sa: vreme de 30 de ani s-a rugat, a postit și s-a hrănit doar cu fructe de finic, legume şi ierburi sălbatice.

Spre sfârșitul vieții sale, a purtat suferința grea a unei boli, însă asemenea lui Iov a dat slavă lui Dumnezeu și I-a mulțumit pentru aceasta, încredințat că aceasta este Crucea pe care o are de dus pentru a se mântui. Cu trei zile înainte de trecerea sa la Domnul, a chemat la el trei episcopi mai apropiați și le-a spus că în curând nu va mai fi cu ei. Într-adevăr, în scurt timp a trecut la cele veșnice, la vârsta de 105 ani. Sfintele sale oseminte au fost înmormântate inițial în peștera Magilor, cea în care s-a nevoit, iar ulterior au fost mutate în mănăstirea pe care a ctitorit-o.

Un fragment din moaștele sale se găsește și în România, la Mănăstirea Râncăciov, una dintre cele mai vechi așezări monahale din județul Argeș, iar o altă legătură a sfântului cu țara noastră este și aceea că IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie al Tomisului îi poartă numele. Probabil cu toții avem în minte îndemnul IPS Teodosie de la începutul lunii aprilie, când, urmând pilda vieții și nevoința Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare ne-a transmis tuturor: „Până la Florii, să ne rugăm cu toții, în fiecare noapte, citind Acatistul Maicii Domnului precum odinioară s-au rugat cei din Constantinopol, iar Maica lui Dumnezeu i-a izbăvit de vrăjmași. Eu vreau să mă rog împreună cu dumneavoastră în fiecare noapte. Voi veni în fiecare noapte în Biserică. Rugați-vă și frățiile voastre”.

Și ne-am conformat, cu mic, cu mare, sfatului părintesc, știind că mult poate rugăciunea dreptului înaintea lui Dumnezeu, după cum este scris. Am aprins candela sau lumânarea și ne-am rugat pentru sănătatea noastră, a copiilor, dar mai ales a părinților și bunicilor noștri – de foarte multe ori adunați, în această ultimă perioadă, sub mantia unei sintagme seci și sterile – „categoria de risc” – dar pe care fiecare dintre noi am făcut-o roditoare prin rugăciunea, jertfa și ajutorul dat lor în această vreme. Pe bună dreptate – cine dintre noi nu și-ar fi riscat sănătatea pentru sfatul înțelept și pentru mâinile calde ale „categoriei de risc”? Considerăm că pentru toate acestea, pe care le cunoaștem, dar și pentru cele multe pe care noi nu, dar Tatăl Ceresc le știe, se cuvine ca în această zi însemnată și în toate celelalte să aducem gând de mulțumire și de rugăciune către Hristos-Dumnezeu și către Maica Sa cea Atotmilostivă pentru că ne-a binecuvântat cu păstori vrednici – ierarhi și preoți deopotrivă.

Rugăm pe Dumnezeu să dăruiască IPS Părinte Arhiepiscop Teodosie sănătate, ani mulți și plini de roade duhovnicești, spre buna păstorire a credincioșilor din eparhia care i-a fost încredințată, nădăjduind că ne vom întâlni cu toții la ușa Raiului, păstori și păstoriți, așa cum frumos mărturisea odinioară Părintele Paisie Olaru, marele duhovnic al românilor de la Mănăstirea Sihăstria Neamțului: „Să ne vedem noi scăpaţi de viclenii diavoli şi ajunşi la uşa Raiului, că aici strigăm la Maica Domnului, cerem ajutorul sfinţilor, plângem la uşa milostivirii Mântuitorului şi nu ne lasă El afară. Până aici este greu! Dacă ajungem noi acolo, strigăm la Maica Domnului: «Uşa milostivirii deschide-o nouă» şi Măicuța Domnului, cu rugăciunile ei, ne va deschide uşa să intrăm în Rai, că ea ne ajută tuturor la mântuire”.

Recomandările BIZANTICONS.ro:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.