Mierea de albine de la Sfânta Mănăstire Vatoped – tratament și aliment din Grădina Maicii Domnului

În materialul precedent pe care vi l-am prezentat, parte a seriei de articole legate de produsele mănăstirești de la Sfânta Mănăstire Vatoped, v-am spus că, prin răspândirea creștinismului în întreg spațiul european, mănăstirile au început să-și planteze propriile podgorii și să dezvolte procedee specifice de producere a vinului, având în vedere că acesta era necesar în cadrul Sfintei Liturghii. De această dată vă aducem în atenție un alt produs prezent încă dinaintea erei noastre în cadrul ritualurilor religioase, fiind utilizat în cult de către preoții civilizațiilor antice: mierea de albine.

Mai aproape de zilele noastre, patronul albinelor şi al apicultorilor este considerat a fi Sfântul Ambrozie al Mediolanului, care a vieţuit în secolul al IV-lea și care l-a constrâns pe împăratul Teodosie cel Mare să facă pocăință publică pentru vărsarea de sânge din Tesalonia, convertindu-l la creștinism pe fericitul Augustin. Numele sfântului are legătură cu termenul „ambrozie”, utilizat până în zilele noastre pentru a denumi amestecul de salivă, nectar și polen colectat de albinele lucrătoare. Sfântul Ambrozie era numit de cei apropiați „mellificus” din pricina faptului că vorbele sale erau dulci și profunde, asemenea mierii, îndulcind auzul și sufletul oricui asculta învățăturile și cuvintele sale de folos.

Cuvântul „miere” provine din latinescul „melem”, în limba greacă, „melita” (μελιττα) înseamnând „albină”. Ce este mierea? Un produs lichid, obținut prin transformarea și prelucrarea nectarului de către albine și depozitat în celulele fagurilor din ceară pentru a le servi ca hrană. Conform rapoartelor și statisticilor efectuate, producția anuală mondială de miere de albine poate atinge o cifră colosală 1-1, 5 până la 2 milioane de tone. Din această cantitate enormă, există doar anumite tipuri de miere de albine produse natural, așa cum se întâmpla odinioară, după metode moștenite din străbuni și transmise cu grijă, din generație în generație.

Unul dintre aceste tipuri este și mierea EvDokimon, de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, făcută din munca albinelor și păstrată după tradițiile vechilor călugări din Sfântul Munte Athos. Un aspect foarte important al producerii mierii de cea mai înaltă calitate este zona de amplasare a stupilor, care în cazul mierii EvDokimon este binecuvântata peninsulă a Sfântului Munte Athos, caracterizată printr-o bogată biodiversitate, puritate a mediului natural înconjurător şi distanţă foarte mare de zonele urbane, circulate şi industrializate. Toată varietatea de miere de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped este produsă prin metode şi procedee care exclud orice fel de preparare chimică, pesticide ori alte substanţe dăunătoare, iar stupii sunt concepuţi integral din materiale 100% naturale.

Părinte din obștea Sfintei Mănăstiri Vatoped, ținând în mâini o ramă din stup.

Ce mai are special mierea de la Sfânta Mănăstire Vatoped? O armonie de parfumuri care provin de la florile sau plantele din care albinele extrag nectarul. Apoi, demn de menționat este și faptul că, spre deosebire de unii apicultori care produc miere în regim „industrial”, înlocuind mierea necesară pentru hrana albinelor cu sirop fabricat din zahăr, părinții de la Sfânta Mănăstire Vatoped nu extrag toată cantitatea de miere din stupi, lucru care contribuie la sporirea sănătății albinelor și la modul în care ele colectează nectarul din plantele aflate în grădinile Sfintei Mănăstiri Vatoped și în pădurile din apropiere.

Vă prezentăm, în rândurile care urmează, principalele cinci beneficii ale mierii de albine de la Sfânta Mănăstire Vatoped, așa cum le-am aflat și noi de la părinții mănăstirii:

  1. Îndulcitor natural: Cu o valoare energetică de 300 kcal/100 g, dar și ținând cont de faptul că fructoza din miere are capacitatea de îndulcire cu 73% spre deosebire de zahăr, mierea de albine poate fi utilizată în cantități mult mai mici pentru a obține efectele produse de zahărul obișnuit.
  2. Stimulent și sursă de energie: Cele două componente de bază (fructoza și glucoza) ale mierii de albine de la Sfânta Mănăstire Vatoped se  găsesc în proporție de aproximativ 80% în conținutul ei, fiind asimilate în mod direct de către organism și redându-i acestuia o energie sănătoasă în scurt timp de la consumare. Conform apicultorilor, mierea de albine are 4.100 de calorii. Făcând un calcul simplu, ajungem la următoarele rezultate: 1 kg miere = 1,680 kg carne de vită; 1 kg miere = 50 ouă; 1 kg miere = 5.900 ml de lapte; 1 kg miere = 20 de banane; 1 kg miere = 30 de portocale etc.
  3. Bogată în vitamine şi minerale: Mierea de albine de la Sfânta Mănăstire Vatoped conține vitamine importante pentru buna funcționare a organismului uman. Printre cele mai importante se numără: Vitamina B1, care asigură funcționarea corectă sistemului nervos; Vitamina B2, care favorizează metabolismul; Vitamina B3, care are un rol important în regenerarea părului și a mucoaselor; Vitamina B5, care îmbunătățește circulația sângelui; de asemenea, este bogată și în vitamina C, calciu şi fier.
  4. Bun vindecător al rănilor: în urma studiilor efectuate de specialiști, s-a demonstrat că mierea de la Sfânta Mănăstire Vatoped are şi o acţiune terapeutică eficientă, fiind cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare, antiseptice și cicatrizante. Cum procedați? După ce curățați plaga cu apă călduță sau cu infuzie de mușețel, aplicați o fașă sterilă peste zona afectată, apoi întindeți miere pe ea astfel încât aceasta să cuprindă toată zona rănii. Fixați, apoi, fașa acoperită cu miere cu o altă fașă sterilă, puțin mai mare și repetați acest proces peste alte 12 ore până când rana se va vindeca.
  5. Te ajută să ai un somn mai bun: mierea de la Sfânta Mănăstire Vatoped are și efecte somnifere demonstrate. În anul 2012 s-a efectuat o cercetare pe 300 de copii cu vârsta cuprinsă între 1 şi 5 ani pentru a se afla dacă mierea de albine are vreun efect asupra calității somnului și a tusei în timpul nopții. Copiii au primit o doză unică de 10 g de miere, administrată cu 30 de minute înainte de culcare. S-a constatat o îmbunătățire semnificativă între noaptea de dinaintea tratamentului și noaptea de tratament cu miere de albine, printr-un somn mult mai odihnitor și prin diminuarea tusei.

Cum puteți comanda mierea de albine de la Sfânta Mănăstire Vatoped?

Pentru ca mierea de albine să ajungă în timp util la dumneavoastră, vă recomandăm să comandați simplu și cu prioritate de livrare: direct pe site-ul nostru, apăsând CLICK pe linkurile indicate în dreptul fiecărui produs de mai jos. Important! Livrăm în orice localitate din România și oriunde în lume, la cele mai mici costuri, pentru că ne gândim și la cei departe de țară.

Părinți din obștea Sfintei Mănăstiri Vatoped, la ascultare în stupină.

Poate că suntem subiectivi. Însă, din punctul nostru de vedere, mierea de la Sfânta Mănăstire Vatoped este un „partener de nădejde” pentru sănătatea noastră și a familiei, în contextul în care încă traversăm această perioadă dificilă, încercată de pandemie, dar și pe parcursul anotimpului rece, până când primăvara începe să își intre cu adevărat în drepturi.

Pe site-ul nostru găsiți și ceaiurile produse la Sfânta Mănăstire Vatoped din plante răsădite în grădinile mănăstirii sau sunt aduse direct din pădurile din apropiere, fiind culese la vremea cuvenită și păstrând astfel proprietățile potrivite pentru tratarea diferitelor afecțiuni. (Detalii și comenzi, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/466-ceaiuri-naturiste). Aduceți gust și aromă acestor ceaiuri cu mierea EvDokimon și oferiți celor dragi plusul de imunitate de care au atâta nevoie în aceste zile!

Foto: asceticexperience.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.