Vești bune din „Grădina Maicii Domnului”: după jumătate de an, pelerinii pot intra din nou în Muntele Athos

Pol al credinței și pilon de susținere al Ortodoxiei mărturisitoare, Sfântul Munte Athos a fost numit dintotdeauna „Grădina Maicii Domnului”, pentru că, încă dintru începuturile viețuirii în acest loc deosebit, monahii au ales-o pe Născătoarea de Dumnezeu ca mireasă și ocrotitoare a lor. Iar Ea, ca o mamă ascultătoare și multmilostivă, ascultă nu doar rugăciunile tuturor părinților care i se închină în colibe, schituri și mănăstiri în fiecare ceas din zi și din noapte, ci și pe ale celor care vin să-i viziteze „grădina” chiar și pentru câteva zile.

Pentru aceștia din urmă avem o veste bună, pe care am primit-o cu multă bucurie și pe care am vrea să o împărtășim tuturor: începând cu data de 11 mai 2021, Sfântul Munte Athos a fost redeschis din nou pentru pelerinii din întreaga lume, care doresc să viziteze și să se închine la sfintele mănăstiri athonite. Decizia a fost luată zilele trecute, după ce pentru mai bine de șase luni, Sfântul Munte Athos a fost închis pentru pelerini și vizitatori din cauza epidemiei de coronavirus.

Astfel, începând cu data de 11 mai 2021, Sfânta Chinotită, organul suprem administrativ, legislativ, executiv şi judecătoresc din Sfântul Munte Athos, a luat decizia de a emite din nou diamonitirioane (permisele speciale de intrare) însă, pentru început, doar unui număr limitat de persoane, în funcție de forma de organizare a așezărilor monahale, după cum urmează:

  • 10 pelerini pentru fiecare Mănăstire;
  • 5 pelerini pe Duminică pentru fiecare Schit Chinovial;
  • 2 pelerini pe Duminică pentru fiecare Schit Idioritmic;
  • 1 pelerin pentru fiecare Chilie/Colibă/Sihăstrie.

De obicei, numărul pelerinilor care puteau intra zilnic în Sfântul Munte, înainte de pandemia de coronavirus, era de 110 (100 ortodocşi şi 10 de alte confesiuni sau religii).

Circulara emisă de Sfânta Chinotită (pe care o puteți consulta la finalul acestui articol) prevede în mod explicit că deplasarea pelerinilor care intră în Sfântul Muntele Athos, în conformitate cu regulile de mai sus, către o altă mănăstire decât cea la care au fost invitați, este strict interzisă. De asemenea, se mai menționează că pentru respectarea acestor norme, vor fi efectuate controale de precauție în cadrul porturilor de intrare în Sfântul Munte Athos: Ouranoupolis, Ierissos și Tripiti.

Amintim faptul că, în data de 12 noiembrie, Sfânta Chinotită a decis interzicerea intrării pelerinilor în Sfântul Munte în contextul pandemiei de coronavirus. De atunci, această măsură a fost prelungită lunar, pentru limitarea pandemiei. În această perioadă, cu permisiunea specială a Sfintei Epistasii (organul executiv al Sfintei Chinotite), au putut intra în Muntele Athos muncitorii sau persoanele care aveau scopuri precise, în urma unei solicitări motivate, trimisă autorităților în prealabil.

În tot acest timp, rugăciunea n-a încetat în „Grădina Maicii Domnului”. Părinții din mănăstirile, schiturile și chiliile Sfântului Munte Athos s-au adunat în rugăciune pentru încetarea pandemiei de coronavirus și pentru vindecarea bolnavilor. La finalul vecerniilor și privegherilor de noapte, în fiecare mănăstire, icoanele făcătoare de minuni și sfintele moaște au fost purtate în procesiuni repetate pentru vindecarea și ajutorul celor încercați în aceste luni.

Cu prilejul acestei vești importante, pentru că distanța și toate aceste restricții ne împiedică să ne alăturăm și noi într-un glas rugăciunilor părinților din Sfântul Munte către Domnul și către Maica Sa Preamilostivă, am pregătit pentru dumneavoastră o colecție specială de icoane ale Maicii Domnului din argint, pe care le găsiți doar pe site-ul nostru, apăsând click pe linkurile de mai jos pentru detalii și comenzi:

Click aici pentru a descoperi întreaga colecție a icoanelor de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped din Sfântul Munte Athos: https://www.bizanticons.ro/ro/479-icoane-de-la-sfanta-si-marea-manastire-vatoped

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.