Momente istorice: Pentru prima dată după pandemie, Brâul Maicii Domnului a fost scos din nou în procesiune, la Atena

Clipe înălțătoare, cu o profundă încărcătură duhovnicească au trăit credincioșii greci și pelerinii sosiți la Atena în aceste zile. O mângâiere athonită, mai cu seamă pentru femeile care nu se pot închina în Grădina Maicii Domnului. Cu binecuvântarea și la inițiativa Arhim. Efrem Vatopedinul, starețul Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped din Muntele Athos, Brâul Maicii Domnului a fost scos în procesiune și dus spre închinare în capitala Greciei.

Vineri după-masă o delegație formată din câtiva părinți ai obștii vatopedine a plecat cu Sfântul și Marele Odor, în frunte cu părintele stareț. S-au îmbarcat pe o navă a Gărzii de Coastă și au ajuns mai întâi în Salonic, iar mai apoi în Portul Pireu sâmbătă, 5 noiembrie, în jurul orei 11.00, spre bucuria închinătorilor.

La evenimentul duhovnicesc a fost prezent, alături de pelerinii din toate colțurile lumii, Mitropolitul Serafim de Pireu, dar și ministrul transporturilor maritime, domnul Giannis Plakiotakis, care a mărturisit că a fost dublu emoționat: atât pentru binecuvântarea pe care Brâul Maicii Domnului a adus-o prin această prezență aparte în Portul Pireu, cât și pentru onorurile închinate Sfântului Odor de către Garda de Coastă, așa cum se întâmplă la întâmpinarea unui șef de stat.

După tradiționala primire, delegația cu Brâul Maicii Domnului s-a îndreptat către Biserica închinată Sfântului Nicolae, care este și patronul spiritual al orașului-port. Aici, psalții au întâmpinat Sfântul Odor cu cântări deosebite, iar din partea Parohiei și a Mitropoliei au fost rostite cuvinte de mulțumire pentru Părintele Stareț Efrem, care a binecuvântat ca acest moment istoric să poată fi pus în lucrare.

La rândul său, Părintele Stareț Efrem și-a exprimat bucuria de a fi părtaș la acest moment, subliniind faptul că pelerinajul la Cinstitul Brâu al Maicii Domnului ar trebui să fie o piatră de hotar în viețile noastre. După ce a mărturisit că monahii de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped sunt martorii multor minuni săvârșite înaintea raclei cu Brâul Maicii Domnului, Părintele Stareț i-a chemat pe credincioși să ceară Fecioarei Maria să-i întărească într-o perioadă în care modul de viață apusean a pus la încercare credința oamenilor: „Astăzi, din cauza modului de viață occidental, diavolul a distrus credința oamenilor. Să cerem Preasfintei Născătoare de Dumnezeu să ne dea credință în Fiul Ei. Ascultând cuvintele lui Dumnezeu, omul acceptă Harul în inimă și abia în acest fel omul trăiește cu adevărat. Minunile există doar prin credință, iar aceasta ar trebui să fie mereu prezentă”.

Părintele Stareț a mai adăugat în cuvântul său faptul că noi, credincioșii ortodocși, avem marea binecuvântare de a ne putea închina la acest Odor lăsat nouă de Maica Domnului:

„Există o putere tainică, care se manifestă prin buna-mireasmă pe care o are Sfântul Brâu. Unii simt puternic această mireasmă. Lăsați pelerinajul să fie o piatră de hotar în viețile noastre și faceți o făgăduiță: că veți încerca să fiți următori ai lui Hristos. Starețul nostru Iosif ne-a povestit că, atunci când se ruga, îi spunea Maicii Domnului: „Iartă-mă Preasfântă Fecioară Maria, dar Îl iubesc pe Hristos mai mult decât pe tine. Iar Maica Domnului i-a răspuns: „Şi eu îmi doresc asta”. Perioada în care trăim este foarte grea. Omul credinței nu se teme, nici nu-și face griji, ci trăiește în pace. Vreau să avem această pace care este un dar al Duhului Sfânt. Biserica nu oferă o simplă stare de liniște omenească care este doar o stare psihologică, ci liniște duhovnicească în toată puterea cuvântului”, a transmis Părintele Stareț Efrem.

La finalul cuvântului, Părintele Stareț Efrem a oferit bisericii din Pireu o copie a icoanei Sfântului Brâu al Maicii Domnului și încă o icoană a dăruit-o părintelui Andreas Markopoulos, parohul bisericii.

În următoarele zile, biserica va deveni, pe bună dreptate, centru spiritual al Pireului, săvârșindu-se în fiecare zi sfinte slujbe după o rânduială aparte. Sfântul locaș va fi deschis non-stop pentru ca toți credincioșii să poată aduce prinosul lor de cinstire și închinare Maicii Domnului. Pemptousia TV și ope.gr vor fi prezente în toate aceste zile pentru a transmite evenimentele.

Brâul Maicii Domnului va rămâne în Atena timp de o săptămână, iar apoi se va reîntoarce la Vatopedu duminică, 13 noiembrie.

Ce este Brâul Maicii Domnului?

Brâul Maicii Domnului se păstrează până astăzi, fiind singurul odor care ne-a rămas ca moștenire din viața pământească a Preasfintei Fecioare și se găsește așezat într-o raclă la Sfânta și Mare Mănăstire a Vatopedului din Sfântul Munte Athos. Tradiția spune că Brâul a fost țesut de însăși Maica Domnului din păr de cămilă, iar după Adormirea Sa, în momentul Înălțării la Ceruri, l-a dăruit Sfântului Apostol Toma, așa cum auzim că se cântă în biserici la sărbătoarea Punerii în raclă a Cinstitului Brâu al Preasfintei Născătoare de Dumnezeu (31 August): „Prea Sfântă Curată și Neîntinată Fecioară, urcându-te la ceruri, cu mâna ta ai dăruit Apostolului Toma, Preasfântul tău Brâu”. De atunci, Brâul a fost păstrat din generație în generație, săvârșind minuni care au cutremurat, în sensul bun al cuvântului, istoria Bisericii, cea mai cunoscută fiind vindecarea soţiei împăratului Leon cel înţelept (886-912). Fiind bolnavă, aceasta a visat-o pe Maica Domnului care i-a spus să aducă Cinstitul Brâu din racla în care era păstrat și să îl așeze peste trupul ei. Conformându-se poruncii Maicii Domnului, împărăteasa s-a însănătoșit imediat, lăsându-i fără cuvinte pe cei apropiați, care se pregăteau de înmormântare.