După cum bine știți, pe blogul Bizanticons.ro, ne dorim să vă fim alături în fiecare pas al vieții duhovnicești, aducând în atenție aspectele esențiale ale vieții creștine și sărbătorile sfinților care ne călăuzesc în fiecare zi. Prin articolele pe care le publicăm aici, pe blogul nostru, încercăm să îmbinăm învățătura teologică cu experiența vie a credinței, oferind cititorilor noștri repere clare, informații bine documentate și reflecții care să îi însoțească în parcursul lor duhovnicesc de-a lungul anului bisericesc.
În acest context, vă prezentăm cu bucurie programul liturgic prilejuit de aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur la București, un moment important pentru întreaga Ortodoxie românească, oferind credincioșilor clipe de tihnă, precum și prilejul de a se apropia, cu rugăciune, mulțumire și evlavie, de unul dintre cei mai mari părinți ai Bisericii noastre.
Așa cum am anunțat într-un material anterior, Cinstitele moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur vor fi aduse la Catedrala Patriarhală înainte de 13 iulie de către o delegație de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, condusă de Părintețe Stareț Efrem Vatopedinul. Evenimentul istoric are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 251 de ani de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost aduse la București.
Așadar, vă prezentăm, în continuare, programul integral al evenimentului:
Vineri, 11 iulie 2025
- După Sfânta Liturghie, în jurul orei 13:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va primi la Catedrala Patriarhală delegația de la Mănăstirea Vatoped, care va aduce capul Sfântului Ioan Gură de Aur.
- Va urma slujba Acatistului Sfântului Ioan Gură de Aur.
- De la ora 16:00, se va săvârși Vecernia cu Litie și Paraclisul Sfântului Ioan Hrisostom.
Sâmbătă, 12 iulie 2025
- Dimineața se vor oficia Miezonoptica și Utrenia.
- Apoi, soborul de slujitori ai Catedralei Patriarhale va săvârși Sfânta Liturghie și slujba Parastasului.
- De la ora 16:00, va avea loc Privegherea în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Duminică, 13 iulie 2025 – Ziua praznicului
- De la ora 7:00, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu cele ale Sfântului Nectarie de la Eghina, Sfinților Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, vor fi purtate în procesiune și așezate la „Baldachinul Sfinților” pentru închinare.
- De la ora 9:00, la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească.
- Sărbătoarea se va încheia cu Vecernia și Paraclisul Sfântului Dimitrie, de la ora 16:00. Moaștele vor fi apoi așezate înapoi în Catedrală.
De ce nu a putrezit niciodată urechea stângă a Sfântului Ioan Gură de Aur?
Deși fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns să fie cinstite în întreaga lume creștină, inclusiv în România, cele mai importante părți ale sfintelor sale moaște se păstrează până astăzi în Sfântul Munte Athos: mâna dreaptă la Mănăstirea Filotheu și capul la Mănăstirea Vatoped. Pelerinii care se închină la aceste odoare sunt adesea mișcați de un o imagine minunată: urechea stângă a Sfântului a rămas nestricată, deși trupul său a trecut prin rânduiala firească a morții.
Această minune este legată de o întâmplare relatată în viața sfântului. Pe când era patriarh, un ucenic al său, Proclu, l-a văzut în mai multe rânduri scriind la masa sa, în timp ce un bărbat matur și pleșuv îi șoptea la ureche. Fără să știe cine era acel vizitator tainic, Proclu l-a întrebat pe dascălul său cine îl îndruma în acele nopți. Spre uimirea Sfântului Ioan, descrierea oferită de ucenic corespundea chipului Sfântului Apostol Pavel. Convins că a fost învrednicit de o astfel de descoperire cerească, Sfântul Ioan a mulțumit lui Dumnezeu și și-a continuat cu și mai multă râvnă lucrarea de tâlcuire a Scripturilor.
De atunci, urechea prin care a primit șoaptele inspirate ale Apostolului Pavel a rămas nestricată, ca un semn vizibil al harului lui Dumnezeu și al legăturii tainice dintre cei care slujesc cu credincioșie Bisericii și Împărăției cerești. Această minune este o mărturie vie a sfințeniei, dar și un îndemn pentru noi toți: să ne deschidem urechea inimii pentru a primi cuvântul lui Dumnezeu și să trăim cu aceeași dăruire, credință și iubire pe care a avut-o Sfântul Ioan Gură de Aur.
Un prilej unic de a ne închina la moaștele sale
Aducerea la București a cinstitului cap al Sfântului Ioan Gură de Aur este un prilej deosebit de rugăciune și recunoștință față de unul dintre cei mai mari dascăli ai Bisericii, cel care ne-a lăsat moștenire nu doar Sfânta Liturghie care îi poartă numele, ci și nenumărate scrieri despre viața de familie, creșterea copiilor și trăirea credinței în mijlocul lumii.
Pentru mulți credincioși – mai ales pentru femei, care nu pot păși în Sfântul Munte Athos –, aceasta este o ocazie rară, poate unică, de a se închina moaștelor sale și de a-i cere ajutorul și mijlocirea.
Să trăim aceste zile care vin cu inimile deschise și cu nădejde, întâmpinând cu evlavie acest mare dar duhovnicesc: întâlnirea cu un sfânt care, prin scrierile, rugăciunile și viața sa aleasă, continuă să lumineze calea credinței noastre și să ne învețe cum să trăim în dragoste și-n comuniune cu Dumnezeu și cu semenii noștri!