„Pantanassa” – povestea și minunile icoanei Maicii Domnului izbăvitoare de cancer

În data de 18 august a fiecărui an, creștinii ortodocși din spațiul rusesc aduc cinstire cu mare evlavie icoanei Maicii Domnului Pantanassa, cunoscută tuturor mai ales pentru minunile săvârșite în viețile celor care suferă de cancer – boala secolului nostru. Numele ei provine din grecescul „Παντάνασσα”, care se traduce prin sintagma „Împărăteasa tuturor”, iar istoria ei este una scrisă, parcă, cu peniță de Sus, din Ceruri – o istorie plină de minuni și fapte minunate.

Primele date legate de existența acestei minunate icoane a Maicii lui Dumnezeu urcă în timp până în secolul al XVII-lea, când aflăm, din documente athonite, că ea a fost adusă de la Nea Skiti la Mănăstirea Vatoped, de către obştea lui Gheron Iosif Vatopedinul, unul dintre ucenicii apropiați ai Cuviosului Iosif Isihastul, cunoscut si ca Iosif al Peșterii, unul dintre cei mai reprezentativi parinti duhovnicesti ai secolului trecut (†1959).

Păstrată până astăzi și așezată pe iconostasul din stânga al naosului bisericii Mănăstirii Vatoped, icoana Pantanassa o înfățișează pe Maica Domnului așezată pe un tron împărătesc, ținându-l pe pruncul Hristos în brațe, iar de o parte și de alta, în spatele lor, se află cei doi arhangheli, Mihail și Gavriil, cu mâinile întinse în rugăciune.

Primul semn că această icoană poartă Harul lui Dumnezeu și puterea facerii de minuni a fost, de fapt, o rază de lumină. Într-o zi, pe când Gheron Iosif era încă în viață, un tânăr din Cipru a intrat în biserica mănăstirii ca să se închine. În momentul în care acesta a ajuns în fața icoanei, Gheron Iosif a observat că fața Maicii Domnului este plină de lumină, iar o putere nevăzută l-a aruncat brusc pe tânăr la pământ. După câteva minute de stat întins, a reușit să se ridice pe propriile picioare și a mărturisit a mărturisit cu lacrimi în ochi tuturor celor care erau de față că nu credea în Dumnezeu, ba chiar mai mult disprețuia Biserica și pe slujitorii ei, ocupându-se cu vrăjitoria. A plecat apoi la casa lui, convins de puterea lui Dumnezeu, și astfel, părinții de la Vatoped au realizat că icoana Maicii Domnului,  pe care ei o tămâiau de atâta vreme la privegherile de toată noaptea și în timpul Sfintei Liturghii, schimbă vieți și îi întoarce pe cei rătăciți pe drumul dreptei credințe.

Apoi, mai aproape de zilele noastre, o altă minune a icoanei Maicii Domnului Pantanassa a fost săvârșită la Centrul Oncologic Infantil din Moscova, unde era internat un băieţel de aproape 8 ani, Mihail Iacunin, suferind de cancer la ochi. Pentru că medicii nu-i mai dădeau nicio speranță de vindecare, mama lui Mihail a pus o iconiță-copie a icoanei Pantanassa, la capul său, în stânga, asemenea așezării din Sfânta Mănăstire Vatoped. Într-o zi, în timp ce se ruga la marginea patului fiului ei, a văzut cum din icoană ies raze puternice de lumină și s-a minunat instant. Apropiindu-se, însă, de băiat, a realizat că acesta nu mai respira. Inima lui cedase și încetase să mai bată. A alergat în grabă după medic și infirmieră, iar când s-a întors, tot holul era plin de lumina razelor care ieșeau din icoană. Au intrat în salon și mare le-a fost bucuria: Mihail sufla din nou, iar inima începuse din nou să-i bată, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

Prin rugăciunile către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, săvârșite înaintea acestei icoane, multi alți credincioși s-au tămăduit de cancer și de alte boli incurabile. Avva Moise Aghioritul din Sfântul Munte Athos spunea că „dacă cineva se roagă cuviincios și smerit, începe să i se îndulcească inima, să fie luminat, întărit și să găsească odihnă. Va simți că merită să se roage, va simți bucurie, mulțumire, siguranță, întărire și mângâiere”. Astfel, și noi, purtând în inimă și în cuget aceste cuvinte, să ne plecăm genunchii înaintea icoanei Maicii Domnului Pantanassa și să citim Acatistul ei (disponibil aici pentru comenzi: 25 acatiste la prețul de 10,00 lei) sau Paraclisul, rugându-ne nu doar pentru sănătatea noastră, ci și pentru vindecarea tuturor celor apropiați, știuți sau neștiuți, spunând:

„Celor ce cad la icoana ta, o, Împărăteasă-a-toate, Maică a Domnului, cerându-ţi solirile la Împăratul Hristos, potoleşte-le patima, goneşte-le boala, durerile trupului grabnic stingându-le, pururi să-ţi aducem cântare, Maica Dumnezeului nostru, lauda cea mare a Creştinilor. Stăpână, primeşte rugăciunile robilor tăi şi ne izbăveşte pe noi din toată nevoia şi necazul. Toată nădejdea mea spre tine o înalţ, Maica lui Dumnezeu, păzeşte-mă sub acoperământul tău. Amin!”

În țara noastră, găsim câteva icoane ale Maicii Domnului Pantanassa – vindecătoarea de cancer, copii ale icoanei originale de la Mănăstirea Vatoped în următoarele locuri: la Biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirea Oaşa din judeţul Alba şi la Mănăstirea Şinca Nouă din judeţul Braşov.

Dacă vă este greu să ajungeți într-unul dintre aceste locuri din binecuvântate motive, trebuie să știți că am adunat câteva icoane ale Maicii Domnului Pantanassa de la unii dintre cei mai pricepuți iconari, cu tradiție de zeci de ani în domeniul iconografiei bizantine. Alegeți dintre icoanele Maicii Domnului Pantanassa pe cea care vi se pare cu adevărat apropiată și de suflet, apăsând click pe următoarele linkuri:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.