Ghid pentru Postul Adormirii Maicii Domnului: 10 reguli vitale pentru două săptămâni speciale

În fiecare an, la începutul lunii august, creștinii ortodocși din întreaga lume țin un post aspru, asemănător celui al Învierii Domnului, în cinstea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Postul are o durată de două săptămâni și se încheie în ziua de 14 august, înainte de slăvitul praznic al Adormirii Maicii Domnului. În satul românesc, această perioadă mai este cunoscută și sub denumirea de Postul Sfintei Mării sau a Sântămăriei.

Acest post, al Adormirii Maicii Domnului, s-a dezvoltat începând cu secolul al V-lea, atunci când, în cadrul Sinodului al IV-lea Ecumenic, care a avut loc la Efes, Sfinţii Părinţi au stabilit în unanimitate faptul că Preasfânta Fecioară Maria este „Născătoare de Dumnezeu” și că întreaga creștinătate trebuie să îi aducă cinstirea cuvenită, mai mult decât oricărui sfânt. La începuturile lui, postul nu a fost la fel în lumea ortodoxă. Perioada aceasta de 14 zile a fost stabilită în secolul al XII-lea, în cadrul Sinodului de la Constantinopol, când patriarhul Luca Crysoverghi a hotărât ca postul să înceapă în ziua de 1 august și să dureze până la marele praznic al Adormirii Maicii Domnului din data de 15 august.

Traversând, deci, o perioadă specială, se cuvine ca și noi să fim diferiți, să încercăm ca, în fiecare zi, să ne amintim de faptul că nu suntem veșnici pe acest pământ, ci că trebuie să lucrăm și să facem ce știm mai bine nu pentru bogății, ci spre a ne face cetățeni ai Împărăției Cerurilor. Astfel, vă propunem ca, pe parcursul celor două săptămâni, să avem în minte câteva reguli pentru ca, la finalul zilelor de post, să tragem linie și să constatăm că nu suntem doar materie, ci că putem să ne numim cu adevărat „Fii ai Celui de Sus”:

  1. Dacă vrem să respectăm postul Adormirii Maicii Domnului și să îl ținem așa cum o făceau bunicii și străbunicii noștri, trebuie să știm că acest lucru nu este deloc așa ușor pentru noi, creștinii lui 2020. Luni, miercuri şi vineri, ei nu consumau nimic până la asfinţitul soarelui. Marțea și joia mâncau numai legume fierte, iar numai sâmbăta şi duminica aveau dezlegare la ulei şi vin. Nu sunt reguli „expirate”, ci sunt înscrise și astăzi în „Învățătura pentru posturi” din Ceaslovul Mare, pentru cei cu adevărat vrednici.
  2. Dacă nu putem posti după aceste reguli, măcar să nu transformăm postul într-o continuă căutare de rețete de post pe diverse site-uri de gătit. Nu acesta este scopul lui. Ne spune Avva Dorotei: „Când un asemenea gurmand mănâncă ceva ce-i place, e până într-atat de stăpânit de plăcerea sa, încat o ține mult timp în gură, o plimbă încoace și încolo și n-o înghite decât cu greu, din pricina plăcerii pe care o încearcă”. Nu, nu despre asta este postul.
  3. Încercăm „să postim” de telefon? Haideți să petrecem mai puțin timp pe Youtube, Facebook, Instagram și toate celelalte rețele social-media, îndreptându-ne gândul mai mult către cele ce contează cu adevărat și ajutând realul să ia locul virtualului: avem familii, prieteni, copii – să petrecem mai mult timp cu ei, căci nu ne mai întâlnim niciodată cu clipele și timpul acesta petrecut alături de cei dragi. Sfântul Ioan Gură de Aur spunea astfel: „Dacă ne înfrânăm de la mâncare şi postim, aceasta nu-i fără un temei şi nu aşa, numai ca să stăm fără să mâncăm, ci pentru că dezlipindu-ne de lucrurile acestei lumi, ne încredinţăm celor ale sufletului”.
  4. Să nu uităm: Mântuitorul a postit patruzeci de zile și patruzeci de nopți fără să mănânce nimic (Matei 4, 1-2) în Muntele Carantaniei. Să încercăm să ne abținem și noi în aceste săptămâni de la mâncărurile „de dulce”, fără a apela la „surogate” din soia.
  5. La jumătatea postului, în ziua de 6 august, trebuie să știm că avem dezlegare la pește. În această zi nu ne îmbuibăm cu bucate din pește, ci îmbinăm asceza și rugăciunea cu bucuria și mărturisirea prezenţei Fiului lui Dumnezeu în mijlocul nostru.
  6. Fiind o perioadă specială, de „antrenament” pentru trup și de îmbunătățire a sufletului, să nu uităm să participăm la slujbele Bisericii și să îl întrebăm pe duhovnic despre când putem să ne spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos.
  7. Știm că faptele bune sunt aripile cu care ne înălțăm spre Cer și spre Împărăția lui Dumnezeu. Să nu-i uităm pe cei care, poate, atunci când se înserează, nu au ce pune pe masă, sau mai mult decât atât, nu au măcar o bucată de pâine pe care să le o ofere copiilor.
  8. Să participăm la slujba Prohodului Maicii Domnului din ziua de 14 august! Este o slujbă unică pe parcursul unui an, iar cântările din cadrul ei ne vor mișca sufletele, cu siguranță.
  9. Să ne gândim nu doar acum, ci și în celelalte zile ale anului și ale vieții noastre, la virtuţile și darurile Maicii Domnului – nădejde și ajutor al tuturor celor care Îl iubesc pe Fiul ei.
  10. Adaptăm îndemnul scripturistic și, deși o menționăm la final, nu e pentru că am uitat-o, ci pentru că ea trebuie să ne fie, mereu, „cea dintâi”. Așadar, să nu uităm de rugăciune! Și pentru că, în rugăciune, icoana ne este fereastră către cer, vă aducem în atenție faptul că, în ultimele zile, am lucrat alături de colegii noștri la o selecție deosebită de icoane ale Maicii Domnului. Plecându-ne genunchii seara, înaintea icoanei sale, să îi mulțumim pentru o nouă zi pe care am petrecut-o aici, pe acest pământ. Pentru că ne-a îngăduit să respirăm, să simțim mângâierea razelor soarelui, a mirosului de flori, a părinților și a copiilor noștri, spunându-i sincer: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai slăvită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu-Cuvântul ai născut, pe tine, cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu, te mărim”.

Vă prezentăm, așadar, sugestiile noastre, dar vă recomandăm și vă invităm, în egală măsură, să descoperiți întreaga colecție de icoane ale Maicii Domnului de pe BIZANTICONS.ro, realizate de pictori cu experiență de ani buni în domeniul iconografiei, după tradiția de secole a Bisericii noastre Ortodoxe:

Mai multe icoane cu Mântuitorul, Maica Domnului și alți sfinți, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/180-icoane

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.