Măști, costume, fantome și spirite înfricoșătoare. Fiecare final de octombrie aduce, an de an, pe buzele părinților, aceeași întrebare: Cât de „nevinovată” este, totuși, „sărbătoarea” aceasta de Halloween și cum putem să le vorbim copiilor noștri despre altceva, având în vedere că în jurul lor – de la școală, până la supermarket și locul de joacă, totul este „înveșmântat” în pânză de păianjen, printuri cu lilieci și dovleci sculptați, în aceste zile?
Înainte de a prezenta viziunea ortodoxă a acestui moment, considerăm că sunt necesare câteva informații de ordin istoric, în ceea ce privește ziua (sau, mai bine zis, noaptea) de 31 octombrie. Așadar, Halloween-ul este o sărbătoare cu origini celtice (celții au trăit în urmă cu 2000 de ani în zona în care se află acum Irlanda și Anglia). În data de 1 noiembrie, aceștia sărbătoreau venirea Noului An și considerau că, în noaptea dintre ani, granița dintre cei vii și cei morți ar dispărea, iar spiritele și fantomele celor morţi veneau din nou pe pământ pentru a-i chinui și a le le face rău celor din această lume. În secolul al XIX-lea, această sărbătoare s-a răspândit prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Numele sărbătorii provine de la expresia „hallow evening” (în limba engleză, termenul „hallow” înseamnă atât sfințire, cât și adorare sau venerare, iar „evening”, seară sau noapte), adică l-am putea traduce prin „noaptea venerării”.
Nu dorim ca, prin aceste rânduri, să tratăm pe larg despre poziția Bisericii noastre, care, în mod evident, nu poate susține astfel de manifestări străine de Învățătura Mântuitorului, ci să vă oferim câteva idei practice de activități pe care le puteți întreprinde alături de cei mici, ca „ofertă” în schimbul manifestărilor prilejuite de acest moment. Ce putem face, în mod concret?
- Promovăm imaginea și personalitatea sfântului ocrotitor (în funcție de numele pe care copilul îl poartă): știm că, în societatea în care trăim, sfinții sunt prezentați uneori încruntați, parcă într-un război permanent cu ceilalți datorită faptului că au luptat întreaga viață cu patimile. De fapt, uităm că sfinții ne zâmbesc mereu de pe pereții Bisericilor. Ei sunt pașnici și luminoși, sunt adevărate exemple și izvoare de inspirație deoarece Hristos și Duhul Sfânt lucrează prin ei, iar nu forțe închipuite ale întunericului. Să le vorbim copiilor despre cum Sfânta Parascheva și-a oferit toată averea oamenilor săraci încă din fragedă pruncie, sau despre cum Sfântul Ciprian, care era un mare vrăjitor al vremii sale, a fost întors la dreapta credință de către Sfânta Muceniță Iustina.
- Organizăm petreceri cu eroi, în loc de mega-petrecerile pe întuneric, cu dovleci sculptați și costume care mai de care mai neobișnuite și departe de ceea ce este firesc. Eroii din basme și din poveși îi insoțesc pe copii încă din primele zile de viață și sunt adevărate expresii ale înțelepciunii, prin faptul că le oferă lecții de viață demne de urmat. De aceea, este binevenită o petrecere cu personaje precum Cenuşăreasa, Făt Frumos, Neghiniţă sau, mai aproape de zilele noastre, Superman sau Elsa.
- „Sărbătoarea” recoltei: organizăm, mai întâi, într-un decor de toamnă într-una dintre camerele din casa noastră: frunze ruginii, castane, ghinde, nuci, porumb, dovleci decorativi, flori de toamnă (crizanteme, tufănele). Apoi, putem pregăti, alături de copiii noștri, prăjituri cu mere, plăcinte cu dovleac și scorțișoară. După ce le savurăm, putem împleti coronițe din flori, decorate cu frunze de toamnă, sau putem, de asemenea, desfășura diverse jocuri, concursuri tematice sau putem crea diferite puzzle-uri.
- Fapte bune în loc de „Trick or Treat?”: este o realitate faptul că, unii copii nici măcar nu-și pun problema despre ce activitate vor desfășura în ziua de 31 octombrie, pentru că nici măcar nu știu de Halloween și ce presupune acest moment. Este vorba despre sufletele singure din casele de plasament, din spitale sau despre cei ai căror părinți trudesc din greu să le pună ceva pe masă. Din clasica întrebare a copiilor care colindă, de Halloween, pe la casele vecinilor, adică „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?), să rămânem la dulciuri și să le ducem, într-un pachet, celor în nevoie. Studiile medicale și sociale au demonstrat faptul că, în viața copilului, voluntariatul și faptele bune făcute pentru cei din jur ajută la dezvoltarea psihologică și comportamentală și înrădăcinează în conștiința lui valori morale, prin preocuparea pentru ceilalți și pentru societatea în care trăim. De aceea, să nu ratăm ocazia ca, în timp ce în jurul nostru se vorbește despre întuneric, să fim lumină pentru cei apropiați, prin milostenie și fapte demne de laudă.
- Desenăm, colorăm, modelăm și discutăm despre însemnele creștine: le vorbim copiilor despre simbolurile creștine (Sfânta Cruce, porumbelul, peștele, mielul) în loc de lilieci, dovleci cu dinți, vrăjitoare, baghete magice, vârcolaci și altele asemenea.
Așadar, există multiple forme de a „încreștina”, an de an, acest 31 octombrie. Am prezentat, succint, câteva idei pe care părinții le pot pune în practică alături de cei mici, însă efortul nostru nu are pretenții de exhaustivitate. Important este să nu ratăm șansa de a le vorbi copiilor noștri despre frumusețea acestei lumi, despre binele pe care îl putem face zilnic și despre faptul că, dacă Hristos a înviat dintr-un mormânt întunecat, trebuie să avem nădejde și să nu uităm: Binele învinge mereu, iar întunericul nu îl poate birui.
În loc să-i ajutăm pe cei mici să sculpteze fel și fel de chipuri înfricoșătoare, mai potrivit ar fi să le fim noi felinare de înțelepciune și de îndrumare pe o cale a vieții care, în secolul XXI, are din ce în ce mai multe intersecții. Dreapta sau stânga? Binele sau răul? Peste ani și ani, în momentele de singurătate sau de „rătăcire”, GPS-ul lor se va reseta și va alege coordonatele pe care le-am am sădit la „temelia” dezvoltării lor.
Vă propunem, cu acest prilej, să porniți alături de copiii dumneavoastră într-o călătorie în vremuri biblice, cu povestioare și mesaje adaptate nivelului lor de înţelegere, toate acestea într-o singură carte – Biblia pentru copii – și aducem, de asemenea, în atenția dumneavoastră mai multe manuale și cărți pentru copii – materiale didactice și povești numai-bune pentru cei mari sau mai mici (click pe linkuri pentru detalii și comenzi):
- Biblia pentru copii: https://www.bizanticons.ro/ro/religioase/16283-biblia-pentru-copii-noul-testament.html
- Colectia „Cărțile copilăriei” – Leon Magdan: https://www.bizanticons.ro/ro/340-colectia-cartile-copilariei-leon-magdan
- Colectia „Povești cu tâlc” – Leon Magdan: https://www.bizanticons.ro/ro/341-colectia-povesti-cu-talc-leon-magdan
- Cărți de rugăciuni pentru copii: https://www.bizanticons.ro/ro/7-carti-de-rugaciuni
- Cărți de colorat: https://www.bizanticons.ro/ro/20-carte-de-colorat
- Cărți educative: https://www.bizanticons.ro/ro/22-carte-educativa
- Literatură școlară: https://www.bizanticons.ro/ro/21-bibliografie-literatura-scolara
- Povești și povestiri: https://www.bizanticons.ro/ro/19-povesti-povestiri
- Cărți religioase: https://www.bizanticons.ro/ro/18-religioase
- Poezie și Teatru: https://www.bizanticons.ro/ro/17-poezie-teatru
Foto: ljcor / pixabay.com