Constănțenii vor primi din nou vizita și binecuvântarea Maicii Domnului. În după-amiaza zilei de 20 mai, în ajunul sărbătorii Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, pe străzile municipiului Constanța va fi organizată o procesiune cu icoane și sfinte moaşte.
Manifestarea religioasă va începe la ora 17:00 la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța și va fi condusă, la invitația Arhiepiscopului Tomisului, de către Înaltpreasfințitul Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, pe următorul traseu: Str. 22 Decembrie – str. Remus Opreanu – Str. Marcus Aurelius – Str. Aristide Karatzali – Str. Mircea cel Bătrân – B-dul. Mamaia – str. Țepeș Vodă – Str. Ştefan Mihăileanu până la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena I” (str. Mihăileanu, nr. 104).
Procesiunea se încadrează în seria de manifestări organizate în perioada 21 – 23 mai la Constanța cu prilejul zilelor orașului, ai cărui patroni și ocrotitori sunt și Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Pentru cei care nu știu, orașul Constanța este unul dintre cele mai vechi orașe atestate de pe teritoriul României. Prima atestare documentară datează din anul 657 î.Hr, când pe aceste pământuri s-a format o colonie greacă numită „Tomis”. Când așezarea a fost cucerită de romani, aceștia i-au pus numele de „Constantiana” după sora Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
Icoana Maicii Domnului Paramythía, purtată pe străzile Constanței
Printre icoanele care vor fi purtate în procesiune în această după-amiază se numără și Icoana Maicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea). Reamintim faptul că, în ziua de 26 aprilie 2021, cu binecuvântarea Preacuviosului Părinte Arhimandrit Efrem, starețul Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped, o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea) a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța. Icoana a fost sfințită la finalul Sfintei Liturghii săvârșită în acea zi specială, prilej cu care Înaltpreasfințitul Teodosie a și rostit un cuvânt de învățătură în care a subliniat importanța acestui moment pentru toți credincioșii din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului.
„Un dar de mare binecuvântare și de sfințenie am primit noi de la Sfânta și Marea Mănăstire Vatoped din Muntele Athos. M-a întrebat un credincios prieten al Arhiepiscopiei noastre ce icoană aș dori să ne aducă aici, la Catedrală, din Sfântul Munte. Și m-am gândit că, în vremurile acestea atât de controversate, cu boală, cu neputință, cu nesiguranță, cine ne poate ajuta mai mult decât Maica Domnului, prin icoana Sa numită Mângâietoarea. Pentru că în toate nevoile și necazurile noastre, Ea cu adevărat ne acoperă, ne apără și ne dă siguranță. De aceea, iată, avem de astăzi un odor scump pentru Catedrala noastră, această icoană a Maicii Domnului Mângâietoarea, care ne va aduce spor de rugăciune, de înțelepciune, de credință, de nădejde și de dragoste și ne va întări în această Săptămână a Patimilor, pentru ca noi toți să simțim mai bine și durerea Maicii Domnului pe care a avut-o, pătimind și Ea cu Fiul Său, ca după durere să simțim și bucuria, și lumina și Învierea lui Hristos pentru care ne pregătim în aceste zile speciale”, a spus Înaltpreasfințitul Teodosie.
Istoria icoanei Maicii Domnului Paramythía (Mângâietoarea) este una cu adevărat minunată. Conform scrierilor Bisericii, în dimineața zilei de 21 ianuarie 1320, Maica Domnului le-a vorbit părinților de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped și le-a spus să nu deschidă porțile mănăstirii pentru că dincolo de ziduri îi paște un pericol. Ascultând îndemnul insistent al Maicii Domnului, călugării nu au mai deschis porţile în acea zi și, astfel, au scăpat de pirații care se furișau încă de cu seară pe lângă ziduri pentru a intra în mănăstire și a o jefui de toate bogățiile, așa cum făceau de fiecare dată, ba chiar mai mult, uneori luându-i pe monahi pentru a-i vinde ca robi. Cinstirea icoanei se face în fiecare an pe data de 21 Ianuarie, în amintirea acestei minuni.
Procesiunea – prilej de mărturisire în vreme de pandemie
Evenimentul organizat cu prilejul sărbătorii Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii Constantin și mama sa, Elena nu este o noutate pentru credincioșii constănțeni. Socotind procesiunea ca fiind o altă formă de a-L mărturisi public pe Hristos în aceste vremuri de încercare, Înaltpreasfințitul Teodosie a binecuvântat ca, în ultima perioadă, pe străzile orașului de la malul Mării Negre și chiar în întregul județ Constanța, să fie organizate o serie de astfel de manifestări, dintre care amintim:
- Procesiunea de Bobotează;
- Procesiunea de Sfântul Haralambie (10 februarie),când Arhiepiscopul Tomisului a subliniat: „Sfinții, când roagă pe Dumnezeu, dispare orice boală. Așa nădăjduim să dispară și această molimă îngăduită de Dumnezeu, dar care ne-a apropiat mai mult de rugăciune.”;
- Procesiunea din Duminica Sfântului Ioan Scărarul (29 martie 2020), de la Catedrala Arhiepiscopală, pe traseul: Constanța, Năvodari, Lumina și Hârșova, Cernavodă, Medgidia, Techirghiol și Mangalia;
- Procesiunea de Florii;
- Procesiunea de Sfintele Paști cu Sfânta Lumină, adusă din largul Mării Negre și purtată din Portul Tomis până la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Sunt așteptați, așadar, la acest moment binecuvântat din ajunul sărbătorii Sfinților Mari Împărați Constantin și mama sa, Elena, cât mai mulți credincioși constănțeni, dar și toți cei care doresc să aducă un prinos de rugăciune și cinstire lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfinților Apostoli Andrei şi Filip și tuturor sfinților care ne-au ascultat rugăciunile în aceste vremuri de restriște și continuă să mijlocească pentru noi, păcătoșii, înaintea tronului Sfintei Treimi.