O minune a zilelor noastre: Părintele stareț Efrem s-a întors acasă, la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped

Lacrimi de emoție și de dor, chipuri luminate de bucuria revederii. Așa am putea descrie, în câteva cuvinte, atmosfera de sărbătoare din seara zilei de sâmbătă, 11 septembrie, prilejuită de întoarcerea acasă a părintelui stareț Efrem Vatopedinul.

După infectarea cu virusul SARS-CoV-2, din data de 28 mai, părintele Efrem a fost internat în spitalul „Evangelismos” din Atena, iar din 4 iunie a fost intubat. A luptat pentru viață și Maica Domnului a mijlocit către Fiul ei să facă o minune. Și minunea s-a săvârșit: după o perioadă petrecută la Centrul Animus, părintele stareț s-a întors acasă, la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped.

Conform orthodoxianewsagency.gr, într-o ceremonie simplă, dar plină de emoții, medicii, asistentele și personalul administrativ al Centrului Animus și-au luat rămas bun de la părintele stareț Efrem, după finalizarea programului său de recuperare și reabilitare. Evenimentul a avut loc vineri, 10 septembrie, în amfiteatrul centrului, iar atmosfera a fost una deosebită, deoarece prezența părintelui stareț la Animus a fost o binecuvântare pentru toți angajații, așa cum a subliniat în mesajul său președintele grupului Animus, d-l Achilleas Davelis. Timp de 55 de zile, medicii și asistentele s-au luptat din răsputeri pentru reabilitarea părintelui stareț, de vreme ce în momeutul în care a fost transferat la centru, nici măcar nu putea să meargă, după spitalizarea sa de aproape două luni în „Evangelismos” și intubarea de la terapie intensivă.

În portul mănăstirii, părintele stareț Efrem a fost așteptat cu multă bucurie de confrați, de preoți și diaconi vizibil emoționați, iar în poarta Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped, părinții l-au așteptat purtând în mâini Sfânta Evanghelie și Cinstitul Brâu al Maicii Domnului.

Apoi, în glas de cântare și rugăciune, soborul și obștea mănăstirii s-au îndreptat către biserică, unde a fost săvârșită o scurtă slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru acest moment cu totul deosebit. La finalul serviciului religios, obștea i-a cântat părintelui stareț un frumos „La mulți ani”, după care părintele Gherman Vatopedinul a rostit un cuvânt în cadrul căruia a spus: „Bătrânul nostru iubit și mult respectat, cu mare bucurie și emoție deosebită, vă întâmpinăm astăzi și Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru rezultatul fericit al acestei întristări și încercări, care a venit mai întâi asupra cuvioșiei voastre și apoi asupra întregii obști a Vatopedului”. Părintele Gherman a mai spus, apoi, că vindecarea părintelui stareț este un miracol care se datorează în mare parte rugăciunilor întregii Biserici, mulțumind domnului Achilleas Davelis, dar și prof. dr. Anastasia Kotanidou și Eleni Mageira, cărora – așa cum a mărturisit – alături de Dumnezeu „le aducem gând de recunoștință pentru refacerea sănătății părintelui nostru”.

La rândul său, părintele stareț Efrem a mulțumit lui Dumnezeu, părintelui Gherman, întregii obști vatopedine și tuturor celor care au ținut să ia parte la acest moment, spunând că doar Domnul a îngăduit ca el să se învrednicească de această mare minune pentru care va mulțumim mereu, cu toată ființa sa. El le-a mai spus fraților că, cu ajutorul lui Dumnezeu, va fi alături de ei în toate necazurile și încercările lor și i-a îndemnat pe toți să aibă încredere în purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

La finalul zilei, toți cei care au luat parte la acest eveniment însemnat din viața Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped au luat parte la o agapă frățească, bucurându-se împreună și dând slavă lui Dumnezeu pentru toate.

Foto: orthodoxianewsagency.gr

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.