Momente de înălțare duhovnicească: Părintele stareț Efrem Vatopedinul – vizită, conferință și dialog, la Magazinul Bizanticons Art

Lacrimi de emoție, chipuri luminate de bucurie și de dor. Așa am putea descrie, în câteva cuvinte, atmosfera de sărbătoare de la mijlocul zilei de miercuri, 12 octombrie, prilejuită de întâlnirea părintelui Efrem, starețul Sfintei și Marii Mănăstiri Vatoped din Muntele Athos, cu prietenii și ostenitorii Magazinului Bizanticons Art.

O întâlnire pe care mulți dintre noi am așteptat-o de atâta vreme, o sfătuire tainică, așezată în cadrul firesc al vederii față către față. Da, a venit și timpul întâlnirii în persoană după ce, în perioada marcată profund de restricțiile pandemice, cuvintele de învățătură pe care le-am primit de la Gheronda Efrem aproape săptămânal prin intermediul platformelor online, ne-au alinat și ne-au mângâiat durerea, ne-au alungat fricile și ne-au dat nădejde, putere și tărie să credem în bine și în frumos. El, cel care a stat conectat la aparate pentru a rămâne în viață, ne-a apărat de deznădejde și de tulburarea vremurilor, îndreptându-ne privirea și inima către Hristos-Viața. El, cel care și-a rupt timp din timpul de rugăciune și priveghere, a avut răspuns și cuvânt de folos pentru fiecare suflet, știind că rugăciunea pentru lume e infinit mai importantă.

Mulți dintre noi poate nu am fi avut prilejul de a-l întâlni vreodată personal, dar iată că, fie prin prezența fizică în sală, fie prin intermediul transmisiunii LIVE (disponibilă aici), părintele stareț Efrem și-a ținut promisiunea și, după ce ne-a trimis binecuvântarea sa prin icoanele și toate produsele pe care le-am adus pe plaiuri românești tocmai de acolo, din Grădina Maicii Domnului, a venit să ne vorbească și să ne bucure într-un mod aparte.

După ce a vizitat, alături de câțiva părinți din obștea mănăstirii, membri ai delegației athonite, magazinul nostru, adresând cuvânt de binecuvântare ostenitorilor și colegilor noștri, părintele s-a îndreptat către sala în care îl așteptau nerăbdători, invitații, prietenii și apropiații noștri.

Între cuvintele alese pe care le-a așezat la sufletul nostru, părintele stareț și-a exprimat bucuria regăsirii unui auditoriu atât de numeros și a subliniat importanța pe care o are Preasfânta Născătoare de Dumnezeu în lucrarea de mântuire a lumii, precum și legătura Ei deosebită cu Sfântul Munte Athos:

„Nu mă așteptam să fie atâta lume și mă bucur să fiu aici, la magazinul Bizanticons Art. De altfel, i-am promis d-lui Ionuț că voi veni aici, în locul în care lucrează, să văd îndeaproape, și acum mă întâlnesc cu voi toți, prieteni și colaboratori ai magazinului, dar și ai Sfântului Munte. Venim dintr-un loc pe care mulți dintre dumneavoastră îl cunoașteți și văd deja multe chipuri cunoscute. Vin dintr-un loc în care, așa cum se știe, prezența Maicii Domnului este foarte puternică. Poate că, în lume, este primul dintre aceste locuri în care Maica Domnului s-a arătat de atâtea ori în mod minunat și vedem că pronia lui Dumenzeu a făcut în așa fel încât Maica Domnului să fie ocrotitoarea Sfântului Munte, lucru care nu este deloc întâmplător căci, așa cum spun Sfinții Părinți, primul monah în Biserică este Însuși Hristos. După Hristos, cea dintâi monahie este Însăși Maica Sa. Sfântul Grigorie Palama este cel care subliniază în mod deosebit nevoința Maicii Domnului și o numește nevoitoare și sihastră. Fără îndoială, nu putea ca acest loc al nevoinței, care este Sfântul Munte Athos, loc care îi primește pe cei feciorelnici, să nu fie ocrotit de Maica Domnului. Ea este cea întru totul Neprihănită, ea este cea Neîntinată, cea Preacurată, a cărei curăție nu are sfârșit. De aceeam Sfinții Părinți l-au numit pe Hristos fără de păcat după ființă, iar pe Maica Domnului fără de păcat, după Har. Locul în care noi locuim, Mănăstirea Vatoped, este, așa cum spunem noi, monahii, locul metaniei noastre. Căci nu mergem acolo ca să trăim bine, ci mergem acolo ca să ne pocăim, iar pocăința este fără de sfârșit […].

Finalul întâlnirii duhovnicești a luat, după tradiție, forma unei convorbiri, părintele stareț Efrem răspunzând întrebărilor adresate din public.

Dăm slavă lui Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților pentru acest moment binecuvântat, de împreună-sfătuire și folos duhovnicesc, adresând părintelui stareț Efrem Vatopedinul gândurile noastre sincere de recunoștință și mulțumire, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să îl țină sănătos, ca să ne fie alături și pe mai departe, în anii ce vor veni, în lucrarea cea bună și folositoare Bisericii pe care o desfășurăm de atâta vreme. Să continuăm, în Duh frățesc de comuniune și de iubire, colaborarea și strădania noastră comună și să o îndreptăm spre Înviere şi spre viaţă veşnică.