„Man of God”: filmul de excepție despre Sfântul Nectarie din Eghina rulează deja în 64 de cinematografe din România. Unde îl poți viziona?

Premiera de gală a filmului „Man of God” (“Omul lui Dumnezeu”), regizat în regia Yelenei Popovic, dedicat vieţii Sfântului Nectarie din Eghina, a avut loc marți, 29 noiembrie. Producţia va rula din data de 2 decembrie 2022 în 64 de cinematografe din România.

Premiera a fost precedată de o conferință de presă susținută de regizoarea Yelena Popovic, începând cu orele 19.00, la Cinema City ParkLake. În cadrul evenimentului, părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, directorul publicațiilor Lumina, i-a înmânat  regizoarei Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea”, acordat de Părintele Patriarh Daniel.

„Știm cu toții cât o iubea Sfântul Nectarie pe Maica Domnului. A scris cântece pentru ea. Trebuie să mărturisesc că m-am rugat mult la ea înainte de a începe să fac filmul și în timp ce îl făceam. Am purtat tot timpul la mână un fir din Brâul Maicii Domnului dăruit de Mănăstirea Vatoped, care a avut un rol crucial în existența acestui film. Starețul Efrem Vatopedinul s-a luptat pentru acest film și, mulțumită lui, acesta a fost posibil. Am purtat la mână firul din brâul Maicii Domnului, pentru că am vrut ca ea să mă călăuzească în producerea acestui proiect”, a transmis Yelena Popovic.

Pentru că Postul Nașterii Domnului este o perioadă specială, în care trebuie să intensificăm nu doar rugăciunea și milostenia, ci și lecturile duhovnicești și activitățile culturale care ne îmbogățesc sufletul, vă recomandăm să îi invitați pe cei dragi ai dumneavoastră la 100 de minute înălțătoare. Să învățăm și să punem apoi în practică, pe cât ne este cu putință, devotamentul și perseverența de care a dat dovadă Sfântul Nectarie, mai ales în această vreme dedicată primenirii sufletești pentru întâmpinarea Praznicului Nașterii Domnului.

Vezi dacă filmul rulează și în orașul tău și cumpără bilete simplu și direct, în regim online, aici: https://www.cinemacity.ro/films/omul-lui-dumnezeu/5451s2r#/

„Puneţi şi din partea voastră toată sârguinţa şi adăugaţi la credinţa voastră: fapta, iar la fapta bună, cunoştinţa”, spunea Sfântul Apostol Petru. Poate că este momentul să transformăm acest început de decembrie care stă sub semnul Unirii, în faptă. Să ne unim și apoi să unim credința cu fapta, trecând la fapte: să arătăm țării întregi că poporul român este ortodox și că aceasta se vede (și) prin participarea masivă la acest film dedicat Sfântului Nectarie din Eghina. Un film care va schimba, fără doar și poate, destine. Un film care va transforma sălile de cinema în adevărate biserici și îi va face pe unii, din simpli privitori, creștini practicanți, cu dor de sfinți și de Hristos.

În ciuda eforturilor de a-l discredita și de a-i demonta lucrările și activitatea de-a lungul deceniilor, Sfântul Nectarie a îmbrățișat smerenia și a inspirat mii de oameni, devenind unul dintre cei mai renumiți sfinți ai Greciei. Este cea mai bună predică pe care preoții din parohii, precum și părinții din mănăstirile noastre o pot rosti în această perioadă credincioșilor. Este, de fapt, mai mult decât o predică: sunt crâmpeie vii din viața unui om care a trăit printre noi, iar astăzi se roagă pentru întreaga lume și duce rugăciunile noastre înaintea Tatălui. Avem, acum, șansa de a-i aduce un altfel de prinos de recunoștință Sfântului Nectarie. Decizia de a vedea filmul este, pe bună dreptate, o mărturisire modernă, căci prin aceasta îi arătăm sfântului că nevoințele și lucrarea sa n-au fost în zadar, ci inspiră în continuare zeci, sute, mii de credincioși din toate colțurile lumii.

***

„OMUL lui DUMNEZEU” a cucerit inimile publicului din Grecia, Rusia și Serbia, fiind scris și regizat de Yelena Popovic. Filmul are în distribuție pe câștigătorul premiului Academiei Elene, Aris Servetalis, superstarul rus, Alexander Petrov și câștigătorul Globului de Aur, Mickey Rourke. Muzica filmului a fost compusă de Zbigniew Preisner, de două ori câștigător al premiului Cesar, cu interpretarea specială a câștigătoarei Globului de Aur, Lisa Gerrard.

Filmul a câștigat mai multe premii internaționale, inclusiv Premiul Publicului la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, Premiul Publicului la Festivalul de Film Grec de la Los Angeles, Premiul pentru cel mai bun film internațional la Festivalul Internațional de Film de la Siena, Italia și Premiul Publicului și pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film St. Andrews.

Filmul a fost produs de Simeon Entertainment și View Master Films, în asociere cu Sfânta Mare Mănăstire Vatoped din Sfântul Munte Athos și este distribuit în Romania de compania Videomix.