Putem mânca pește miercuri și vineri în Săptămâna Albă (a brânzei)?

Deja mijloc de martie. Parcă mai ieri vorbeam despre Noul An, despre vremea începuturilor și despre faptul că ar trebui să ne „centrăm” atenția nu doar pe planificarea scopurilor materiale, ci să avem puțin mai multă grijă și de sufletul nostru. A trecut și Praznicul Bobotezei, și sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, și iată-ne iarăși într-o nouă vreme a începuturilor. De această dată, mijlocul de martie aduce cu el timpul pregătirii pentru începutul Postului Mare. Iar acest timp poartă numele de Săptămâna Albă sau săptămâna brânzei.

Astfel, ne-am propus să dedicăm acest editorial de la începutul Săptămânii Albe unei problematici adusă în discuție an de an – atât în comunitățile parohiale, cât și în cele on-line: avem sau nu voie să mâncăm pește și fructe de mare în zilele de miercuri și vineri? Este păcat sau nu să facem aceasta? Vă invităm să aflați răspunsurile în rândurile de mai jos!

Postul Păresimilor – cel mai aspru post al Bisericii noastre

Întâi de toate, un detaliu pe care ar trebui să-l ținem minte în acest context: Postul Paștilor este cel mai lung și mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. El a fost rânduit de către Sfinții Părinți ai Bisericii noastre pentru a-i pregăti sau instrui pe catehumeni (adică pe candidații la botez, pe cei care se pregăteau să intre în Biserică). După tradiția primelor secole creștine, aceștia urmau să primească botezul de Paști și se străduiau să postească în această perioadă în semn de jertă și de primenire sufletească pentru întâmpinarea cu vrednicie a Tainei Sfântului Botez, dar și a tuturor Pătimirilor Domnului și a Învierii Sale din morți. Totodată, numărul de 40 de zile al Postului Mare ne amintește de postirea Mântuitorului înainte de începerea activităţii Sale, de unde i s-a dat şi denumirea populară de Păresimi (privenită din latinescul quadragesima) sau Patruzecime (Τεσσαρακοστή).

Înainte de a intra în Postul Mare, însă, Biserica noastră a rânduit trei săptămâni pe care le putem numi „pregătitoare”. Fiecare din aceste săptămâni are o tematică proprie, care se reflectă în lecturile din Sfânta Scriptură prescrise în aceste zile la slujbe sau la Sfânta Liturghie. În ceea ce privește latura alimentară, Biserica ne pregăteşte pentru postire, dar ne şi introduce încet-încet în atmosfera Postului Mare. Săptămâna care urmează Duminicii Vameşului şi Fariseului este una de dezlegare la toate (miercurea şi vinerea nu se posteşte în această săptămână). Săptămâna care urmează Duminicii Fiului Risipitor este una normală – adică se posteşte miercurea şi vinerea. După Duminica Înfricoşatei Judecăţi, nu se mai mănâncă carne, ci doar ouă, peşte şi produse lactate și de aceea această săptămână poartă numele de „albă” sau „a brânzei”.

Pește în Săptămâna Albă?

Mulți dintre dumneavoastră ne-ați scris zilele trecute fie în secțiunea de comentarii, fie în mesageria de pe conturile noastre de socializare dacă este permis să consumăm pește în Săptămâna Albă. Alții, dimpotrivă, ne-ați întrebat dacă este permis peștele în regimul dvs. alimentar exclusiv în zilele de miercuri și vineri, întrucât doar în dreptul celor două zile ați observat semnul grafic trecut în calendar. Ei bine, răspunsul este următorul: în Săptămâna Albă (de pe 11 până pe 17 martie în anul 2024), avem dezlegare la brânză, lapte, ouă, pește și fructi de mare în toate zilele, inclusiv miercurea și vinerea. Atenție! Să nu confundăm această dezlegare cu harți-ul (dezlegarea la orice tip de alimente), deoarece în această perioadă nu se mai consumă carne.

Dacă vedem că, în calendar, însemnul grafic „dezlegare la pește” apare doar în dreptul zilelor de miercuri și vineri, acest lucru nu înseamnă că dezlegarea se face doar în aceste două zile, iar în celelalte – nu. Dezlegarea nu este specificată în celelalte zile deoarece în acelea este permis oricum consumul de pește. Această informație este menționată și în Anuarul Liturgic și Tipiconal, lucrare publicată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, în care se consemnează că, „la masă, în toate zilele acestei săptămâni, se dezleagă, atât pentru mireni, cât și pentru călugări, la brânză, lapte, ouă și pește”.

Dezlegarea la peşte din aceste zile nu este un exces „îngăduit de Biserică”, ci din contra, este privită ca o bucurie a prezenței Mântuitorului în viața noastră. Care este rolul acestei treceri treptate? Pentru a nu se face trecerea bruscă de la mâncarea de dulce la cea de post. Biserica a rânduit ca noi să putem consuma alimente „de dulce”, inclusive pește (exceptând carnea), pentru a ne pregăti și a ne întări trupește pentru perioada de postire care urmează. Pe de altă parte, această trecere, această perioadă de tranziție se observă mai întâi în plan liturgic. Fie prin cântările de la strană, fie prin ansamblul rânduielilor liturgice specifice acestei săptămâni, credincioșii încep să se obișnuiască cu rânduiala Postului. Bunăoară, în zilele de miercuri și vineri nu se mai săvârșește Sfânta Liturghie, acestea fiind zile aliturgice. În aceste zile nici nu se împărtășește nimeni cu Sfintele Taine, cu excepția celor aflați în pericol de moarte.

Motivul? Liturghia, fiind un prilej de bucurie intensă, de prăznuire desăvârșită, care ne amintește tuturor de Învierea Domnului, este „incompatibilă” cu starea de postire, pentru că aceasta din urmă este, mai degrabă, expresia fundamentală a Bisericii aflată pe drumul către Împărăția cea Cerească. Altfel spus, bucuria primirii lui Hristos la Liturghie este într-un soi de „contrast” cu atmosfera de tânguire și de pocăință premergătoare Postului. Totodată, din ziua de miercuri a săptămânii albe și până în pana în miercurea Săptămânii Mari se rostește rugăciunea Sfântului Efrem Sirul – „Doamne și Stăpanul vieții mele”, însoțită de metanii – o altă formă de familiarizare cu nevoinţa pe care o vom săvârşi de-a lungul întregului post.

Din punct de vedere duhovnicesc, Săptămâna Albă ne aminteşte de timpul pe care protopărinţii Adam şi Eva l-au petrecut în Rai. Dacă în Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi Biserica ne-a pus înainte sfârşitul lumii, prin Săptămâna albă suntem aduşi la începutul creaţiei şi la crearea omului şi aşezarea lui în Eden, după cum citim în paginile Sinaxarului: „De aceea se pune acum, la începutul Sfântului Post de patruzeci de zile, pomenirea lui Adam, pentru ca, aducându-ne aminte ce mare rău a adus nepostirea lui, să ne străduim să primim postul cu multă bucurie şi să-l păzim spre a dobândi cu ajutorul lui ceea ce n-a reuşit Adam, adică îndumnezeirea”.

În loc de concluzie, un îndemn pentru noi toți: e bine că ne preocupă perspectiva alimentară a acestor zile pregătitoare – e un semn că ne dorim să respectăm rânduiala – dar haideți să „mutăm reflectorul” spre motivul pentru care au fost ele așezate înainte de Postul Mare. Până la slujba Pavecerniței Mari și a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, haideți să participăm și la Vecerniile din aceste zile ale Săptămânii Albe, pentru a fi mai „cu luare aminte” la drumul celor 40 de zile de post care ne așteaptă. Știm, e o cale grea, ca un drum forestier plin de gropi și obstacole – aparent complet inaccesibil. Iar gropile nu sunt altceva decât ispitele care apar atunci când vrem să urmăm o astfel de nevoință.

Însă, să nu deznădăjduim! Să nu ne lăsăm descurajați de greutățile vieții sau de propria noastră slăbiciune. Să ne sprijinim unii pe alții în această călătorie duhovnicească și să ne încurajăm reciproc! Cu inima și simțirea mereu îndreptate către Hristos, vom birui orice încercare și vom gusta bucuria și pacea aduse de Învierea Sa. Să trăim acest Post Mare cu inimile deschise și cu ochii înălțați spre cer, știind că El ne va fi mereu alături și ne va întări în toate încercările noastre!

Așadar, pentru că perioada Triodului este o vreme aparte, în care trebuie să intensificăm nu doar rugăciunea și milostenia, ci și lecturile duhovnicești, venim în sprijinul dumneavoastră cu însuși Triodul, dar și cu o selecție dintre cele mai frumoase cărți de rugăciuni, alături de câteva volume – făclii pe calea postului care va începe în curând – în ale căror pagini veți găsi, cu siguranță, liniștea și nădejdea de care avem atâta nevoie cu toții. Click pe linkurile aflate sub cărțile mai jos pentru detalii și comenzi:

Triodul / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carte-de-cult-slujbe/1393-triodul.html
Usile pocaintei. Meditatii duhovnicesti la vremea Triodului – Protos. Petroniu Tanase / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/spiritualitate/16539-usile-pocaintei-meditatii-duhovnicesti-la-vremea-triodului-protos-petroniu-tanase.html
Tipicon Vatopedin / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carte-de-cult-slujbe/21594-tipicon-vatopedin.html
Vietile Sfintilor de peste tot anul / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/vietile-sfintilor/841-vietile-sfintilor-de-peste-tot-anul.html
Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor Înainte-Sfințite, Editura Institutului Biblic Bucuresti – 134 pagini / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carte-de-cult-slujbe/1100-dumnezeiasca-liturghie-a-darurilor-inainte-sfintite.html
365 de zile cu Parintii pustiei. Caile luminii Alain Durel – Alain Durel / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/marturii/16801-365-de-zile-cu-parintii-pustiei-caile-luminii-alain-durel-alain-durel.html
Micul Ceaslov – cu sinaxar / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carte-de-cult-slujbe/10320-71-141-micul-ceaslov-cu-sinaxar.html
Spovedania si Euharistia – izvoare ale vietii crestine vol 2 / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/spovedanie-euharistica/1315-spovedania-si-euharistia-izvoare-ale-vietii-crestine-vol-2.html
Carte de rugaciuni cu scris mare – Pravila crestinului ortodox – Editura Bisericii Ortodoxe din Moldova / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carti-de-rugaciuni/18857-carte-de-rugaciuni-cu-scris-mare-pravila-crestinului-ortodox-ed-bom.html
Cele mai frumoase rugaciuni ale Sfintilor Parinti / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carti-de-rugaciuni/10763-cele-mai-frumoase-rugaciuni-ale-sfintilor-parinti.html
Carte de rugaciuni – coperti cartonate / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/carti-de-rugaciuni/17329-carte-de-rugaciuni-coperti-cartonate.html

Foto credit: www.unsplash.com