Aproape de sfinți în „anul distanțării”: 7 îndemnuri către pelerinii Cuvioasei Parascheva

Din nou octombrie. Moldova se pregătește de sărbătoare și parcă natura așteaptă iarăși să-i fie alături. Aidoma unui designer vestimentar cu zeci de ani de experiență la cele mai cunoscute case de modă ale lumii, bruma cade peste teii lui Eminescu din Iași, transformându-i în niște cavaleri ai gărzii de onoare, îmbrăcați cu toții în uniformă, ca la zi mare. Căci, zi mare se apropie. Clopotele Catedralei Mitropolitane dau de veste în toate cele patru zări, amintindu-ne că se apropie ziua ei. A Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

În pofida tuturor restricțiilor prilejuite de limitarea infectării cu acest virus care ne-a atras atât de mult atenția încât nu am mai realizat că ne apropiem cu pași repezi de finalul lui 2020, mulți pelerini și-au maifestat dorința de a ajunge și în acest an la Iași, căci știu că nădejdea din sufletele lor pălește în fața oricăror statistici și rapoarte, iar ceea ce au simțit nu sunt povești: Sfânta Parascheva chiar i-a însănătoșit pe unii, iar pe alții i-a ridicat din patul de moarte.

Pentru aceștia, dar și pentru dumneavoastră, cei care din binecuvântate pricini nu veți trece pe la racla Sfintei Parascheva spre a-i aduce prinos de cinstire, dar v-ați promis că în anul următor veți fi părtași ai pelerinajului de la Iași, vă propunem să aveți în minte câteva îndemnuri speciale, sfaturi importante – credem noi – pentru trup și pentru suflet:

  1. „Dați cezarului ce este al cezarului și lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu”, spunea Mântuitorul în Marțea Mare, prin „cezar” referindu-se la conducătorii lumești. Urmând acestui îndemn, să respectăm și noi regulile autorităților referitoare la Covid-19. Păstrăm distanța la rândul închinătorilor și ne păstrăm sănătatea!
  2. Este mijloc de octombrie. Dacă vă hotărâți să vă așezați la rând, nu uitați că este destul de probabil ca acest lucru să dureze câteva ore. Luați cu dumneavoastră haine groase pentru a face față temperaturilor scăzute. De asemenea, bine ar fi să nu uitați umbrela sau pelerina de ploaie.
  3. Pentru că rândul va fi destul de lung, probabil, înarmați-vă cu multă răbdare. Sfântul Paisie Aghioritul evidenția importanța acestei virtuți, spunând că „Dumnezeu a legat mântuirea oamenilor de răbdare. Cel care va răbda până la sfârșit, acela se va mântui (Matei 10, 22). De aceea Dumnezeu îngăduie greutăți şi diferite încercări pentru ca oamenii să exerseze în răbdare”.
  4. Este posibil ca, așteptând la rând, să apară tot felul de ispite: discuții în contradictoriu, observații răutăcioase și multe altele. Nu vă lăsați influențat de ele, ci mai degrabă citiți o rugăciune, un paraclis sau chiar Acatistul Cuvioasei Parascheva, pentru a vă ține mintea acolo unde trebuie. Mântuitorul ne spune: „În voi este Împărăţia lui Dumnezeu”, deci în noi vom găsi liniștea necesară pentru ca rugăciunea să fie bine-primită.
  5. Marele duhovnic al românilor, Părintele Cleopa Ilie, îi sfătuia pe toți cei care îl căutau la Mănăstirea Sihăstria din Neamț: „Fără răbdare, fără milostenie şi fără rugăciune nu se poate mântui omul!”. Așadar, după ce am discutat despre răbdare și rugăciune, nu putem uita de milostenie. Veți întâlni în drumul dumneavoastră către Iași sau chiar la rândul pelerinilor oameni săraci, în nevoie, care întind mâna pentru a primi ajutor din partea semenilor. Nu-i ignorați! Oferiți-le un covrig, un bănuț sau măcar o vorbă bună. Nici nu vă imaginați cât de mult contează un zâmbet pentru cei care, poate, nu mai au pe nimeni în această lume.
  6. Luați cu dumneavoastră câteva hăinuțe sau obiecte ale copiilor sau nepoților și atingeți-le de racla cu sfintele moaște ale Cuvioasei, spre a le fi de ajutor și a-i ocroti în toate momentele vieții lor. Cei care contestă puterea lor, trebuie să știe că sfintele moaște sunt purtătoare de har, căci s-au împărtăşit de slavă şi de putere dumnezeiască.
  7. Masca poate că ne poate acoperi nasul, gura, dar nu și ochii. Priviți în ochii celor care stau lângă dumneavoastră și veți citi în ei povești de viață… Intrați în dialog cu ei și veți afla, cu siguranță, file din istoria binefacerilor Sfintei Parascheva și minuni pe care ea le-a săvârșit în viețile semenilor noștri și pe care nimeni n-a apucat (încă) să le consemneze în paginile vreunei cărți.

Am lăsat pentru final, în loc de concluzii, un „îndemn la rugăciune pentru aproapele”. Fie că sunteți „membru activ” al pelerinajului din 2020, fie că urmăriți de acasă evenimentele legate de acest moment marcant pentru Ortodoxia românească, nu veți rata deja-tradiționalele știri acuzatoare la adresa „pupătorilor de moaște”. Cum ne raportăm la ele? Așa cum ne dictează inima și sufletul de creștin: rugându-ne pentru luminarea minții tuturor celor care contestă puterea și ajutorul lor. Sfântul Nicolae Cabasila, mare teolog și mistic bizantin, spunea că, „Dacă Hristos într-adevăr se poate vedea şi pipăi undeva în lumea aceasta în carne şi oase, apoi aceasta se poate în sfintele moaşte”.

Așadar, să nu uităm ca, trecând pe la racla Sfintei Cuvioase Parascheva, să înălțăm un gând de rugăciune nu doar pentru sănătatea și împlinirea dorințelor noastre și ale celor cunoscuți, ci și pentru cei care, încă rătăcind pe cărări străine, nu au simțit încă ajutorul sfinților. Ca unii care sunt apropiați și prieteni ai lui Hristos, nădăjduim și avem credința că vor pune cuvânt bun spre luminarea și spre călăuzirea tuturor către dreapta credință. Pelerinaj cu mult folos duhovnicesc!

Cu prilejul hramului Sfintei Parascheva, noi, echipa BIZANTICONS ART, obișnuiam să vă fim alături la Iași cu o selecție specială de obiecte bisericești. Având în vedere restricțiile legate de noul Coronavirus, acest lucru nu a mai putut fi posibil. De aceea, în acest an, am creat pentru dumneavoastră o colecție impresionantă de icoane și volume dedicate Cuvioasei. Abia așteptăm să le descoperiți! Click pe linkuri pentru detalii și comenzi:

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.