Care este semnificația candelei și de ce este important să o aprindem?

De ce aprindem candela? Nu este periculos să ținem o flacără aprinsă în casă? Dacă nu aprindem candela, are vreo valoare rugăciunea noastră? Sunt doar câteva dintre întrebările pe care le-am tot auzit în această perioadă post-pascală și care preocupă pe tot mai mulți dintre credincioșii noștri.

În pofida ne-participării la Sfânta Liturghie, toți cei care am solicitat Sfânta Lumină preotului paroh sau voluntarilor am primit-o, alături de îndemnul de a o păstra cât mai mult timp într-o candelă așezată lângă icoane, în colțul de rugăciune. Ne întrebăm, așadar, de ce neapărat într-o candelă? Este atât de important să avem o candelă aprinsă? Răspuns: DA! Și nu o spunem noi, ci Sfântul Nicolae Velimirovici, la începutul secolului al XIX-lea, într-o scrisoare adresată domnului P.J.: „credinţa noastră este lumină. Hristos spune „Eu sunt lumina lumii” (Ioan 8, 12). Lumina candelei ne reaminteşte de faptul că, înainte de orice, lumina adevărului lui Hristos trebuie să lumineze în interiorul nostru”.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul „candelă” provine din grecescul ϰάνδηλα (kándila) și înseamnă lumină de veghe sau de priveghere. Să fim puțin atenți la termenul acesta: „priveghere” – mai ales în context post-pascal – pentru că ne este limpede în minte pilda fecioarelor care Îl așteptau pe Mirele Hristos cu candelele aprinse. Cele care nu au luat undelemn de ajuns, au ratat venirea Mirelui, care subliniază imediat: „Privegheaţi că nu ştiţi ziua, nici ceasul când vine Fiul Omului” (Matei 25, 13), cu un profund sens pedagogic: arderea neîncetată a candelei nu este altceva decât un îndemn spre rugăciune și, totodată, răspunsul „Și eu sunt prezent! Și eu sunt gata de nuntă!” al fiecăruia dintre noi.

Este chiar atât de important să aprindem candela? DA, este! Ori de câte ori ne așezăm în genunchi și venim în fața lui Dumnezeu, mergem să ne întâlnim cu El, să-I vorbim, iar lumina este cea care ne călăuzește, este semnul că ne dorim să ajungem la El. Candela și lumînarea sunt daruri ale noastre pentru Ziditor, sunt o jertfă adusă lui Dumnezeu prin arderea untdelemnului și, de asemenea, un semn de cinstire adus Maicii lui Dumnezeu sau sfântului ocrotitor zugrăvit în icoană.

Cum curățăm candela?

La o anumită perioadă, candela trebuie curățată cu multă grijă și atenție. Având în vedere că uleiul din ea este sfințit (fie prin binecuvântarea preotului, la Sfântul Maslu, fie prin „mulțimea tuturor rugăciunilor săvârșite în fața ei”, cum spunea Sfântul Paisie Aghioritul), nu este potrivit să îl aruncăm în chiuvetă sau la coșul de gunoi, ci înainte de curățare, bine ar fi să punem uleiul în altceva, iar apoi să îl refolosim în candelă.

În cazul în care el nu mai poate fi refolosit, atunci poate fi turnat afară, într-un loc curat sau chiar ars, alături de bucata de pânză/hârtie cu care am curățat, iar cenuşa să fie îngropată la rădăcina unui pom sau într-un loc neumblat.

De unde putem cumpăra candele?

Recomandat este ca, obiectele de cult pe care le folosim în casele noastre (candela, cățuia, tămâia, cărbunele), să fie cumpărate din locuri de încredere, adică fie de la pangarele bisericilor sau al mănăstirilor pe care le frecventăm, fie din magazinele bisericeşti fizice sau, mai ușor, din on-line, având certitudinea că ele au fost lucrate de oameni apropiați de Biserică, (având dovada unui contract de colaborare cu atelierele mănăstirești – în cazul nostru, spre exemplu, certificatul de autenticitate pe care l-am atașat la finalul editorialului despre tămâie, disponibil aici).

Așa cum știm că la Altar se duc ulei, vin și prescuri de calitate – fiind jertfa noastră pentru Hristos – așa și în „Altarul de acasă”, în colțul de rugăciune, să ne îngrijim să avem o candelă deosebită, curată, care să ne amintească de rugăciune și… de Cer.

Așadar, candela aprinsă este semn al nădejdii pe care ne-o punem în Dumnezeu, ca El să ne ocrotească pe noi și pe toți cei aproape nouă, știind că El este „Lumina lumii”, dar și că „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, așa cum auzim în slujbele Bisericii. Și așa cum la începutul zilei de muncă sau al fiecărui lucru pe care îl avem de făcut cerem binecuvântarea lui Dumnezeu și a Maicii Domnului, să nu uităm să Îi chemăm în rugăciune chiar și atunci când aprindem candela, rostind astfel:

„Prea Sfântă şi Înaltă Treime, primeşte dragostea mea înaintea Ta şi arde în focul Dumnezeirii Tale fărădelegile mele şi şterge mulţimea răutăţilor mele şi dă-le îngropării şi uitării Tale, Doamne. Prea Sfântă Născătoare de Dumnezeu, fă bine primită lumina darului meu şi o du înaintea Fiului şi Dumnezeulului nostru pentru iertarea păcatelor noastre. Amin!”.

Recomandările BIZANTICONS.ro:

  • Candelă de masă aurită, cu medalion email: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/12135-candela-masa-aurita-medalion-email-x37-291.html
  • Candelă cu lanț – aurită – 9 medalioane email: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-lant-agatatoare/12523-candela-lant-no2-aurita-9-medalioane-email-x50-414.html
  • Candelă din metal (20,5 cm): https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/15762-candela-metal-205-cm.html
  • Candelă de masă metal – piatră: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/14279-candela-masa-metal-piatra.html
  • Candelă de masă metal – strugure: https://www.bizanticons.ro/ro/candele-masa/14253-candela-masa-metal-strugure.html

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.