Din tainele uleiului de măsline BIO de la Sfânta Mănăstire Vatoped: cum este produs și care sunt beneficiile lui?

Dragii noștri,

Ne mai despart doar câteva zile de lăsatul secului și de începutul Postului Învierii Domnului, cel mai aspru post din cadrul anului bisericesc. „Aspru” deoarece, după cum bine știm, se posteşte fără ulei în toate zilele cu excepţia sărbătorilor cu Cruce roşie, a sâmbetelor şi a duminicilor, când Biserica noastră dezleagă la untdelemn şi la vin. „Profităm”, cu ghilimelele de rigoare, de aceste zile în care mai putem consuma alimente de dulce și vă aducem în atenție câteva dintre tainele producerii uleiului de măsline de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped din Muntele Athos, așa cum le-am aflat și noi de la părinții din obștea mănăstirii.

Înainte de a vă prezenta beneficiile uleiului de măsline de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, câți dintre dumneavoastră știați că…

  • Măslinul este un arbust originar din bazinul Mării Mediterane? Există dovezi care atestă faptul că uleiul de măsline era fabricat încă din vechime, cu 4.000 de ani înainte de Întruparea Mântuitorului Iisus Hristos.
  • În vechime, uleiul de măsline nu se folosea pentru prepararea mâncării, ci doar în medicină, pentru tratarea rănilor, pentru îngrijirea pielii, și pentru fabricarea săpunului.
  • Cel mai bun ulei se produce prin presarea măslinelor în mai puțin de 24 de ore din momentul recoltării lor.

Acestea sunt doar câteva dintre lucrurile pe care le-am aflat de la părinții vatopedini în timpul repetatelor noastre pelerinaje în Sfântul Munte Athos.

Măsline din livada Sfintei Mănăstiri Vatoped

Ce are special uleiul de măsline de la Sfânta Mănăstire Vatoped și ce îi conferă unicitate?

Mai multe lucruri decât ne-am aștepta sau am crede noi. Infinit superior uleiului comercializat în diferitele magazine sau supermarketuri pe care le cunoaștem, uleiul de măsline extravirgin de la Mănăstirea Vatoped este produs după metode tradiționale, în instalaţii de ulei verificate, certificate și sub atenta supraveghere a părinţilor din obștea mănăstirii. Un aspect foarte important al producerii uleiului de măsline este zona de amplasare a livezilor și tipul de sol care se află în interiorul acestora. Caracterizat printr-o bogată biodiversitate dar şi prin distanţa foarte mare de zonele urbane, circulate şi industrializate, Muntele Athos în general și Sfânta Mare Mănăstire Vatoped în special oferă condiții ideale de sol şi climă pentru producerea uleiului de măsline. Arbuștii sunt sădiţi de călugării vatopedini în dragostea şi respectul pentru natură și după legile firești ale acesteia, fiind îngrijiți cu deosebită atenție, conform dispozițiilor și sfaturilor păstrate de la vechii pustnici ai Athosului.

Cei dintre dumneavoastră care ați ajuns în concediu pe țărmul Mării Mediterane ați văzut, probabil, cum diferite dispozitive electrice sau mecanice, cu motor, sunt utilizate pentru a produce vibrații, făcând ca măslinele să cadă în plasele așezate sub copaci, ceea ce înseamnă că sunt colectate inclusiv măslinele care nu sunt „pregătite” pentru presă, fiind încă crude. Ei bine, acest lucru este total străin de tradiția părinților vatopedini. Călugării de la Sfânta Mănăstire Vatoped, care se ocupă de atâția ani de producerea uleiului de măsline și de îmbutelierea lui, cunosc care este perioada cea mai potrivită pentru strângerea recoltei: atunci când fructul nu este crud, dar nici prea copt, fapt care infuențează în mod direct aciditatea sa. Aceasta nu trebuie să depășească 0,8 gr. la 100 gr., conform IOOC – International Olive Oil Council. Imediat ce sunt adunate, măslinele sunt presate la rece, uleiul rezultat fiind testat constant, apoi ambalat și păstrat în cele mai bune condiții.

De la plantarea micilor arbuști și până la recoltarea măslinelor, părinții se însoțesc la fiecare pas cu rugăciunea – sfetnicul cel mai de încredere pe care îl păstrează permanent în suflete. Aceasta nu pentru că rugăciunea neîncetată este datoria fiecărui monah, ci pentru că părinții de la Sfânta Mănăstire Vatoped sunt conștienți că uleiul care rezultă în urma muncii lor poate ajunge nu doar în bucătăriile gospodinelor din întreaga lume, ci și în Sfintele Altare, ca element principal în cadrul Sfintei Taine a Mirungerii.

Părinți din obștea Sfintei Mănăstiri Vatoped la cules de măsline

Calitatea excepțională a uleiului de măsline de la Sfânta Mănăstire Vatoped a fost apreciată în mai multe rânduri de specialiști din întreaga lume, iar în anul 2008, acesta a fost premiat cu medalie din argint în cadrul concursului „London International Olive Oil Health Competion”. Gustul său aromat îl transformă în ingredientul ideal pentru salate, pentru prepararea fructelor de mare, a peștelui sau a diferitlor mâncăruri, precum și ca element principal în prepararea casnică a loțiunilor și tratamentelor corporale. Și pentru că am menționat cuvântul „tratament”, este musai să amintim și faptul că uleiul de la Sfânta Mănăstire Vatoped este unul dintre puținele uleiuri de măsline care, conform specialiștilor, conține din plin cei trei antioxidanți vitali pentru organism: vitamina E, polifenoli și fitosteroli. De asemenea, el este bogat în acizi grași Omega-3 și acizi grași Omega-6, care contribuie la reducerea inflamațiilor. În ultima vreme, tot mai mulți medici avansează o ipoteză conform căreia bolile cardiovasculare, dibetul, artrita și altele asemenea sunt cauzate de inflamația cronică. Uleiul de măsline, având această capacitate arhicunoscută, de a reduce inflamația, devine astfel un partener de încredere pentru protejarea sănătății noastre și a tuturor celor apropiați.

Cum puteți comanda uleiul de măsline BIO de la Sfânta Mănăstire Vatoped?

Pentru ca uleiul să ajungă în timp util la dumneavoastră, vă recomandăm să comandați simplu și cu prioritate de livrare: direct pe site-ul nostru, apăsând CLICK pe acest link:  https://www.bizanticons.ro/ro/464-ulei-de-masline

Important! Livrăm în orice localitate din România și oriunde în lume, la cele mai mici costuri, pentru că ne gândim și la cei departe de țară.

Acestea sunt doar câteva dintre gândurile pe care ne-am gândit să vi le aducem în atenție. Câteva detalii și informații pe care le-am aflat și le-am cules de la părinții din obștea Sfintei Mănăstiri Vatoped, spre a le face cunoscute dumneavoastră, tuturor celor care doriți să cumpărați nu doar un aliment sau un ingredient de calitate pentru bucătărie, ci și un tratament BIO, care nu vine însoțit de „reacții adverse”, ci de beneficii garantate și de siguranța autenticității sale.

Comandați uleiul de măsline produs de părinții vatopedini și primiți în casele dumneavoastră, la început de Post, binecuvântarea Sfântului Munte!

Părinte din obștea Sfintei Mănăstiri Vatoped la cules de măsline

Foto: asceticexperience.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.