„Cuvine-se cu adevărat”… un imn pe care l-am ascultat și l-am cântat încă de când am început să rostim primele cuvinte. L-am auzit citit scurt sau intonat mai pe larg duminica și în sărbători la Sfânta Liturghie, pe note ale muzicii psaltice sau în portativ liniar și ne-a rămas în minte. L-am luat cu noi acasă și, îngenunchind înaintea icoanei Maicii Domnului, i l-am cântat ca o ofrandă, ca o mulțumire pentru toate binefacerile pe care ni le-a trimis prin marea Sa milostivire.
Puțini dintre noi ne-am întrebat, poate, care este istoria acestui vechi imn al Bisericii, cum a intrat el în cult și cum a ajuns să se răspândească în toată lumea ortodoxă. Pentru că de-a lungul timpului, în comentariile editorialelor precedente, dar și în mai multe mesaje adresate prin intermediul conturilor de socializare Bizanticons Art, ne-ați solicitat să așternem câteva gânduri legate de acest subiect, iată că a sosit momentul să oferim o explicație pe înțelesul tuturor, așa cum v-am obișnuit în tot acest timp.
Încă de la început, trebuie să subliniem faptul că acest imn închinat Maicii Domnului este o cântare îngerească în toată puterea cuvântului, pentru că ne-a fost trimisă nouă din ceruri chiar printr-un înger-mesager – Sfântul Arhanghel Gavriil. Povestea ei se leagă tot de Sfântul Munte Athos, Grădina Maicii Domnului, și începe într-o zi de 11 iunie, anul 982, în apropiere de Kareia, capitala Sfântului Munte.
Pe moșia Sfintei Mănăstiri Pantocrator era o chilie închinată Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, unde se nevoiau un bătrân cu ucenicul său. Fiind zi de sâmbătă și dorind bătrânul să meargă la privegherea care se săvârșea în biserica Protaton, l-a lăsat pe ucenic să-și facă pravila de seară, așa cum obișnuiau să o săvârșească în toți acești ani. Pleacă, iar în urma sa se întâmplă minunea la care, pur și simplu, nimeni nu se aștepta. Rugându-se ucenicul în taină, aude că la ușa chiliei bate un monah străin și cere găzduire pentru noapte. Ucenicul îl primește și, după câteva ceasuri, încep amândoi Psalmii Utreniei. Ajungând la Cântarea a IX-a din Canon, ucenicul începuse să cânte în fața icoanei Maicii Domnului, după rânduială, „Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii…”, adică vechea cântare a Sfântului Cosma, făcătorul de canoane. Însă, observă că glasurile lor nu se mai potrivesc și că monahul „pelerin” începuse altfel cântarea, zicând astfel: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru”, adăugând abia mai apoi cântarea pe care ucenicul mai tânăr o cunoștea. Auzid acesta din urmă frumoasele versuri închinate Maicii Domnului, îi spune pelerinului: „Noi cântăm doar „Ceea ce ești mai cinstită…” și nu am auzit de această adăugire nici noi, nici cei de dinaintea noastră. Te rog, scrie-mi și mie această cântare ca să o cânt și eu Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu!”.
Străinul acceptă rugămintea și cere o bucată de hârtie ca să o noteze, însă negăsind una, ucenicul îi dă o lespede din piatră, desprinsă din stâncile de lângă chilie și rămâne înmărmurit: călugărul începuse să scrie cu degetul arătător pe lespede și, prin minune, literele s-au întipărit ca și cum ar fi fost așternute pe o placă din lut înmuiat. A realizat, în acel moment, că fusese martorul unei mari minuni. „De acum înainte, aşa să cântați şi voi, și toți ortodocşii!”, i-a spus la final, făcându-se nevăzut. Povestindu-i avvei toate cele întâmplate, hotărăsc să meargă împreună la Protaton ca să spună minunea Protosului Sfântului Munte şi celorlalți bătrâni, care au realizat de îndată că monahul pelerin era, de fapt, însuşi Arhanghelul Gavriil. În scurt timp, cântarea avea să fie cunoscută în toate lumea ortodoxă.
De asemenea, imediat după acest moment, Icoana Maicii Domnului din chilia în care s-a întâmplat minunea a fost numită „Axionița”, după primele cuvinte ale cântării – „Axion Estin” (Cuvine-se cu adevărat) și este cinstită până astăzi, an de an, în data de 11 iunie. A fost adusă de la chilie și așezată în Biserica Protaton din capitala Sfântului Munte, iar valea în care se află chilia, poartă până astăzi denumirea de „Adin”, care înseamnă „a se cânta așa”, în amintirea cuvintelor Sfântului Arhanghel Gavriil, care ne-a îndemnat pe toți să ne rugăm Maicii Domnului cu aceste cuvinte. În momentele în care această icoană iese din Sfântul Munte și este dusă în diverse locuri în procesiuni, spre mângâierea credincioșilor, i se acordă o importanță deosebită, asemenea unui şef de stat, așa cum s-a petrecut în anul 1999, după cutremurul din Atena, când sute de mii de credincioși s-au închinat înaintea ei.
Imnul Axion este, așadar, unul dintre cele mai importante cântări ale imnografiei bizantine din cadrul Sfintei Liturghii, alături de Trisaghion și Heruvic. În ceea ce privește poziţia sa în cadrul Sfintei Liturghii, Axionul face parte din Liturghia credincioşilor, fiind așezat în ultima parte a anaforalei. Conform teologilor și scriitorilor Bisericii noastre, faptul că noi cântăm Axionul imediat după Epicleză, rugăciunea de invocare a Sfântului Duh, simbolizează faptul că Preasfânta Născătoare de Dumnezeu este cea mai apropiată persoană umană de inima Mântuitorului Hristos, iar datorită Ei noi l-am putut primi pe Hristos Dumnezeu făcut Om.
Să o cinstim, aşadar, pe Preasfânta Fecioară Maria, care a primit mai întâi Cuvântul lui Dumnezeu în inima Ei, apoi s-a făcut chivot și sălaș al Dumnezeirii. Să o chemăm în rugăciunile noastre rostite sau cântate atunci când avem cea mai multă nevoie de ajutorul și milostivirea Sa și să îi mulțumim pentru darurile pe care le revarsă în fiecare zi asupra noastră, a familiilor noastre și a tuturor oamenilor din această lume.
Pentru că nu toți putem ajunge în Sfântul Munte Athos, mai ales că femeilor nu le este permis acest lucru, după rânduiala îndătinată de atâta vreme, am adunat pentru dumneavoastră câteva icoane ale Maicii Domnului Axionița de la unii dintre cei mai pricepuți iconari, cu tradiție de zeci de ani în domeniul iconografiei bizantine. Alegeți dintre icoanele Maicii Domnului Axionița pe cea care vi se pare cu adevărat apropiată și de suflet, apăsând click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos.