„Nu plânge! Mântuitorul vine, și Eu vin la tine!”: Povestea icoanei Maicii Domnului de la Valaam

Anual, în data de 7 august, odată cu prăznuirea Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, Biserica noastră Ortodoxă ne mai amintește de cinstirea icoanei Maicii Domnului din Valaam, una dintre icoanele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu cu o poveste cel puțin interesantă, pe care vă propunem să o descoperiți în rândurile care urmează.

Întâi de toate, în ceea ce privește tipicul zugrăvirii ei, trebuie să menționăm că această icoană este printre puținele reprezentări în care Maica Domnului apare în mărime naturală. Pictată pe lemn de tei, ea o înfățișează pe Fecioara Maria așezată pe un nor, îmbrăcată într-o mantie roșie și ținându-l în brațe pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. El binecuvântează cu mâna dreaptă, iar în mâna stângă ține un glob care are deasupra o cruce, lucru care semnifică faptul că el este Tatăl tuturor făpturilor și Creatorul acestei lumi.

Conform inscripției pe care o poartă, ea a fost pictată în anul 1878, ca „osteneală a călugărilor de la Valaam”, de către Părintele Alipie Konstantinov, prăznuit tot în ziua de 7 august. Hrisoavele vechi nu păstrează alte detalii semnificative legate de istoria ei, însă cea mai cunoscută mărturie legată de această icoană a Maicii Domnului și cea care a făcut-o cunoscută în întreaga lume ortodoxă este cea a Nataliei Andreevna, o bătrână din Rusia care suferea de artrită reumatoidă gravă și care a fost vindecată după ce Maica Domnului i s-a arătat în chip minunat.

Povestea începe în anul 1878, când Natalia Andreevna a realizat că picioarele ei au început să se rănească și să se umfle, astfel încât abia se mișca. După analize repetate și îndelungi perioade de spitalizare, medicii i-au dat un diagnostic crunt. Fără prea mari speranțe, au încercat să o convingă că pentru boala ei nimeni nu poate face mai mult decat ei făcuseră deja. Dar ea nu și-a pierdut nădejdea. Simțea că Hristos – Doctorul cel Atotputernic și Maica Sa n-o vor lăsa să piară. Auzind de vindecările miraculoase care se săvârșeau la Moaștele Sfinților Serghie și Gherman de la Valaam, hotărăște să meargă și ea, deși starea de sănătate i se agravase și nu-i oferea siguranță. Conform mărturiei sale, în noaptea dinaintea plecării, însă, a avut o vedenie: în vis i s-a arătat o femeie îmbrăcată într-o mantie roșie, ca de catifea, care ținea un copil în brațe, înconjurată de o lumină albă, puternică. În clipa în care a vrut să se apropie de ea, femeia a făcut un pas în spate și a zis: „Nu plânge! Mântuitorul vine, și Eu vin la tine!”, confirmându-i că se află la Mănăstirea Valaam și că se vor întâlni acolo. A doua zi, ajunsă la cunoscutul așezământ monahal, s-a închinat Sfinților Serghie și Gherman, rugându-i să o izbăvească de această grea încercare. Vede icoana Maicii Domnului și realizează că o cunoaște de undeva: din visul pe care îl avusese cu o zi înainte. Vrea să îi mulțumească Maicii lui Dumnezeu pentru că a reușit să ajungă până aici, dar căpitanul navei semnalizează deja plecarea. Natalia promite să revină.

Anii au trecut, iar boala ei s-a agravat profund. Nu mai avea niciun motiv de care să-și mai agațe speranța, mai ales că cei pe care îi avea aproape încetaseră să o mai viziteze. Din nou, minunea a apăut în viața ei: Maica lui Dumnezeu i s-a arătat pentru a doua oară, într-o zi de sâmbătă, spunându-i că trebuie să-și respecte făgăduința și să revină de îndată la Valaam dacă dorește vindecarea. Natalia se întărește din nou. Merge așa cum poate până la doamna la care lucrase când era bine, împrumută bani și se întoarce din nou la vestita Mănăstire. Intră în biserică și rămâne înmărmurită: icoana Maicii Domnului pe care o cunoscuse atât de bine nu mai era acolo. Îi întreabă pe călugări de icoană, ajunge la eclesiarh și la iconom dar nimeni n-a putut să-i spună când și unde a dispărut icoana din biserica mănăstirii.

Două săptămâni a stat Natalia la mănăstire, încercând în fiecare zi să caute icoana printre toate odoarele și celelalte obiecte din mănăstire. Icoana parcă intrase în pământ. După un an, hotărăște să revină la mănăstire, spunându-și că dacă nici de data asta nu va găsi icoana, înseamnă că așa a rânduit Domnul. În prima noapte petrecută la mănăstire a avut încă o vedenie: un călugăr bătrân cu barba încărunțită i-a spus că va găsi icoana într-un colț, în mijlocul unui morman cu bucăți de mobilier, pe jumătate învelită într-o bucată de pânză de sac. Spunându-i a doua zi părintelui Pafnutie, responsabilul cu icoanele, despre visul pe care l-a avut, încep să caute din nou și încremenesc: icoana Maicii Domnului era acolo, într-un colț, după cum i se arătase în vis.

De bucurie, săvârșesc împreună Acatistul Maicii Domnului și o slujbă de Aghiasmă, apoi aprind o candelă frumoasă înaintea ei. Toată obștea era senină și bucuroasă, ca și cum o mare comoară ar fi fost descoperită acolo, în mijlocul lor. Plecând spre casă, Natalia ia aghiasmă într-o sticlă și a simțit că puterea i-a revenit, parcă. Acasă și-a uns mâinile și picioarele cu ulei din candela care ardea neîncetat înaintea icoanei iar după o săptămână putea merge fără niciun fel de ajutor. „După ce am mulțumit din toată inima Maicii Domnului pentru minunea pe care săvârșit-o pentru mine nevrednica, m-am întors la St. Petersburg. Am început să prind putere fără medicamente și, până la Paști mi-am revenit complet”, încheie Natalia impresionanta sa mărturie.

Din om în om, această întâmplare minunată a străbătut mări și țări până când toată lumea Ortodoxă a aflat cât de important este să îți respecți făgăduințele făcute înaintea lui Hristos și a Maicii Sale. În amintirea acestei minuni, în anul 1987, episcopii din cadrul Bisericii Ortodoxe Autonome a Finlandei au stabilit data de 7 august ca sărbătoare anuală în cinstea icoanei Maicii Domnului de la Valaam. În fiecare an, la început de august, credincioșii vin aici în pelerinaj, pentru a păstra neîntreruptă povestea descoperirii minunate a icoanei Maicii Domnului.

Cu prilejul acestei zile însemnate, pentru că distanța ne împiedică să ne alăturăm și noi tradiționalului pelerinaj, am pregătit pentru dumneavoastră o colecție specială de icoane ale Maicii Domnului de la Valaam, la cele mai bune prețuri. Click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos pentru detalii și comenzi.

Icoana rama argintata pe lemn Maica Domnului Valaam 11×18 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-pe-lemn-ek403-ek404/17814-icoana-rama-argintata-pe-lemn-maica-domnului-valaam-11×18-cm.html
Icoana rama argintata pe lemn Maica Domnului Valaam 14×24 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-pe-lemn-ek403-ek404/17868-icoana-rama-argintata-pe-lemn-maica-domnului-valaam-14×24-cm.html
Icoana argintata Maica Domnului Valaam 14×24 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-in-rama-ek404-ek405/17779-icoana-argintata-maica-domnului-valaam-14×24-cm.html
Icoană pe lemn – Maica Domnului de la Valaam / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-sofrino-pe-panza-pe-lemn/3045-icoana-pe-lemn-md-valaam.html
Icoana argintata – Maica Domnului cu Pruncul din Valaam 20×33 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoane-argintate-in-rama-ek404-ek405/12877-icoana-argintata-maica-domnului-cu-pruncul-din-valaam-20×33-cm.html
Icoana in rama Maica Domnului Valaam 61×112 cm / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/icoana-in-rama/17147-icoana-in-rama-maica-domnului-valaam-61×112-cm-st-69-153.html

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.