Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, cunoscut și sub denumirea populară de „Postul Sâmpetrului”, este cel de-al treia post din cadrul anului bisericesc. El a fost rânduit de Biserica noastră în cinstea celor doi mari Apostoli ai creștinătății care au contribuit decisiv în lucrarea de transmitere și vestire a Sfintei Scripturi, dar și în organizarea creștinismului primelor secole.
Traversând, așadar, o perioadă specială, se cuvine ca și noi să fim diferiți, să încercăm ca, în fiecare zi, să ne amintim că suntem călători și oaspeți pe pământ. Și că anii pe care Dumnezeu ni i-a dat să-i petrecem în această lume ar trebui să fie ani de pregătire duhovnicească pentru dobândirea Împărăției celei de Sus, care nu are sfârșit. Astfel, vă propunem ca, pe parcursul celor 17 zile de post, să avem în minte câteva reguli pentru ca, la finalul lor, să constatăm că nu suntem robi ai plăcerilor și ai patimilor acestei lumi, ci că putem să căpătăm, câtuși de puțin, nădejdea că ne vom vedea cu toții la poarta Raiului:
- Deși atunci când rostim cuvântul „post” ne vine în minte imediat perspectiva alimentară a acestuia, să știți că abținerea de la mâncare nu este decât prima treaptă pe care pășim atunci când ne hotărâm să postim. Ce este cu adevărat relevant și important este să îl întrebăm pe duhovnic despre când putem să ne spovedim și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. Iar dacă am primit dezlegare, să nu uităm de Canonul Sfintei Împărtășanii, o rânduială care „se ţine în toate zilele şi de toţi preoţii, diaconii, clericii şi monahii, precum şi de toţi cei care ştiu carte”, după cum se menționează în Liturghier. De asemenea, după primirea Sfintelor Taine, să citim „Rugăciunile de după primirea Sfintei Împărtășanii”, pe care le găsim ușor, în aproape orice carte de rugăciuni.
- Conform Învățăturii pentru posturi din Ceaslovul Mare, în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără untdelemn, marți și joi cu untdelemn (și vin), iar sâmbăta și duminica și pește. Dezlegarea la pește se dă și luni, marți și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu Doxologie Mare, iar când o astfel de sărbătoare cade miercuri sau vineri, se dezleagă la untdelemn și vin. Bucuria pe care o avem cu toții în acest post al Sfinților Apostoli este accea că, deja, de pe porțile grădinilor încep să iasă primele roade: ceapă, salată, ridichi, verdețuri, cireșe sau căpșuni, toate sunt roade de sezon. Un studiu apărut în jurnalul științific „Circulation” în luna martie a anului 2021 a analizat date care au inclus peste 100.000 de adulți, al căror comportament alimentar a fost urmărit până la 30 de ani. Rezultatul cercetătorilor a fost unul cu adevărat uimitor: consumul a aproximativ două porții zilnice de fructe și trei porții zilnice de legume a fost asociat cu cea mai mare longevitate, iar participanții care au consumat cinci porții pe zi de fructe și legume au avut un risc cu 13% mai mic de deces din toate cauzele.
- Dacă vrei să-ți antrenezi voința și să-ți „setezi” mintea și gândurile către obiceiurile care aduc bun folos, postul este una dintre cele mai bune căi. Așa cum știm, în Ortodoxie, obiceiul postirii implică abstinența de la anumite alimente și băuturi pentru o perioadă de timp, precum și renunțarea la anumite plăceri și activități lumești. Scopul postului tocmai acesta este: de a disciplina trupul și de a-l subordona voinței, de a curăți sufletul și de a-l apropia mai mult de Dumnezeu. Prin acest exercițiu de auto-control, credincioșii își propun să se apropie de Dumnezeu, să-și îmbunătățească relația cu El și să experimenteze o transformare duhovnicească mult mai profundă.
- „Mai presus de toate, ţineţi din răsputeri la dragostea dintre voi, pentru că dragostea acoperă mulţime de păcate. Fiţi, între voi, iubitori de străini, fără cârtire”, spunea Sfântul Apostol Petru în cea dintâi Epistolă a sa. Se spune că faptele bune sunt aripile cu care ne înălțăm spre Cer și spre Împărăția lui Dumnezeu. Așadar, mai ales în acest post al Sfinților Apostoli, să nu-i uităm pe cei care, poate, atunci când se înserează nu au un acoperiș deasupra capului sau, mai trist, nu au măcar o bucată de pâine pe care să le o ofere copiilor. Postul este un timp potrivit pentru a ne implica în acte de milostenie și caritate. În loc să ne concentrăm doar pe abținerea de la mâncare, pe căutarea celor mai gustoase rețete de post sau pe alte astfel de acțiuni, să ne gândim mai bine la cum îi putem ajuta pe cei din jurul nostru. Fă donații către cei săraci, vizitează persoanele bolnave sau izolate, oferă sprijin celor aflați în dificultate. Aceste fapte de iubire și compasiune sunt esențiale în timpul postului și reflectă îndemnurile pe care Mântuitorul nostru Iisus Hristos ni le-a lăsat tuturor ca un fel de testament: „Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, moșteniți Împărăția cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. Căci flămând am fost și Mi-ați dat să mănânc; însetat am fost și Mi-ați dat să beau; străin am fost și M-ați primit; gol am fost și M-ați îmbrăcat; bolnav am fost și M-ați cercetat; în temniță am fost și ați venit la Mine”.
- Poate cel mai important aspect: să nu uităm de rugăciune, care le acoperă pe toate cele de mai sus. Să folosim aceste zile ale postului pentru a intensifica rugăciunea, citirea Sfintei Scripturi și meditația asupra învățăturilor din scrierile Sfinților Părinți. Cu alte cuvinte, să folosim această perioadă ca o oportunitate de a ne aprofunda relația personală cu Dumnezeu și de a ne îmbunătăți viața duhovnicească, reflectând asupra propriilor slăbiciuni și păcate și căutând iertare, călăuzire și îndreptare.
Așadar, să încercăm ca această perioadă aparte din viața Bisericii să fie una aparte, în toată puterea cuvântului, și pentru sufletele noastre. Să urmăm zelul misionar al Sfinților Apostoli Petru și Pavel, curajul lor în apărarea credinței și să-i chemăm mereu în rugăciunile noastre. Și pentru că – așa cum spun Sfinții Părinți – icoana este o fereastră către cer, vă aducem în atenție faptul că, în ultimele zile, am lucrat alături de colegii noștri la o selecție deosebită de icoane ale Sfinților Apostoli. Plecându-ne genunchii seara, înaintea icoanei lor, să îi rugăm să fie mijlocitori pentru noi înaintea Mântuitorului, dăruindu-ne sănătate, bucurii și toate cele de folos.
Vă prezentăm, așadar, sugestiile noastre, dar vă recomandăm și vă invităm, în egală măsură, să descoperiți întreaga colecție de volume și icoane ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel de pe BIZANTICONS.ro, realizate de pictori cu experiență de ani buni în domeniul iconografiei, după tradiția de secole a Bisericii noastre Ortodoxe. Click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos pentru detalii și comenzi!
Foto credit: unsplash.com