Toamna… anotimpul bogăției și al recunoștinței. E vremea aceea din an în care pământul își deschide vistieria, iar roadele muncii de peste vară se adună în hambare. Fructele multicolore, viile pline de struguri și grânele așezate cu grijă, toate ne amintesc de binecuvântarea lui Dumnezeu, care neîncetat revarsă daruri asupra noastră. Este momentul în care, privind la belșugul naturii, ne ridicăm inimile și rugăciunile în semn de mulțumire către Creatorul a toate, pentru hrana trupului și a sufletului deopotrivă, pe care o primim din marea Sa milă și bunătate.
În această perioadă aparte a anului, Biserica Ortodoxă sărbătorește și pe unul dintre cei mai mari sfinți ai săi, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir. Prăznuirea lui, la sfârșitul lunii octombrie, ne aduce aminte nu doar de bogăția roadelelor pământului, ci și de roadele duhovnicești ale sfințeniei. Este unul dintre marii făcători de minuni și tămăduitori de boli, martirizat la subsolul unei băi publice pentru că nu a vrut să se lepede de credința curată și mărturisitoare întru Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Despre modul minunat în care au fost descoperite sfintele sale moaște ne-am gândit să vă povestim în acest an, și vă încurajăm să dați mai departe aceste rânduri, spre a le fi cu folos și cu bucurie tuturor celor pe care îi cunoașteți și care își sărbătoresc onomastica în această zi.
Strateg militar și mucenic al lui Hristos
Înainte de a da răspuns întrebării din titlu, considerăm că este esențial să subliniem câteva elemente din biografia Sfântului Dimitrie. Urmând exemplul tatălui său, încă din adolescență, Sfântul Dimitrie s-a dovedit a fi un strateg militar deosebit de talentat. Datorită priceperii sale, a fost numit general al armatelor Tesaliei și proconsul al Greciei de către Maximian Galerius, Cezarul Greciei și Macedoniei. După ce tatăl său a trecut la cele veșnice, împăratul Maximian l-a desemnat pe Dimitrie să-i ocupe locul.
În anul 306, după o victorie împotriva sciților, Maximian a ordonat organizarea de mese festive și aducerea de jertfe zeilor în toate orașele, inclusiv în Tesalonic. Câțiva păgâni invidioși din oraș, aflând că însuși împăratul va participa la acest festin, au profitat de prezența lui și l-au denunțat pe Dimitrie că este creștin. Chemându-l la el, Dimitrie a confirmat cele ce se spuseseră deja despre el – că mărturisește credința în Hristos cel Viu, Fiul lui Dumnezeu – iar împăratul, negru de furie, a poruncit să fie închis în temniţa aflată la subsolul unei băi publice până la încheierea festivităților organizate în cinstea biruinţei sale.
Refuzând să renunțe la credința sa, Sfântul Dimitrie a fost condamnat la moarte. Soldații împăratului l-au ucis cu sulițele în temniță. În timpul execuției, Sfântul Dimitrie nu s-a împotrivit, primind prima lovitură în coastă, asemenea Mântuitorului. După ce a fost lovit de mai multe ori, și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
Când și cum au fost descoperite moaștele Sfântului Dimitrie?
După ce a primit cununa muceniciei, sufletul Sfântului Dimitrie s-a dus ca fumul tămâii către ceruri, iar trupul său a fost luat și îngropat cu multă cinste de către câțiva creștini care îl cunoșteau. După un timp, din mormântul său au început să curgă picături de mir frumos mirositor, prin care s-au săvârșit multe minuni și vindecări, motiv pentru care Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a început să fie cunoscut și ca și „făcătorul de minuni” și „Izvorâtorul de Mir”.
Pe locul unde a fost îngropat, în actualul oraș Tesalonic, s-a construit ulterior o biserică mică din lemn, închinată sfântului. Această biserică a devenit rapid un loc de pelerinaj foarte căutat, datorită minunilor săvârșite prin mijlocirea Sfântului Dimitrie, mai ales pentru tămăduirile bolnavilor care veneau cu credință să se roage în acest loc.
Unul dintre cei care a primit vindecare a fost și Leontie, un dregător imperial din Iliric, care suferea de o boală gravă. În semn de recunoștință pentru minunea vindecării sale, Leontie a decis să construiască o biserică mai mare și mai impunătoare în cinstea Sfântului Dimitrie. Atunci când s-au început lucrările de construcție, iar temeliile noii biserici au fost săpate, muncitorii au descoperit moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, intacte și nestricate. Din trupul său izvora un mir frumos mirositor, care nu doar a umplut biserica și orașul cu mireasma sa plăcută, ci a și tămăduit numeroși bolnavi, care veneau și se ungeau cu mirul sfânt. După finalizarea bisericii mari, moaștele Sfântului Dimitrie au fost așezate într-o raclă de aur, împodobită cu pietre prețioase, și au fost puse la loc de cinste pentru a fi cinstite de credincioși. Sfântul locaș a devenit rapid cunoscut pentru numeroasele minuni și vindecări care continuau să se petreacă prin mijlocirea Sfântului Dimitrie.
Duse în Apus și readuse în inima Tesalonicului
De-a lungul timpului, moaștele Sfântului Dimitrie au trecut printr-o perioadă tulbure. Deși nu se știe cu exactitate când și cum au fost luate din biserica sa din Tesalonic, se presupune că acest lucru s-a întâmplat în timpul cruciadelor, când multe odoare și sfinte moaște au fost luate și duse în Apus. Multe secole mai târziu, în anul 1978, moaștele Sfântului Dimitrie au fost redescoperite de arheologul Maria Theohari în Italia, în abația benedictină San Lorenzo in Campo. Descoperirea a fost imediat confirmată printr-o comunicare științifică făcută în cadrul Academiei din Atena.
În acea perioadă, pe scaunul Mitropoliei Tesalonicului se afla Înaltpreasfințitul Părinte Pantelimon al II-lea, care, împreună cu ajutorul Preasfințitului Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naoussei și Kampaniei, s-au străduit cu râvnă și răbdare să aducă moaștele Sfântului Dimitrie înapoi la Tesalonic. După multe eforturi, dorința lor s-a împlinit în octombrie 1978, când capul Sfântului Dimitrie a fost adus înapoi în orașul său natal. În luna aprilie a anului 1980, și restul sfintelor sale moaște sale au fost, de asemenea, aduse înapoi în biserica Sfântului Dimitrie, fiind cinstite de mii de credincioși care vin anual în pelerinaj pentru a primi binecuvântarea și ajutorul Marelui Mucenic și Izvorâtor de Mir.
Astăzi, racla cu moaștele Sfântului Dimitrie este așezată în partea stângă a naosului, într-un mic paraclis miniatural împodobit iconografic cu scene din viața Sfântului. Pentru că Sfântul Dimitrie este și ocrotitorul orașului Tesalonic, în data de 27 octombrie se organizează o frumoasă procesiune pe străzile orașului, la care participă pelerini și închinători din toate colțurile lumii.
În preajma acestei zile speciale, ținem și noi, echipa Bizanticons Art, să aducem un gând bun tuturor celor care își serbează ziua onomastică: Dimitra, Dumitrița, Mița, Dimitrie, Dumitru, Mitruţ, Mitrel, Mitrică sau Mitică. Le dorim bucurii, sănătate și spor în tot lucrul bun, sub ocrotirea și purtarea de grijă a Sfântului Dimitrie. Venim, de asemenea, și cu ideea de cadou: o colecție minunată de icoane ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, potrivite fie pentru a încununa acest moment deosebit, fie spre a fi așezate în colțul de rugăciune ca semn de mulțumire adusă sfântului pentru ocrotirea și purtarea sa de grijă. Click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos pentru detalii și comenzi!
Foto credit: www.basilica.ro