IERBARUL de Jercălăi, „o adevărată revelație gustativă” – interviu cu Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai buni somelieri din România

Într-un articol precedent, legat de vinul liturgic, v-am spus că Mănăstirea „Sfânta Maria” – Jercălăi, aflată în Arhiepiscopiei Bucureștilor, nu este doar un loc de rugăciune, ci și un centru important pentru producerea vinului premiat de 11 ori la diferite festivaluri și concursuri de renume.

Studiind atent și de-a lungul mai multor ani arta vinificației, specialiștii eonologi de la Crama „Via Domnului” a Mănăstirii „Sfânta Maria” – Jercălăi, au îmbinat tradiția monahală a cultivării viței-de-vie cu cea a a producerii vinului și astfel s-a născut cel mai cunoscut vin terapeutic din țara noastră: IERBAR. Un vin cu 33 de plante aromatice, al cărui gust rămâne imprimat pentru totdeauna în memoria papilelor gustative. Și pentru că părerea noastră poate fi interpetată în mod subiectiv, am apelat la o voce de referință în domeniu: Sergiu Nedelea.

Acum aproape un an, pe data de 22 noiembrie 2023, a avut loc Gala HoReCa Awards, organizată de către HoReCa Insight, prestigioasa platformă de comunicare B2B, destinată tuturor profesioniștilor ce activează în industria ospitalității și HoReCa. Antreprenori și profesioniști de top din HoReCa au participat la acest prestigios eveniment al industriei ospitalității din România, pentru a afla campionii ediției din acest an. La categoria „Cel mai bun Somelier 2023”, a fost desemnat câștigător Sergiu Nedelea. Este a șasea ediție consecutivă, după 2017, 2018, 2019, (2020-pandemie), 2021 si 2022 în care onorantul titlu revine fondatorului Winetaste – cea mai importantă și mai complexă platformă de formare profesională în somelăria românească.

Foto credit: www.sergiunedelea.ro

Sergiu Nedelea este un nume binecunoscut în lumea vinului din România și chiar din întreaga lume, un somelier dedicat care a transformat pasiunea sa într-o carieră remarcabilă. Cu o experiență vastă în domeniu și o apreciere profundă pentru arta vinificației, Sergiu Nedelea este un promotor al culturii vinului, contribuind semnificativ la dezvoltarea acesteia în țara noastră. În interviul de mai jos, d-l Nedelea ne povestește despre parcursul său profesional, despre impactul vinului în gastronomie și despre cum a reușit să aducă vinul românesc în atenția internațională. De asemenea, dialogul va explora legătura dintre vin și spiritualitate, subliniind calitatea vinului de la Jercălăi, dar și importanța vinului în ritualurile religioase, în general.

  1. Cine este Sergiu Nedelea? Unde v-ați născut și cum v-a fost copilăria?

Aș putea spune, fără să fiu modest, că Sergiu Nedelea este unul dintre cei mai cunoscuți somelieri din România, cu o experiență vastă în domeniul vinului, fondator al Școlii de Somelieri Winetaste, degustător în cadrul concursurilor de vinuri interne și internaționale, jurnalist și scriitor de vinuri cu zeci de articole publicate și multe cărți (autor sau coautor), câștigător în șase ani consecutivi al titlului de cel mai bun somelier din România, titlu acordat de industria HORECA prin Platforma HoReCa Insight. Copilăria mi-am petrecut-o în Ploiești. Știți că, în copilărie, cu toții visăm profesii cât mai legate de aventură. În adolescență, visul acesta se amplifică sau, dimpotrivă, se estompează. Puțini dintre noi avem șansa de a ne continua visul ca adult. Eu cred că mă număr printre acești puțini norocoși. Voiam să mă fac marinar, doar că trebuia să mă decid ce fel de marinar voi fi: de apă dulce sau sărată. Ei bine, odată ce am aflat că vinul conține și apă, am devenit marinar… de vin!

Dincolo de glumă, fiind în căutarea unei identități profesionale, am vrut să îmbin utilul cu plăcutul. Astfel că, în urma reușitei la Facultatea de Drept, am ales modelul occidental de a lucra pentru a mă întreține în facultate. Așa am intrat în HoReCa, un domeniu care m-a fascinat și m-a captivat încă de la început. Am urmat, în paralel cu studiile de drept, toate cursurile de specialitate în HoReCa: ospătar, somelier, manager de hotel/restaurant.

Practic, în acest domeniu nu poți urma o rețetă prestabilită, cât la sută practică și cât la sută teorie. Ai nevoie de ambele, iar proporția se stabilește de la sine, în funcție de profilul fiecăruia. Ca și la o rețetă culinară, se pune din fiecare după gust. Cert este că ambele m-au ajutat, pentru că oricât citești, dacă nu aplici teoria în practică, nu te vei desăvârși niciodată în profesia aleasă. Adesea, realitățile din practică îți scot în față provocări care te fac să îți pui întrebări pentru a găsi soluția corectă. Pe măsură ce afli răspunsul corect, mergi mai departe. Am absolvit studiile administrative la S.N.S.P.A. București și un master în vie-vin la U.S.A.M.V. București. Nu m-am oprit,.. când îți dispare curiozitatea, apare plafonarea și evoluția profesională se oprește.

Foto credit: www.sergiunedelea.ro
  • Când și cum v-ați descoperit pasiunea pentru vinuri?

Ca somelier, pasiunea pentru vinuri se dezvoltă adesea în urma unui interes crescut pentru gastronomie și cultura vinului. Opțiunea pentru profesia de somelier a fost rezultatul unei evoluții naturale. După primele experiențe în HoReCa, am sesizat rolul vinului în succesul refacerii stării de bine a clienților. Am început să îmi pun întrebări legate de asocierea vinului, de capacitatea lui de a-și etala personalitatea în diferite situații.

În acei ani de început, someleria era un domeniu nou pentru România. Curiozitatea și dorința de a înțelege vinul și tot ce gravitează în jurul lui au fost scânteile care au generat dezvoltarea ulterioară. În ceea ce mă privește, am prins cam toate începuturile reafirmării acestei profesii. Nu știu dacă a fost o șansă sau nu, dar a fost cu certitudine o provocare pentru generația mea. Evident că nu m-am mulțumit cu obținerea diplomei de somelier și am continuat dezvoltarea profesională. De altfel, o continui și acum, pentru că este o profesie în care mereu ai ceva nou de descoperit și de învățat. Am contribuit la recunoașterea oficială a profesiei prin introducerea în Codul Ocupațional din România (COR).

  • Care este cea mai memorabilă experiență pe care ați avut-o ca somelier? V-a influențat experiența aceasta în fondarea unei școli și a unei agenții de somelieri în România?

Experiențele memorabile ca somelier pot include degustări unice, evenimente speciale sau momente de mentorat. Aceste experiențe inspiră adesea dorința de a împărtăși cunoștințele și de a educa viitoarele generații de somelieri. Agenția de Somelieri WineTaste.ro oferă somelierilor posibilitatea exercitării profesiei. În 2010, când am decis să înființez agenția, era un vid pe piață, în sensul că era cerere, dar oferta se afirma sporadic, deși somelieri existau. În paralel, am dezvoltat și ideea de formare profesională prin Cursul WineTaste School. Pentru asta a trebuit ca mai întâi să urmez eu cursuri de formator și formator de formatori. Apoi au trebuit parcurși pașii birocratici ai obținerii de acreditări.

Cursul se adresează nu numai celor care doresc să profeseze, ci și celor care doresc să își dezvolte pasiunea în plan personal. Dar principala țintă, desigur, sunt viitorii somelieri profesioniști.

Adevărul este că nu toți absolvenții devin și somelieri profesioniști. Pentru asta trebuie să muncești constant și după absolvirea cursului. Trebuie să spun însă că, dintre toți cei ce au urmat cursul, mulți au confirmat și acum colaborăm prin agenție. Cu ajutorul lor, am putut duce la bun sfârșit mai multe proiecte complexe, așa cum sunt cel cu unele mari lanțuri de retail, cu unele locații de top din HoReCa sau cu unele mari companii care solicită sprijinul în comunicarea unor evenimente prin vin.

Foto credit: www.sergiunedelea.ro
  • Vinul are un rol important în ritualurile religioase, mai ales în Biserica Ortodoxă. Cum vedeți legătura dintre vin și spiritualitate?

Vinul reprezintă sângele lui Hristos în ritualurile religioase, având o semnificație profundă și spirituală. Din perspectiva unui somelier, legătura dintre vin și spiritualitate este un mixt de tradiție, ritual și simbolism, adăugând o dimensiune profundă și sacră vinului.

  • Ați vorbit într-un interviu despre vinurile din „Via Domnului” (jud. Prahova, zona Dealul Mare). Cum le-ați putea descrie și care v-a rămas în „memoria” papilelor gustative?

Vinurile din zona Dealul Mare sunt cunoscute pentru intensitatea aromelor și calitatea lor. Ele se remarcă printr-un echilibru între aciditate și taninuri, având note fructate și adesea o structură complexă, ceea ce le face memorabile. Un vin cu totul aparte este Ierbarul sau Pelinul de Jercălăi, cu toate că, tehnic, conform legislației, suntem nevoiți să-l numim băutură aromatizată pe bază de vin. Acest produs de la Via Domnului – Urlați este o adevărată revelație gustativă.

Foto credit: viadomnului.ro
  • Ce caracteristici trebuie să aibă, din punctul de vedere al unui somelier, vinul folosit în cultul religios?

Vinul pentru cultul religios trebuie să fie pur, natural, fără adaosuri de zahăr sau alte ingrediente. El trebuie să aibă o calitate superioară, reflectând respectul și caracterul sacru al momentului liturgic.

  • În ce mod vă doriți să contribuiți în continuare la dezvoltarea culturii vinului în România?

Prin activitatea mea îmi doresc să continui educarea publicului și a profesioniștilor despre vinuri, să promovez cultura vinului românesc și să contribui la creșterea recunoașterii internaționale a vinurilor din România.

Așadar, ce am mai putea adăuga noi, ca o concluzie, când… cuvântul specialistului este mai mult decât cuprinzător și edificator? Mai spunem doar atât: alegeți vinurile de la Jercălăi și astfel nu doar că veți aduce în casele dumneavoastră un produs de o calitate excepțională, ci veți participa și la susținerea unei tradiții cultivate cu grijă și dedicare de-a lungul generațiilor. O tradiție pe care Sergiu Nedelea, unul dintre cei mai buni somelieri din România, o duce mai departe cu pasiune, dragoste și responsabilitate. Click pe linkurile aflate sub imaginile de mai jos pentru detalii și comenzi:

Vin Pelin alb De Jercălăi – Ierbar – demidulce 12,5% 750 ml / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/produse-manastiresti/23492-vin-pelin-alb-de-jercalai-ierbar-demidulce-125-750-ml-jr-962-13.html
Vin Pelin roze De Jercălăi – Ierbar – demidulce 12,5% 750 ml / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/produse-manastiresti/23523-vin-pelin-roze-de-jercalai-ierbar-demidulce-125-750-ml-jr-962-14.html
Vin Pelin rosu De Jercălăi – Ierbar – demidulce 12,5% 750 ml / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/produse-manastiresti/23512-vin-pelin-rosu-de-jercalai-ierbar-demidulce-125-750-ml-jr-962-15.html
Vin Liturgic – rosu dulce 13% 750 ml / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/produse-manastiresti/23505-vin-liturgic-rosu-dulce-13-750-ml.html
Vin Liturgic – rosu demidulce 13% 750 ml / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/produse-manastiresti/23538-vin-liturgic-rosu-demidulce-13-750-ml.html
Vin Liturgic – rosu dulce – Premium 12,5% 750 ml / Click aici pentru detalii și comenzi: https://www.bizanticons.ro/ro/produse-manastiresti/23550-vin-liturgic-rosu-dulce-premium-125-750-ml.html

1 Comment

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.