Ziua de 7 februarie este un prilej de bucurie duhovnicească pentru creștinii ortodocși din întreaga lume, marcând pomenirea unuia dintre cei mai iubiți sfinți ai Bisericii noastre: Sfântul Ierarh Partenie, Episcopul Lampsacului. Cunoscut pentru darul tămăduirii și al săvârșirii de minuni, Sfântul Partenie rămâne o mărturie vie a lucrării lui Dumnezeu în viața oamenilor și a modului în care Bunul Dumnezeu nu întârzie niciodată să-i răsplătească cu mari daruri pe cei care îi urmează și împlinesc poruncile. În imnografie și-n rugăciunile noastre, Sfântul Partenie este numit „Păstor preaîndumnezeit”, „tămăduirea celor bolnavi”, „icoană a adevărurilor sfinte” sau „podoabă a Sfintei Biserici”, expresii care nu sunt simple „elogii liturgice”, ci cuvinte de laudă care redau, peste atâtea și atâtea veacuri, pilda viețuirii sale și modul în care se face degrabă sprijinitor al celor care îl cheamă în rugăciune.
De aceea, am considerat că este potrivit ca, înaintea prăznuirii sale din acest an, să aducem în atenția dumneavoastră, a membrilor familiei Bizanticons Art, câteva informații despre viața Sfântului Partenie, dar și despre una dintre minunile mai puțin cunoscute pe care le-a săvârșit, în urma căreia a și devenit vrednic ocrotitor al pescarilor. Detalii, în rândurile de mai jos!
Cine a fost Sfântul Ierarh Partenie?
Născut în vremea domniei Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337), Sfântul Partenie a fost fiul diaconului Hristofor din Melitopole, Asia Mică. Pentru viețuirea sa aleasă și pentru că era deosebit de milostiv cu cei din jurul său, la doar 18 ani, Dumnezeu i-a dăruit darul săvârșirii de minuni – un har rar întâlnit la o vârstă atât de fragedă.
Viața sa curată și minunile pe care le săvârșea în taină nu au rămas neobservate. Episcopul Filip din Melitopole, descoperind darul său, l-a hirotonit preot, deși Sfântul Partenie nu și-a dorit acest lucru, cunoscând responsabilitatea unei asemenea chemări. Curând, mitropolitul Ahile al Cizicului l-a numit episcop al Lampsacului, unde a păstorit cu multă dragoste și sfințenie. Sfântul Partenie a devenit cunoscut în scurt timp pentru mila sa nemărginită și pentru puterea rugăciunii sale. După cum citim în viața sa, „pe măsură ce se ruga și postea, darurile sale se înmulțeau, căci era și vindecător de boli și grabnic ajutător, făcând multe minuni. Atât de mare era mila lui, atât de mare era iubirea poporului pentru el, încât nu era nimeni în regiune care să nu ştie ce fel de doctor era”.
Sfântul Partenie a trecut la cele veșnice în anul 318, fiind înmormântat în Lampsac, în biserica pe care chiar el o zidise. O parte semnificativă din capul său se păstrează astăzi la Mănăstirea Makrimallis, situată la 7 kilometri nord de localitatea Psachna, în apropierea satului Makrimalli, pe insula Evvia din Grecia. Din Atena, pelerinii pot ajunge aici fie cu mașina personală, fie cu autobuzele de linie care leagă capitala de Evvia. Insula este accesibilă prin podul Chalkida, care o conectează la partea continentală a Greciei. Mulți pelerine ajung la Mănăstirea Makrimallis pentru a se face părtași darului Sfântului Partenie de a revărsa o mireasmă plăcută, dar numai atunci când voiește el.
„Știi, mămică, de ce îmi place să merg să mă închin la Capul lui, de multe ori? Pentru că miroase frumos, altfel decât miroase Icoana Maicii Domnului de aici”, a mărturisit un copil care a venit la Mănăstirea Makrimallis împreună cu părinții săi, după cum relatează stareța mănăstirii.
Sfântul Partenie, ocrotitorul pescarilor
Un detaliu pe care nu foarte multă lume îl cunoaște este acela că Sfântul Partenie a crescut într-o familie simplă și că și-a petrecut întreaga copilărie și adolescență pescuind. N-a învățat carte, dar s-a dovedit a fi o fire deosebit de milostivă și plină de bunătate. Se spune că mergea la pescuit și peștii pe care îi prindea îi ducea sărmanilor și copiilor orfani din cetate, ori îi vindea și banii îi dăruia bătrânilor pentru a-și cumpăra o bucată de pâine. Însă, nu doar din acest motiv este considerat el ajutător și ocrotitor al pescarilor. Într-o variantă veche a vieții sale, redactată în limba engleză, stă consemnat un fapt minunat, pe care dorim să-l împărtășim cu dumneavoastră.
Se spune că, pe când Sfântul Partenie slujea ca episcop, pescarii din Lampsac și din satele din jur s-au confruntat cu o ispită neașteptată. Când aruncau mrejele în apă, prin lucrare diavolească, vedeau o mulțime de pești. Însă, atunci când trăgeau mrejele la mal, descopereau cu mare amărăciune că acestea erau goale. Osteneala lor devenise zadarnică, iar această încercare care se repeta zi de zi îi apăsa din ce în ce mai mult.
Adunându-se cu toții, pescarii au mers la Sfântul Partenie, cunoscut pentru rugăciunile sale care niciodată nu rămâneau neascultate, cerându-i ajutorul. Sfântul, cu smerenie, s-a rugat lui Dumnezeu pentru ei, însoțindu-și rugăciunea cu post și lacrimi. După câteva zile, Dumnezeu i-a descoperit Sfântului că tulburarea pescarilor era provocată de lucrarea celui rău.
Astfel, Sfântul Partenie a pornit de-a lungul malurilor și limanurilor și, făcând rugăciuni, a alungat pe diavol din ape. Apoi, i-a încurajat pe pescari să arunce mrejele chiar în prezența sa. Cu bucurie, aceștia au urmat sfatul sfântului și, spre uimirea lor, au prins atât de mulți pești încât cu greu au putut să-și tragă mrejele la mal. De atunci, pescuirea a revenit la sporul de dinainte, iar ei au mulțumit lui Dumnezeu și sfântului pentru mijlocirea sa.
Stând pe mal, la limanul Catapteliei, și privind pescarii cum se bucurau de reușita acelei zile, Sfântul Partenie a fost martorul unui semn minunat. Un pește mare a sărit din apă direct la picioarele sale. Sfântul l-a binecuvântat cu Semnul Sfintei Cruci și a poruncit ca peștele să fie împărțit fraților, spre slava lui Dumnezeu.
Pe lângă ajutorul oferit pescarilor, Sfântul Partenie a săvârșit, așa cum bine știm, și multe vindecări. A tămăduit un bărbat șchiop, pe nume Calist, care a început să meargă bine, și l-a vindecat pe Lezvie, un om suferind de o boală gravă, acoperit de bube din cap până-n picioare. Prin ungerea cu untdelemn sfințit și rugăciuni stăruitoare, în trei zile Lezvie a fost complet vindecat.
Toate aceste minuni ne descoperă puterea rugăciunii Sfântului Partenie, dar și grija sa neobosită pentru cei aflați în suferință, îndemnându-ne și pe noi să ne punem nădejdea în Dumnezeu în orice ceas și-n orice încercare a vieții noastre. Până astăzi, Sfântul Partenie îi ocrotește și-i păzește pe creștinii drept-credincioși, ferindu-i de diferite primejdii şi pericole, și ajutându-i în chip cu totul minunat şi neaşteptat pe toți cei care i se închină cu evlavie și-l cheamă, stăruitor, în rugăciunile lor.
Cu prilejul prăznuirii Sfântului Ierarh Partenie, am așezat la un loc pentru dumneavoastră Candela Dăruirii cu icoana sa, Mineiul pe februarie, în care puteți descoperi multe alte povești impresionante ale sfinților din calendarul Bisericii noastre, dar și Acatistierul, alături de câteva cărți de rugăciune – felinare pe drumul către Grădina Raiului. Click pe linkurile aflate sub fotografiile de mai jos pentru detalii și comenzi!