Uleiurile esențiale de la Sfânta Mănăstire Vatoped: ce beneficii au și cum să le utilizăm?

„Cel ce răsari iarbă dobitoacelor şi verdeaţă spre slujba oamenilor…”. Poate că ați mai auzit acest verset din Psalmul 103, așa cum și noi l-am citit de atâtea ori. Poate că ați zăbovit o clipă asupra acestor cuvinte. Noi, cel puțin, abia în urmă cu câteva luni aveam să realizăm adevărata lui semnificație. Într-unul dintre pelerinajele noastre la Sfânta Mănăstire Vatoped,  am aflat de la părinții de aici că, în clipele în care răceala sau alte afecțiuni îi încercau, singurul doctor care a reușit să îi trateze a fost Bunul Dumnezeu. Da, și noi ne-am mirat inițial, însă am aflat, apoi, explicația: părinții au apelat întotdeauna la plantele din grădina Domnului, fie sub formă de ceaiuri, fie adăugând câteva picături din uleiurile esențiale produse chiar de mâinile lor. Dacă despre ceaiuri v-am vorbit într-un materiale precedent, ne-am gândit să vă aducem în atenție câteva gânduri legate de uleiurile esențiale produse în atelierele Sfintei Mănăstiri Vatoped.

Mai întâi, haideți să lămurim un aspect: ce este, de fapt, uleiul esențial? Un ulei esențial este un lichid concentrat, dar care se evaporă cu ușurință la temperaturi normale și care poartă însăși esența plantei, fapt care îi și conferă un miros puternic. Plantele au în componența lor aceste uleiuri esențiale, iar scopul pentru care îl elaborează este unul dublu: atât îndepărtarea dăunătorilor, cât și atragerea insectelelor care ajută plantele în procesul de polenizare.

Cum se obțin uleiurile esențiale la Sfânta Mănăstire Vatoped? Din plante răsădite în grădinile mănăstirii sau aduse direct din pădurile din apropiere, fiind culese la vremea cuvenită și păstrând astfel proprietățile potrivite pentru tratarea diferitelor afecțiuni. Fără a fi modificate genetic și mereu în armonie cu legile naturii și cu mediul curat din binecuvântate peninsulă a Athosului, plantele din grădinile Sfintei Mănăstiri Vatoped sunt pregătite spre a fi trimise oamenilor „din lume” după rețete lăsate chiar de unii pustnici ai acestor locuri. Spre exemplu, în turnul din partea de nord-est al mănăstirii, numit „Turnul Maicii Domnului”, părinții vatopedini păstrează cu sfințenie biblioteca mănăstirii. Colecţia de manuscrise aflate pe rafturile bibliotecii numără aproape 2050 de volume, iar unele dintre acestea vorbesc despre leacurile pe care Dumnezeu le-a sădit în fiecare plantă, spre a-i fi de folos omului în vreme de boală și încercare. Părinții spun că unii oameni le numesc leacuri bătrânești, iar alții – băbești sau mănăstirești, însă, un lucru e sigur: dacă respectă rețeta de preparare fără niciun fel de adăugire, ci întocmai așa cum a fost ea lăsată, leacul natural care rezultă are puterea de a vindeca, fiind o adevărată alternativă la tot amalgamul de medicamente din farmacii.

„Ați văzut, cu siguranță, în Grecia, dar și în România, că există în magazine rafturi întregi cu produse BIO. De la carne, brânzeturi și lactate, până la legume și salate. Însă, înainte de a-l pune în coș, să vă uitați cu atenție pe etichetă. Este acolo vreo informație despre calitatea solului, a apei, a locului în care a fost cultivat acel produs? Au venit mulți oameni aici, la mănăstire, și ne-au spus că, în zonele în care locuiesc ei există fabrici care produc alimente BIO, deși acelea sunt medii poluate și neprielnice. Mare păcat! Oamenii au încredere, iar comercianții profită de acest lucru. Mănăstirea nu poate fi un loc al înșelării și, de aceea, la noi, cuvântul BIO are semnificație reală”, ne-a spus unul dintre părinții din obștea mănăstirii care se ocupă de ani buni de producerea uleiurilor – de la răsădirea plantei și până la ambalarea esențelor, în cele mai curate și mai sigure medii.

Noi, echipa BIZANTICONS ART, suntem apropiați colaboratori ai Mănăstirii Vatoped, și livrăm toate aceste uleiuri esențiale BIO în țara noastră și în afara granițelor ei doar în baza unui certificat de autenticitate și cu binecuvântarea obștii mănăstirii, pentru ca dumneavoastră să aveți garanția provenienței și a originalității tuturor acestor produse.

Cum puteți comanda uleiurile esențiale de la Sfânta Mănăstire Vatoped?

Pentru ca ele să ajungă în timp util la dumneavoastră, vă recomandăm să comandați simplu și cu prioritate de livrare: direct pe site-ul nostru, apăsând CLICK pe linkurile indicate în dreptul fiecărui produs de mai jos. Important! Livrăm în orice localitate din România și oriunde în lume, la cele mai mici costuri, pentru că ne gândim și la cei departe de țară.

  • Ulei esențial BIO – Rozamarin – 10 ml: Conține antioxidanți naturali care protejează celulele și țesuturile de deteriorarea oxidativă. Contribuie la o digestie mai bună a grăsimilor și ameliorează durerile de stomac. Susține sistemul imunitar și contribuie la apărarea naturală a corpului. Detalii și comenzi, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/ulei-esential/18592-ulei-esential-bio-rozamarin-10-ml.html
  • Ulei esențial BIO – Lavandă – 10 ml: Contribuie la scăderea iritabilității, susține relaxarea și ajută la menținerea unui somn bun si sănătos. Ajută la combaterea stresului, a insomniei, a durerilor de stomac și a depresiei. Detalii și comenzi, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/ulei-esential/18631-ulei-esential-bio-lavanda-10-ml.html
  • Ulei esențial BIO – Oregano – 10 ml: Contribuie la sănătatea căilor respiratorii superioare și promovează rezistența corpului. Ajută la producerea de fiere și la excreția sa în tot corpul, contribuind la reducerea inflamațiilor și la diminuarea durerilor. Îmbunătățește funcția inimii, crește elasticitatea și rezistența vaselor de sânge și pereților capilari și normalizează tensiunea arterială. Detalii și comenzi, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/ulei-esential/18615-ulei-esential-bio-oregano-10-ml.html
  • Ulei esențial BIO – Salvie – 10 ml: Este un bun calmant pentru gură și gât. Are proprietăți antibacteriene. Conține antioxidanți naturali care protejează celulele și țesuturile de deteriorarea oxidativă. Detalii și comenzi, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/ulei-esential/18600-ulei-esential-bio-salvie-10-ml.html
  • Ulei esențial BIO – Cimbru – 10 ml: Are proprietăți antioxidante și întărește fluxul sanguin către piele. Conține antioxidanți naturali care protejează celulele și țesuturile de deteriorarea oxidativă. Contribuie la un sistem digestiv sănătos. Ameliorează crampele și ajută la calmarea tusei uscate. Are un efect calmant și plăcut asupra gâtului, faringelui și corzilor vocale. Detalii și comenzi, aici: https://www.bizanticons.ro/ro/ulei-esential/18611-ulei-esential-bio-cimbru-10-ml.html

Cum utilizăm aceste uleiuri esențiale? Conform îndemnului pe care l-am primit de la părinții mănăstirii, dacă vrem să „profităm” la maximum de beneficiile plantelor, este necesar să respectăm cu atenție următoarea rețetă: punem 2 picături de ulei într-un pahar de suc, amestecăm și apoi consumăm. Repetăm procesul de două ori pe zi. În cazul uleiului de cimbru, se diluează 10 picături în 20-25 ml ulei de migdale sau de floarea-soarelui și se masează pe piept pentru infecții, dureri reumatice sau crampe musculare sau se pun 5 picături în apa de baie tonifică memoria și oferă relaxare (nu utilizați într-o baie dacă aveți răni, inflamații, febră, ineficiență cardiacă sau tensiune arterială înaltă). În cazul uleiurilor de rozmarin și salvie, vom pune 10 picături în apa de baie. Acestea vor ameliora durerea degetelor de la mâini și de la picioare și ne vor ajuta să ne refacem după o zi de oboseală și epuizare. Nu în cele din urmă, punem 5 picături de ulei esențial de lavandă în apa de baie pentru ameliorarea stresului zilnic, a durerilor de cap, a reumatismului, insomniei și răcelii.

Suntem în această perioadă specială a începutului Postului Mare, iar duminica ce precede prima zi de post este numită și „Duminica izgonirii lui Adam din Rai”. Știm că, după ce Adam a mâncat din pomul oprit, Dumnezeu l-a scos din Rai și l-a trimis pe pământ, dar i-a lăsat o garanție – faptul că îl va trimite pe Fiul său ca să mântuiască neamul omenesc. Adam n-a mai fost nemuritor, iar trupul său a fost supus morții și legilor firii, însă, așa cum spuneau bunicii noștri, Dumnezeu i-a lăsat lui Adam bolile, dar și plantele tămăduitoare, iar Muntele Athos – locul în care s-au sfințit atâția oameni rugători este, cu siguranță, o sursă de vindecare.

Alegeți cu încredere uleiurile esențiale BIO făcute de părinții de la Sfânta Mănăstire Vatoped, având garanția faptului că acestea sunt produse în tihnă, după rețete străvechi! Alegeți binecuvântarea plantelor din Grădina Maicii Domnului!

Foto: asceticexperience.com

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.