În istoria Sfântului Munte Athos — acest colț de pământ ales de Dumnezeu și închinat Maicii Domnului — s-au săvârșit, de-a lungul veacurilor, nenumărate minuni. Minuni care au întărit credința pustnicilor, a obștilor și a tuturor nevoitorilor, luminând sufletele celor ce le-au aflat și aducând alinare celor care, dincolo de zidurile mănăstirilor, în lume, au trăit însetați de Cuvântul lui Hristos, căutând să-l împlinească în toate zilele vieții lor.
Printre aceste lucrări minunate, una strălucește cu o frumusețe aparte și o însemnătate adâncă pentru întreaga noastră Ortodoxie: minunea petrecută cu monahul Gavriil din Kapsala, prăznuit pe 11 iunie, un cuvios cu o smerenie și o viețuire aparte, care a fost învrednicit de o întâlnire cu un înger al Domnului… și nu orice înger. Arhanghelul Gavriil a poposit în chilia lui sub chipul unui monah necunoscut și i-a dăruit nu doar binecuvântare, ci și un dar nemuritor: cântarea „Axion Estin” – imnul Maicii Domnului trimis nouă din Ceruri. Cine a fost Cuviosul Gavriil și cum l-a primit el în chilie pe Arhanghelul Domnului? Aflați în rândurile de mai jos!
Kapsala – loc prielnic pentru sfințenie
Pentru a înțelege mai bine contextul în care a trăit Cuviosul Gavriil și în care s-a petrecut minunea întâlnirii cu Arhanghelul Gavriil, este important să cunoaștem câteva aspecte despre zona Kapsala și despre Mănăstirea Pantocrator, de care aparținea chilia sa. Zona Kapsala este situată în partea de nord-est a peninsulei Muntelui Athos, fiind o vale mare care adăpostește diferite chilii și sihăstrii. Această zonă se află sub jurisdicția Mănăstirii Pantocrator, una dintre cele 20 de mănăstiri principale ale Sfântului Munte. Cuvântul „καψάλα” în greacă înseamnă „copac ars pe jumătate” sau „teren pârjolit de foc”. Numele pare să păstreze o amintire dramatică: un incendiu devastator care ar fi mistuit odinioară pădurile din valea Adin, transformând locul într-o pustie ce a devenit apoi… pământ roditor pentru pustnicii din această parte de lume.
Cuviosul care a găzduit un Arhanghel
Revenind, despre viața Cuviosului Gavriil din Kapsala nu avem foarte multe informații biografice detaliate, așa cum se întâmplă adesea cu mulți dintre sfinții și cuvioșii athoniți. Totuși, din sursele istorice și din tradiția Sfântului Munte, știm că acest cuvios a trăit în secolul al X-lea, în jurul anului 980, perioadă în care s-a petrecut minunea întâlnirii sale cu Arhanghelul Gavriil. Cuviosul Gavriil a sihăstrit în Kareia, în Chilia Adormirii Maicii Domnului din zona Kapsala. El se afla sub ascultarea unui gheronda (bătrân duhovnic) virtuos, a cărui identitate nu ne este cunoscută, dar care, conform tradiției, era un monah cu viață sfântă și înaltă trăire duhovnicească.
Chilia în care viețuia Cuviosul Gavriil împreună cu duhovnicul său era închinată Adormirii Maicii Domnului, arătând astfel evlavia deosebită pe care o aveau față de Născătoarea de Dumnezeu. Deși nu cunoaștem multe detalii despre viața sa de dinainte de a veni la Muntele Athos sau despre familia sa, putem înțelege din puținele informații pe care le avem că, Cuviosul Gavriil era un monah tânăr, aflat la începutul vieții monahale, dar care dovedea o ascultare și o smerenie deosebită. Viața sa sihăstrească era una tipică pentru monahii athoniți din acea vreme: rugăciune, post, priveghere, lucrul mâinilor și ascultare față de duhovnic. Această viață aspră, dar plină de bucurie duhovnicească, l-a pregătit pe Cuviosul Gavriil pentru întâlnirea minunată care avea să schimbe nu doar viața sa, ci și tradiția liturgică a întregii Biserici Ortodoxe.
Un imn trimis din Ceruri
Minunea care l-a făcut pe Cuviosul Gavriil din Kapsala cunoscut în întreaga lume ortodoxă s-a petrecut în jurul anului 980, într-o seară de sâmbătă spre duminică. Plecând bătrânul la privegherea care se săvârșea în biserica Protaton, Cuviosul Gavriil aude o bătaie ușoară în ușă. Un monah necunoscut îi cere adăpost peste noapte, iar tânărul îl primește cu bucurie. După câteva ceasuri, cei doi încep rânduiala Utreniei. Ajunși la Cântarea a IX-a din Canon, în fața icoanei Maicii Domnului, ucenicul începe să cânte, așa cum știa din rânduiala veche: „Ceea ce ești mai cinstită decât Heruvimii…”, imnul alcătuit de Sfântul Cosma Melodul.
Însă, își dă seama că vocile lor nu mai sunt la unison. Monahul străin începe cântarea diferit: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită și preanevinovată și Maica Dumnezeului nostru”, după care continuă cu partea cunoscută și de ucenic. Tulburat de frumusețea noilor cuvinte, acesta îi spune cu smerenie: „Noi cântăm doar „Ceea ce ești mai cinstită…”; nici noi, nici părinții noștri n-am auzit altceva până acum. Te rog, scrie-mi această cântare, ca s-o pot aduce și eu înaintea Maicii Domnului”. Străinul primește rugămintea, cerând o bucată de hârtie. Neavând, ucenicul îi oferă ceea ce are la îndemână… o lespede de piatră. Atunci, monahul scrie cu degetul arătător pe piatră, iar – în chip minunat – literele se întipăresc ca în lut moale. Ucenicul, cuprins de uimire, înțelege că e martorul unei descoperiri cerești. „De acum înainte, așa să cântați și voi, și toți ortodocșii!” – îi spune pelerinul, făcându-se nevăzut.
Cutremurat, ucenicul aleargă și îi povestește totul bătrânului său, iar împreună pornesc spre Protaton, pentru a vesti minunea Protosului și bătrânilor sinodali. Cu toții înțeleg că cel care s-a arătat a fost însuși Sfântul Arhanghel Gavriil, trimis din cer să dăruiască această cântare Maicii Domnului.
Curând, cântarea se răspândește în toată lumea ortodoxă. Icoana în fața căreia s-a petrecut minunea este numită până astăzi „Axion Estin” („Cuvine-se cu adevărat”) și este cinstită în întreaga lume ortodoxă în ziua de 11 iunie. A fost mutată în Biserica Protaton din Kareia, capitala Sfântului Munte, unde a fost așezată în Sfântul Altar, deasupra Tronului. Iar valea în care se află chilia s-a numit, de atunci, Adin – care înseamnă „a se cânta așa” – păstrând vie amintirea acestei minuni și chemarea cerească de a preaslăvi Născătoarea de Dumnezeu.
Așadar, să o chemăm pe Maica lui Dumnezeu în rugăciunile noastre rostite sau cântate atunci când avem cea mai multă nevoie de ajutorul și milostivirea Sa și să îi mulțumim pentru darurile pe care le revarsă în fiecare zi asupra noastră, a familiilor noastre și a tuturor oamenilor din această lume.
Pentru că nu toți putem ajunge în Sfântul Munte Athos, mai ales că femeilor nu le este permis acest lucru, după rânduiala îndătinată de atâta vreme, am adunat pentru dumneavoastră câteva icoane ale Maicii Domnului Axionița de la unii dintre cei mai pricepuți iconari, cu tradiție de zeci de ani în domeniul iconografiei bizantine. Alegeți dintre icoanele Maicii Domnului Axionița pe cea care vi se pare cu adevărat apropiată și de suflet și comandați-o apăsând click pe linkurile aflate sub icoanele de mai jos:










Foto credit: www.doxologia.ro