5 lucruri pe care poate nu le știați despre Ziua Națională a României

În orice colț de lume am fi – SUA, Marea Britanie, Italia sau nordul Suediei – mai mult sau mai puțin ocupați cu serviciul, familia sau cumpărăturile prilejuite de sărbătorile de iarnă, nu putem nega: uneori ne este DOR de țara noastră și de obiceiurile ei. Străbatem mări și țări în timpul concediilor sau vacanțelor de peste an și, parcă tindem să uităm de falnicii Carpați, de Dunărea cu ale ei minuni sau de codrul, cel povestit cu atâta inspirație de poeți.

Tindem să ne pierdem în agitația zilnică și uităm, uneori, să ne uităm în sus, către Cer. Albastrul lui și al Mării Negre, galbenul holdelor de grâu și sângele vărsat de eroii neamului ar trebui să ne amintească tuturor să ne apreciem mai mult patria, să o iubim și să transmitem această simțire și copiilor noștri.

Vă prezentăm, în continuare, cinci informații despre Ziua Națională a României, pe care, poate, nu le cunoșteați până acum:

  1. Între anii 1866-1947, Ziua Națională a României era sărbătorită în data de 10 mai, iar în perioada 1948-1989, pe 23 August. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca Zi Națională și sărbătoare publică în România.
  2. Alegerea zilei de 1 decembrie face trimitere și la Marea Unire sau la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Patriarhul de atunci, Miron Cristea, a rostit o rugăciune specială prin care L-a rugat pe Părintele Îndurărilor „să nu-și întoarcă fața nicio clipă de la încercatul și oropsitul popor român”.
  3. Culorile roșu, galben și albastru ale drapelului nostru nu au fost alese la întâmplare. Aceste culori se regăsesc încă din vechime pe diplomele emise de Mihai Viteazul, pe scuturi sau pe vechile steme. De asemenea, culorile se regăsesc și pe picturile de pe pânza drapelului răscoalei lui Tudor Vladimirescu, când primesc pentru prima dată o profundă semnificație: Libertate (albastrul cerului), Dreptate (galbenul ogoarelor), și Frăție (roșul sângelui).
  4. Imnul actual, „Deșteaptă-te, române!” a fost compus în contextul Revoluţiei de la 1848. Poetului Andrei Mureşanu, care era pe atunci redactor la „Gazeta Transilvaniei”, i-a revenit sarcina de a scrie un imn sub forma unui cântec de luptă, care să mobilizeze masele de oameni. După căderea comunismului din 1989, a devenit imn de stat, înlocuind imnul comunist „Trei culori”.
  5. Stema României are și ea un simbolism deosebit: vulturul de aur simbolizează dinastia întemeietoare a Basarabilor, sceptrul și sabia ne reamintesc de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt şi de domnitorul Tării Româneşti, Mihai Viteazul, primul unificator al Ţărilor Române. De asemenea, scutul de pe stema țării noastre este împărțit în cinci părți, cuprinzând stemele celor cinci regiuni istorice.

Așa cum, din respect pentru membrii familiilor noastre, prieteni sau apropiați, îi felicităm la momentele aniversare,  să nu uităm nici de România noastră. Să o facem mândră, iar cinstea arătată în data de 1 decembrie să ne fie îndemn și datorie pentru toate celelalte zile!

Nu uita de reducerile speciale de pe BIZANTICONS.ro! Promoția se va încheia pe 1 decembrie, iar stocurile noastre sunt limitate!

Ce trebuie să faci? E simplu și nici măcar nu e nevoie să te deplasezi: intri pe www.bizanticons.ro, alegi produsul favorit sau cadoul pentru cei dragi și plătești cu cardul simplu, sigur și rapid.

Ce facem noi? Garantăm reducerea de preț, calitatea și ne ținem de promisiune: în cel mai scurt timp, livrăm comanda la ușa ta! Te așteptăm pe site: www.bizanticons.ro!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.