La patruzeci de zile de la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, credincioşii ortodocși de pretutindeni sărbătoresc Înălţarea Sa la Ceruri. În această zi însemnată, credincioșii români marchează Ziua Eroilor, pomenindu-i pe toți cei care au căzut, de-a lungul veacurilor, pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertatea și apărarea poporului român.
De ce s-a stabilit pomenirea eroilor neamului tocmai în ziua Înălțării Domnului? Pentru prima dată,pomenirea bărbaților și a femeilor care și-au dat viața pe câmpul de luptă a fost stabilită prin decretul nr. 1913 din data de 4 mai 1920, când s-a hotărât, conform articolului 1, ca Ziua eroilor să cadă mereu în „Ziua Înălțărei Domnului nostru Iisus Christos, din luna Maiu, când Floarea este mai bogată”. Ulterior, această decizie a fost consfințită prin alte două hotărâri sinodale, din anii 1999 și 2001.
Conform Patriarhiei Române, mai aproape de zilele noastre, prin noua lege 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, sărbătoarea Înălţării Mântuitorului Iisus Hristos, a fost proclamată Ziua Eroilor, ca sărbătoare naţională a poporului român. Este deja o tradiție ca în această zi, la ora 12.00, clopotele bisericilor ortodoxe să fie trase în semn de recunoştinţă faţă de eroii care s-au jertfit pentru neam, credinţă şi ţară.
„Eroi au fost, eroi sunt încă / Și-or fi în neamul românesc”, răsună astăzi la toate troițele, monumentele și cimitirele eroilor, căci știm cu toții cât de mult așteptam, pe când ne aflam încă în băncile școlii, serbarea de Ziua eroilor. Tot atunci, știam că trebuie să reținem pentru totdeauna că în această zi ne amintim de Marele Voievod Ştefan cel Mare și Sfânt, de revoluția lui Avram Iancu și de mucenicia lui Horea, Closca și Crișan, dar și de toți cei care s-au jertfit cu armele în mâini și cu onoarea în inimi la Mărăști, Mărășești, Oituz, sau în Munții Tatra. De altfel, însuși troparul Sfintelor Paşti, „Hristos a Înviat”, pe care îl cântăm cu toții şi în această zi a pomenirii eroilor, a fost scris, în semn de mulțumire și recunoştinţă, pe frontispiciul Mausoleului eroilor de la Mărăşeşti, pentru a aminti tuturor de jertfa lor supremă.
Însă, Biserica noastră nu îi pomenește pe eroi doar în ziua Înălțării Domnului. La fiecare Sfântă Liturghie săvârșită în bisericile și mănăstirile ortodoxe din cuprinsul Patriarhiei Române sunt pomeniţi eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.
Pentru cei dintre dumneavoastră care nu ați surprins această informație în cadrul evenimentelor prilejuite de slujba de sfințire a Catedralei Naționale din 25 noiembrie 2018, vă reamintim faptul că, în piciorul Sfintei Mese din Altar, pe lângă moaștele Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu și ale Sfinților Mucenici de la Niculițel a fost așezată și o listă cu 350.000 de nume ale tuturor eroilor români cunoscuți. Numele lor au fost puse la dispoziţie de către Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea Patriarhiei Române. Lista completă cu numele acestor eroi poate fi consultată direct pe site-ul televiziunii Trinitas TV, într-o secţiune specială intitulată „Jertfa poartă numele lor” (click aici pentru a o citi). Cele 1684 de pagini ale secţiunii cuprind numele, prenumele, funcţia şi războiul în care „s-au jertfit, de-a lungul istoriei noastre, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoșești, pentru libertatea şi demnitatea poporului român”.
Înainte cu o zi de sfințirea Catedralei Naționale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit o slujbă de pomenire, la finalul căreia a și explicat gestul său: „Catedrala Naţională reprezintă un simbol al unităţii naţionale şi are hramul principal Înălţarea Domnului, zi în care sunt pomeniţi eroii români din toate timpurile, întrucât avem responsabilitatea de a omagia eroii neamului. Pe lângă eroii cunoscuţi există o mulţime de eroi necunoscuţi ai neamului românesc care au fost înmormântaţi în gropi comune, în locuri comune, dar care sunt cunoscuţi de Dumnezeu”, a spus Preafericirea Sa.
Așadar, în această zi importantă pentru poporul nostru român, să ne rugăm ca Mântuitorul nostru Iisus Hristos Cel Răstignit, Înviat şi Înălţat la cer, să le dăruiască odihnă veșnică tuturor eroilor neamului întru Împărăția sa și să reverse asupra lor Harul Său cel Sfânt. Iar nouă, celor care încă suntem pe acest pământ, să ne dea Bunul Dumnezeu curaj și putere pentru a păstra dreapta credință, patria și valorile acestui neam, așa cum au făcut-o înaintașii noștri. Și să ținem minte pe vecie: eroii nu mor niciodată!
Foto: basilica.ro
Recomandările BIZANTICONS ART: